Цена ГАСА се неће мењати до МАЈА, Потрошња ЋЕ ДАНАС БИТИ РЕКОРДНА

БЕОГРАД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да ће потрошња гаса у Србији данас достићи рекорд од 17 милиона метара кубних и додао да грађани не треба да брину јер гаса има довољно за све потрошаче.
gas plin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Сви имају гас, а Србија не мора да брине што се тога тиче. Имамо и транспортне капацитете, имамо још преко 200 милиона метара кубних залиха у Мађарској, 380 милиона метара кубних у Банатском Двору без руског дела", рекао је Бајатовић.

Када је реч о цени гаса, Бајатовић је навео за ТВ Прва да се она сигурно неће мењати до 1. маја, када ће се направити пресек и видети шта даље.

 "Нећемо мењати цену гаса до 1. маја, тада ћемо направити неки пресек, што значи цена ће бити иста. Гас је тренутно најјефтинији енергент и има га довољно, биће га довољно сигурно и у наредној години", навео је Бајатовић.

Бајатовић је истакао да Србија има добре односе са мађарским енергетским компанијама.

"Ми ћемо ускоро регистровати нашу компанију у Мађарској, регистроваћемо  вероватно и у Бугарској, тако да ће Србијагас појавити и регионално у наредном периоду", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је указао да је у периоду од 2008. године до данас, у Србији урађено 19.000 километара различитих гасовода.

Како је навео Бајатовић, пројекат гасификације Београда касни једну годину због папирологије и проблема са прикључцима у одређеним општинама.

"Повећаћемо број радника и број екипа која ће на терену вршити прикључке. То је та чувена прича, 780 евра на три године у динарима са ПДВ-ом, заједно уз рачун. Мало каснимо са тим, јер је било проблема у ланцима снабдевања, није било тих сетова у довољном броју, али сад смо расписали нове јавне набавке и мислим да ће то бити у реду", рекао је Бајатовић.

Коментаришући увођење санкција Русији, Бајатовић је оценио да то није једнодимензионално питање и додао да је Србији, како је рекао, потребан политички ослонац са руске стране како би преживела.

"За мене је сарадња са земљама БРИКС-а, пре свега Русијом и Кином диверсификација наших политичких ризика. То нема везе само са економијом, зато што национални интерес једноставно нема цену", истакао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести