(ФОТО, ВИДЕО) ВОЈВОЂАНСКИ ПОВРТАРИ КРЕНУЛИ У НОВУ СЕЗОНУ Стрепње нема, ПРОДАЋЕ СЕ! Ево шта је погурало СЕТВУ овог пролећа

Професионални произвођачи лука, у зависности од типа земљишта, кренули су у сетву црног лука или се припремају.
а
Фото: Dnevnik.rs

На подручју општине Бачка Паланка, где има песковитих ораница, земља је довољно yгрејана да велики повртари започну посао.

Очекивања су да ће лука на том подручју бити на већим површинама за 20 до 30 одсто у односу на лане и да ће заузети око 120 хектара, а разлози за то су добра цена лука навелико током сезоне 2023-2024. и ниске цене ратарских култура.

Велики произвођач црног лука Драган Гуљаш из Силбаша казао је за „Дневник” да сетву не треба одлагати јер клима годи да се црни лук посеје.

- Топло је, земља је угрејана, додуше, сува је, али, без обзира на то што нема влаге, семену лука неће сметати - казао је Гуљаш и додао да је управо суво и топло време са ветром навело повртаре да паралелно са сетвом крену и да наводњавају њиве под озимим луком, којег су засејали јесенас.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, цена црног лука навелико била је добра за произвођаче од тренутка када су озими лук вадили током маја - јуна и после током августа, када је доспео лук посејан прошлог фебруара - марта.

- Тренутно је килограм црног лука на велико мало изнад 60 динара, што је солидна цена, али да на тржишту нема и увозног, био би и скупљи - казао је Гуљаш. - И добра цена је разлог зашто ће ове сезоне бити више посејано овог поврћа, а повод су и ниске цене пшенице и кукуруза, због којих се пољопривредници окрећу другим пословима у земљорадњи. 

Он је добар део лука од лане продао овде великим трговачким ланцима са којима има уговрену производњу, а мањи у извоз - Албанију, Бугарску и БиХ.


Под луком око 4.100 хектара

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији се под луком годишње посеје 4.114 хектара, а произведе 35.031 тона. Просечан принос је 8,5 тона по хектару. Али је код професионалних произвођача далеко већи, креће се од 60 до 80 тона по хектару.


Фото: Dnevnik.rs

За разлику од повртара из Бачке, у Банату се повртари припремају за сетву.

Велики произвођач лука Имре Сарвак из Мужје, на подручју града Зрењанина, кренуће у сетву за неколико дана. У сетви примењује директну сетву са семеном из Холандије.

Суво и топло време са ветром навело је повртаре да паралелно са сетвом крену и да наводњавају њиве под озимим луком ,којег су засејали јесенас (Драган Гуљаш, велики произвођач лука)

И Сарвак ради са великим трговинама, али и са мањим радњама и накупцима. Целокупан род продаје искључиво на домаћем тржишту. Каже да му је остало још мало лука од лане, али да не стрепи да га неће продати, јер се купци јављају.

Фото: Dnevnik.rs

Лањска сетва, казао је, била је најскупља у односу на протекле године, у просеку је коштала око 6.000 евра по хектару. Ове, напоменуо је, није поскупело семе, док је вештачко ђубриво појефтинило.

- Ту смо мало на добитку, али се не зна каква ће година бити. Уколико буде сушног периода, мораћемо га наводњавати, јер лук воли влагу, а честа па и свакодневна заливања повећаће знатно трошкове за енергенте - казао је Сарвак.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести