ПАЛЕ ЦЕНЕ ПРАСЕТИНЕ Килограм живе ваге и до 20 одсто ЈЕФТИНИЈИ, а ево до када би требало да “мрсимо” по повољнијим ценама  

Цене прасади на сточним пијацама су пале свуда у Србији, али се и даље веома разликују од града до града.
svinja svinje Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Цене су почеле да падају после Божића, па је тренутно килограм живе ваге и до 20 одсто јефтинији него уочи бројних слава и дочека.

Прасад тешка од 16 до 25 килограма у Смедереву коштају око 600 динара по килограму живе ваге, док им је цена у Краљеву само 400 динара. Пала је цена и у Врању, где је понуда претходних дана била веома добра, а килограм се нудио за 480 динара. Најскупљи је Београд, где је за килограм живе ваге потребно чак 650 динара.

Најчешћа откупна цена прасади од 16 до 25 килограма у кланицама на подручју јабланичког округа износила је 500 динара. И кланичари са подручја јужнобанатског региона, такође су плаћали 500 динара по килограму за откупљену прасад. Прасад је појефтинила и на сточним пијацама у Нишу. Килограм је просечно 530 динара, док је пред новогодишње и божићне празнике износила минимум 600 динара. Продавци кажу да су цене почеле да расту од прославе Аранђеловдана и Светог Николе, али тврде да ће се поскупљење поновити и пред ускршње празнике, када уобичајено влада велика тражња.


Товљеници

После празника пале су и цене товних свиња. Килограм товљеника у Нишу износио је 350, док је сада од 200 до 250 динара. Товне свиње од 80 до 120 килограма у јужном Банату откупљиване су по доминантној цени од 280 динара по килограму.

У Краљеву се товљеници нуде по 320 динара за килограм. Интересантно је да је највиша цена товљеника од 80 до 120 килограма од 350 динара забележена протеклих дана у Чачку.


Цена је око Нове године била 600 динара, али ево већ од почетка године цене полако падају. Данашња цена за килограм је од 530 до 550 динара, каже Драган Денић, пољопривредник из Заплањске Топонице код Гаџиног Хана.

По његовим речима, пала је и цена сточне хране, жито и кукуруз су јефтинији него прошле године.

Он каже да цену највише диктирају понуда и потражња.

Дневник/Мондо

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести