„НЕБЕСКЕ“ ЦЕНЕ ПРАСЕТИНЕ Афричка куга кап на "пуну чашу"! Да ли се очекују ПОСКУПЉЕЊА и других врста МЕСА

Током празника килограм печења на појединим местима у земљи коштао је више од 3.000 динара.
svinje
Фото: pixabay.com

Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије, коментаришу овај ценовни рекорд, истиче да је на негативну производњу свиња и на однос цена у малопродајама, афричка куга дошла као кап на пуну чашу.

Сматра да треба озбиљно да се приступи покретању производње. Очекује да ће нова Влада усвојити сет мера који ПКС припрема с удружењима произвођача.

Будимовић наводи за РТС да глобални свет зависи од производње хране која је стратешка сировина.

Поред негативног утицаја короне на производњу стоке, уследила је и украјинска криза, што се посебно одразило и на сточни фонд у Србији.

Уз све то, прошлу годину је обележила и афричка куга свиња којом су угрожени Бољевци, Бечмењаково и још неколико места.

Афричка куга свиња нам је дошла као кап на пуну чашу у негативном смислу, наглашава Будимовић.

Каже да је еутаназирано преко 50.000 животиња и да та бројка, кад се гледа на укупну популацију свиња свих категорија, у статусу епидемије није велика.

Међутим, објашњава да је проблем у томе што је доста репродуктивног материјала, крмача, супрасних назимица, морало да се еутаназира, које би допринеле двадесетак прасади по леглу, па је онда тај број много већи.

Јака је економска болест, ту треба детаљна анализа да се уради. Оне животиње које су еутаназиране, држава надокнади ту цену по килограму. Ако се узме пројекција, ако једна крмача опраси 20 до 25 прасади по леглу, губитак је много већи, истиче Будимовић.


Покренути производњу

Србија је 1990. године у оборима имала више од 5,5 милиона свиња. Попис пољопривреде би требаоло да покаже нове податке, а процене су, наводи Будимовић, да их је сада око 2,2 милиона.

Треба заиста озбиљно да се приступи тој производњи под врло специфичним условима афричке куге свиња, не само у Србији него у свету. Увоз мислим да није опција. То се мора урадити када недостаје 10-15 одсто неког производа и подизати сопствену производњу, сматра Будимовић.


Указује да је то још један параметар који утиче негативно на производњу свиња и свињског меса и на однос цена у малопродајама.

Тешко давати прогнозе

Смањења производње одређене врсте меса ће потрошаче определити за куповину других врста места. Будимовић сматра да то неће довести и до поскупљења тих других производа.

Први разлог за то је што је храна за животиње у много повољнијем ценовном положају - цена кукуруза као основног састојка.

Такође, наводи и да та цена не може да иде у недоглед зато што би онда мање куповали, роба би стајала, а то никоме није циљ.

Мислим да у овом случају је живинско месо, према анализама које радимо, заузело прво место по потрошњи и лакше се спрема, доступније је, било је и јефтиније, оцењује Будимировић.

Каже да је тешко за целу годину дати прогнозу како ће се кретати цене свињског меса.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести