Мехмети: Таксе ће бити укинуте у наредних недељу дана 

ПРИШТИНА:  Политички аналитичар Фатон Мехмети очекује укидање наметнутих такси на робу из Србије и БиХ у наредних недељу дана, након што се премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, нашао између "две ватре" - или укидаје такси или ће бити расписани избори. 
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Мехмети сматра да ће се Харадинај пре одлучити за укидање такси, него за изборе, јер не верује, каже, да би лидер Алијансе за будућност Косова могао више да се позициониа на тако високу функцију."Већ је јасно да Косово нема другог нацина осим укидања те мере", рекао је Мехмети за приштинску Бота сот.

Сматра да је Харадинајев захтев за одржавање међународне конференције о косовском питању исправан, али тешко остварив, па ће влада бити присиљена да укине таксе.Ако, како каже, Харадинај буде наставио упорно да инсистира на задржавању такси, избори су готово извесни, посебно имајући у виду да укупну ситуацију на Косову додатно комликују и штрајкови у више делатности.

"Између ова два решења мислим да је Харадинај извео рачуницу и да неће имати храбрости да иде на изборе, јер зна да више неће моћи да буде премијер", казао је Мехмети.Сматра и да инсистирањем на задржавању такси, Алијанса за будућност Косова и Харадинај ризикују излазак ДПК из власти, што би значило пад владе.

"Зато мислим да ће влада у овој ситуацији у року од недељу дана укинути таксе, јер би излазак ДПК из владе био превелики ризик", оценио је Мехмети.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести