Држава улаже у водни саобраћај 200 милиона евра

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће Влада Србије у водни саобраћај уложити 200 милиона евра и додала да је новац за то већ обезбеђен гранцијом буџета и уговором са Европском инвестиционом банком у вредности од 100 милиона евра.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug

Михајловић је, одговарајући на питања новинара након потписивања уговора о приватизацији Луке „Нови Сад“, најавила да у марту следеће године почиње уређење Луке у Смедереву, да је у току израда Пројектно-техничке документације за уређење Луке у Београду, али и да се разговара о уређењу Луке у Сремској Митровици.

Дунав и Сава морају бити потпуно уређени. Уређење лука је један од начина да повећамо капацитете претовара робе, ми хоћемо да дуплирамо тај износ и мислимо да је то могуће, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, приватизација Луке „Нови Сад“ је прва већа инвестиција у водни саобраћај после више од две деценије и додала да претходне власти у уредње Дунава и Саве нису уложиле ни 500.000 евра.

Луке су се куповале због земљишта, након тога је било свакаквих приватизација. Оно што нас разликује од претходних власти то је што водимо рачуна о лучкој инфраструктури, навела је Михајловић.

Указала је да је Србија најкраћа рута између истока и запада и додала да се то види и у путничком и железничком саобраћају, али да је једнако важно и за водни саобраћај.

Водни коридори ће већ следеће године изледати потпуно другачије. Ако је Србија транзитна земља она мора да има лучку инфраструктуру и мора да има ефикасне и модерне луке како би могле да испрате и превоз робе и људи, истакла је Михајловић.

Најавила је и да Влада Србије у сарадњи с Немачком ради на пројекту сређивања старих флота из Другог светског рата на Дунаву и додала да очекује да ће тај пројекат бити завршен почетком следеће године.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести