БАЛИНТ ПАСТОР О ПОЛИТИЧКОЈ БУДУЋНОСТИ СВМ-а: Спремни смо за наставак сарадње са СНС-ом

НОВИ САД: Вршилац дужности председника Савеза војвођанских мађара (СВМ) Балинт Пастор изјавио је данас да Савез војвођанских Мађара ни сада, ни раније није крио да би желео да настави сарадњу са Српском напредном странком (СНС), и то на основу коалиционог договора.
1
Фото: TANJUG/ RTV PANON

Пастор је навео да би у коалиционом договору били наведени сви приоритети који су важни са становишта Мађара у Војводини.

Пастор је, гостујући на Панон РТВ, подсетио да су управо додељени мандати у републичкој скупштини, да је првих шест кандидата са листе СВМ-а добило посланичке мандате у републичком парламенту, а да, како је најављено, ова техничка ствар по окончању избора, сутра треба да буде урађена и у покрајинској скупштини.

"Републички парламент треба да се конституише најкасније до 11. фебруара, а покрајински најкасније до 13. фебруара, дакле у првој половини фебруара можемо да очекујемо конститутивне седнице и у Београду и у Новом Саду. Очекујемо да ће и тих дана започети коалициони договори", навео је Пастор.

Он је подсетио да је Савез војвођанских Мађара на републичким парламентарним изборима освојио близу 65.000 гласова, на покрајинским око хиљаду мање, и да у Покрајини никада нису имали оволико посланика, осим ако се изузму избори 2020. године, у време ковида-19, када опозиционе странке нису учествовале.

Фото: TANJUG/ RTV PANON

"Ови резултати дају нам право да покренемо или будемо део коалиционих споразума. Председник СНС-а више пута је рекао да прво жели да разговара са Савезом војвођанских Мађара. Сматрам да је то признање за СВМ, али и за заједницу војвођанских Мађара. Признање да је СВМ стабилна странка, партија која има велику подршку иза које је као један стала читава мађарска заједница у Војводини", каже Пастор.

Према његовим речима, претходне године потврдиле су оправданост модела по којем СВМ заузима позиције државних секретара у појединим министарствима.

"То је добро јер можемо да делујемо у раду више министарстава, више послова може да се уради. Коалициони договори даће одговоре на сва питања, након њих видећемо где смо", навео је Пастор.

Када је реч о предстојећим локалним изборима који треба да буду одржани до почетка лета, Пастор је рекао да ће он и чланови СВМ учинити све да постигну што боље резултате. Коментаришући изборну Скупштину СВМ, која ће бити одржана 2. марта у Сенти, он је рекао да ће, ако га чланство кандидује за председника СВМ-а, прихватити ту функцију, исто као што ће подржати сваког кандидата за кога се одлучи заједница.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести