Бећај: До јесени неће бити помака у дијалогу

Политички аналитичар Бељуљ Бећај оценио је да до јесени неће бити помака у дијалогу Београда и Приштине, јер "најпре треба да се успостави нова Влада на Косову
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

ПРИШТИНА: Политички аналитичар Бељуљ Бећај оценио је да до јесени неће бити помака у дијалогу Београда и Приштине, јер "најпре треба да се успостави нова Влада на Косову, након чега се може очекивати интензивирање преговора и приближавање ставова ка коначном споразуму".

Бећај је за портал Косово онлине рекао да ће до тада вероватно бити контаката.

"Утолико пре што имамо промене у међународном контексту док се не устоличи нова администрација Бајдена, на другој страни имамо Немачку која ће бити основни генератор за наставак дијалога. Било како било до јесени би требало да се евентуално приближе ставови према коначном договору односно међусобном признавању", рекао је он.

Говорећи о првим оптужницама пред Специјалним судом у Хагу, Бећај каже да је процес Хашког трибунала отворио могућност реформи политичких странака на Косову.

Сматра да ће доћи до повољнијег и рационалнијег курса у контексту нових процеса, јер су досадашњи процеси били на страни оних који данас нису на Косову и који су у Хагу.

"Нисам илузиониста да не мислим да они неће преко својих канала покушати да утичу на овдашње процесе, али истовремено мислим да овдашњи процеси неће бити под утицајем одређених личности које су у Хагу. Претпостављам да ће грађани без обзира на то којој странци припадају видети интерес Косова", заклкјучио је Бећај.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести