Билчик: Применити постигнуте договоре у дијалогу Београда и Приштине

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, поводом извештаја о напретку земља у процесу приступња ЕУ, каже да помирење остаје важан приоритет за све земље у региону.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Обновљени дијалог Београда и Приштине је корак у добром смеру, али мора бити праћен спровођењем већ постојећих договора", рекао је Билчик.

Он оцењује да усвојени Пакет проширења и Економско-инвестициони план ”показују и доказују” политичку и економску подршку ЕУ партнерима на Западном Балкану.

"За мене се представљени документи врте око четири принципа: реформа, опоравак, регионална сарадња и помирење. Земље кандидати за чланство морају да појачају реформе у области владавине права, основних слобода и јавне управе”, поручио је Билчик.

Он додаје да одржани избори у региону сада треба да дају ”нови мандат” за посвећеност неопходним реформама.

”Надам се да ће нови парламенти и у Србији и у Црна Гора наставити са њиховим законодавним радом што је прије могуће”, каже Билчик.

Известилац за Србију у Европском парламенту наглашава да је усвојени Економски и инвестициони план прилика за рад на европској перспективи, опоравку Западног Балкана после пандемије и јачању регионалне сарадње.

Билчик и Фајон спремни да наставе посредовање у Србији

Известилац Европског парламета за Србију Владимир Билчик и шефица парламентарне Делегације за сарадњу са Србијом Тања Фајон, кажу да су спремни да наставе посредовање у Међупартијском дијалогу у Србији.

"Спремни смо да наставимо да олакшавамо дијалог како бисмо створили простор за широко међустраначко ангажовање на унапређењу демократских институција, спровођењу реформи и изградњи активног друштвеног консензуса о европској будућности Србије”, навели су у заједничком саопштењу.

Билчик и Фајон оцењују да је овогодишњи извештај о напретку Србије "посебно важан", јер, како кажу, наглашава потребу за побољшањем политичког ангажовања и демократског дијалога у циљу постизања реформи и напретка на путу евроинтеграција.

Они наводе и да је потребно "смањити јаз између напретка на економским реформама и слабог учинка на кључним реформама повезаним са демократијом и владавином закона" у Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести