Билчик: Јаснију слику у дијалогу БГ-ПР очекујемо на јесен

Стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је данас као охрабрујуће то што су Београд и Приштина опредељени за дијалог
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је данас као охрабрујуће то што су Београд и Приштина опредељени за дијалог и нагласио да Брисел очекује резултате и конкретне закључке који ће бити значајан сигнал за будућност региона.

Билчик је на онлајн скупу "Србија после коронавируса - Нови замах у процесу проширења", поводом наставка дијалога након 20 месеци и сусрета председника Србије Александра Вучића и пришинског премијера Авдулаха Хотија, казао да на јесен очекује јаснију слику и да зна да процеш неће бити лак.

"То је веома битан сигнал када говоримо о будућности региона. Очекујемо решење косовског питања. Пажљиво ћемо пратити процеш и треба да се крећемо у правом смеру који ће нас довести до решења", нагласио је Билчик и подсетио да је приступање ЕУ битна и квалитативна промена која значи да треба да буде урађен озбиљан посао на терену.

Он је такође рекао и да је свестан да постоји скептицизам, али, сматра да Западном Балкану треба дати наду и сигнал да су промене могуће, а да је помирење заиста изводљиво.

"Ово није дијалог због дијалога, сви морамо да будемо посвећени процесу, да се чују различити сигнали и лидера и грађана и да сви будемо посвећени", казао је он и додао да су све инситуције укључене у процес и да дају пуну подршку дијалогу и специјалном изасланику Мирославу Лајчаку.

Шеф канцеларије Немачког института за међународне односе и безбедност у Бриселу Душан Рељић каже да би би било право чудо ако би кронкретни резултати у дијалогу Београда и Приштине били постигнути до јесени.

Рељић каже да није оптимиста, не само због избора у САД, већ и зато што су, према његовој оцени, обе преговарачке стране без стварног легитимитета и нису способне да направе дугорочно, демократско и прихватљиво ресење, које ће преживети смену политичке генерације на власти.

По неговим речима, потребно је обезбедити и критичку расправу у ЕУ о томе шта се стварно дешава у Србији и на Косову, а и целом региону, односно формирати међународну комисију која би, како сматра, утврдила легитимности власти па тек онда наставила преговоре.

И потпредседник Европског покрета у Србији Владимир Међак сматра да је легитимет преговарача Београда и Приштине упитан, а уз све изразио је и уверење да би споразум донет на брзину могао да траје.

Додао је да је важно да се зна да Косово није улазница за ЕУ, да није ни једини ни главни услов за чланство, те и ако би се проблем решио до јесени остаје питање где је владавина права, борба против корупције ….

Учесници скупа оценили да би било добро када би извештаји ЕК, а први ће уследити у новембру, били отворенији и разумљивији грађанима што предвиђа и нова методологија,

Међак је оценио да би, ако се направи такав искорак, да у извештајима не пише "фали ти темељ, а купио си плоцице за купатило", могло да дође до жељених промена и напретка, а не уоченог назадовања у процесу евроинтеграција.

Рељић је скуп искористио да упозори на чињеницу да Западни Балкан свака два минута напусти један грдајанин и исели се у ЕУ и да се, ако се узме број умрлих, сваких 90 секунди постане мањи за једног човека.

Заменица генералног секретара Савета за регионалну сарадњу у Сарајева Тања Мишчевић поновила је да нормализација, свеобихватна, не тражи признавање независности од Србије, већ је поента да се одвија процеш дијалога и да се имплементира све договорено.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести