Богосављевић: Мере подржава 92 одсто грађана Србије

БЕОГРАД:  Чак 92 одсто људи у Србији подржава мере које је држава донела у борби против епидемије корона вируса, показују резултати истраживања Ипсос стратеџик макетинга.
Srđan Bogosavljević Foto:mc.rs
Фото: Срђан Богосављевић Фото:mc.rs

"Постоји огромно поверење у мере у борби против вируса корона", пренео је директор те агенције Срђан Богосављевић.

Он је за РТС рекао да су у оквиру истраживања "тестирали" и мере појединачно, те да за неке подршка иде више или мање, али у целини се 92 одсто изјаснило да подржава мере.

Истовремено, чак 84 одсто испитаних грађана сматра и да је држава врло успешна у борби са са корона вирусом.

"Има и оних који сматрају супротно. Интересантно је да када питамо - да ли се придржавате мера, кажу да се 99 одсто придржавају мера, али не и да се сви други придржавају и ту много мањи број каже да се сви други придржавају", рекао је Богосављевић.

Према његовим речима, оно што је људе почело да брине је економија, и то не само по питању личне економске ситуације.

Богосављевић каже да 79 одсто људи сматра да ће пандемија цовид 19 имати дугорочно негативне ефекте по економију, 60 одсто страхује од раста цена, и исто толико да ће бити губитака посла.

"Почели су људи да мисле о својој егзистенцији и то иде управо пропорционално уверењу да се излази из кризе", рекао је он.

Додао је да је то расло током четири таласа истраживања за време ванредног стања, те да је поверење да ће се изаћи из ове кризе у неком догледном времену "скочило шест индексних поена".

Информисани су, кажи, били забринутији за своје здравље, а сада су и једни и други забринути за своју економску ситуацију.

Закључак је, преноси Богосаљевић, да људи све више постују мере, да су све боље и више информисани, затим да се боље информисани и они уплашенији примереније понашају.

Како ће даље ићи трендови, зависиће од околности, додао је Богосављевић.

Грађани највише верују Вучићу, још више него пре ванредног стања

Грађани Србије највише верују председнику Александру Вучићу, несразмерно више него било којем другом политичару, а подршка коју му указују изразито је скочила у односу на период пре увођења ванредног стања, показују резултати накјновијег истраживања агенције Ипсос стратеџик маркетинг.

"Када испитујете по политичарима, ту постоји огромно поверење у оно што изговара председник Вучић", каже за РТС директор те агенције за испитивање јавног мњења Срђан Богосављевић.

Генерално, индикатор "у кога имате највише поверења" за Вучића је био највећи од када Ипсос мери ставове грађана, од 97. године, за било кога, а у последњих већ шест година је, истиче Богосављевић, на највишем нивоу.

"Међутим, он је и у том индикатору напредовао и ту 46 одсто каже: ''само њему и ником другом''", истакао је директор Ипсос стратеџик маркетинга.

Први после њега има 1,3 одсто, па следећи 1,2 одсто, па 0,8 одсто, навео је Богосављевић.

Такође, позитивна оцена Вучићевог понашања је драматично порасла, на чак 61 одсто, док је пре епидемије и ванредног стања била на 44 одсто, додао је Богосављевић.

То је, истиче, релативно логично:

"Видимо и по светским лидерима, такође, да људи који преузимају највише одговрности, јер командују у ванредним ситауцијама, код свих је то порасло и то неком за 10, а неком за 20 одсто, али код њега (Вучића) је ово изразити раст", каже Богосављевић и указује да је, на пример, било само 21 одсто негативних, што је мање него пре увођења ванредног стања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести