Брнабић: Без панике, реаговаћемо на време на нови талас миграната

БЕОГРАД:  Влада Србије поново ће активирати координационо тело за мигранте како би пратила нова дешавања, изјавила је данас у Скупштини Србије, премијерка Ана Брнабић и истакла да нема разлога за панику, као и да ће Србија још успешније одговорити на нови талас миграната него на мигрантску кризу из 2015. и 2016. године.
ana brnabic, Tanjug/Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljevic
Фото: Premijerka Ana Brnabić je u Skupštini Srbije odgovarala na poslanička pitanja Foto Tanjug / Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljevic 

"Ми смо имали тада координационо тело у влади и поново ћемо га реактивирати да би пратили нова дешавања, попут оних последњих дана, да би се грађани осећали потпуно безбедно", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика Балинта Пастора из СВМ-а, који је питао зашто надлежни органи Србије не чувају јужну границу где улазе илегални мигранти.

Пастор је питао и како је могуће да људи без документа улазе у нашу земљу и зашто се на илегалне мигранте закони Србије не примењују, као и то како је могуће да илегални мигранти обијају куће на северу земље и од којих грађани не могу нормално да живе.

Брнабић је казала да ће поновним активирањем координационог тела у влади бити подигнута координација свих служби безбедности у Србији, али и са партнерима из ЕУ и окружења.Тренутно нема разлога за бригу и панику и реаговаћемо на време, поручила је Брнабић.Брнабић је рекла да ће следеће недеље бити састанак на коме ће се разговарати о томе како да се предупреде проблеми у вези са мигрантима.

"То ће влада предузети и сигурна сам да ћемо одговорити успешно и на овај талас миграната и данас смо много спремнији него 2015. када нико није знао да ће таква криза избити и да ће они ићи овом рутом".

Брнабић је подсетила да је Србија највише била погођена мирантским таласом 2015. и 2016. године и да су тада здружене снаге војске и полиције показале како могу да одбране границе, али и да хумано одговоре.Показали смо да смо као земља стабилан и поуздан партнер, не само суседима већ и целој Европи, казал је премијерка.

Она је указала на специфичан проблем Србије у ситуацији кад мигранти долазе у нашу земљу из држава чланица ЕУ и опет иду ка ЕУ.Премијерка је рекла да је Србија зато и потписала сарадњу са Фронтексом и са суседним земљама како би имали заједничке контроле.

Каже да је Србија 2015. и 2016. спречила више од 50.000 нелегалних улазака у земљу и са партнерима делила податаке о онима који су легално ушли.Додала је да су наши органи ефикасном акцијом затворили мигрантску руту преко наше земље и да су они после ишли преко Црне Горе и БиХ.

"Наставићемо да апелујемо на Брисел да треба да постоји нека заједничка европска политика за мигранте, јер није фер да се сналази свако за себе", рекла је Брнабић и поновила да мигранти долазе из земаља ЕУ у Србију и иду опет ка ЕУ.

Такође, разговараћемо и са Фронтексом да нађемо најефикаснији начин за решавање нових ситуација, додала је.Брнабић је казала и да ће министар полиције Небојша Стефановић и МУП реаговати на сваку пријаву и ескалацију по питању миграната.

Пастор је претходно рекао да су понашањем миграната посебно погођени грађани на северу Воводине, у Мајдану, Рабеу, Новом Кнежевцу, Хоргошу, Мартоношу, Кањижи и другим местима и да "од миграната буквално не могу да живе".Каже да је јуче замолио министра Стефановића да полиција буде више присутна у тим насељима и да штити становништво, а потврдио је да је полиција јуче и данас била присутнија посебно у Мајдану и Рабеу.

Пастор је похвалио рад полиције у последњих 24 сата у тим местима и општинама и апеловао и на друге државе органе да буду агилнији по питању миграната.Додао је да су то илегални мигранти и да већина њих не бежи од рата, као и да су то економски мигранти који хоће само преко Србије да оду у земље Западне Европе.

Он је захвалио премијерки што ће поново активирати радну групу за мигранте.

Нема земље где опозиција напада своју војску и наменску

Нема државе у којој опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље, јер то није ствар политичке борбе, већ националног интереса, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да је стање у Војсци Србије данас неупоредиво боље него 2011. године.

"Не постоји ниједна земља, нити ја знам за ту земљу, да опозиција напада наменску индустрију и војску своје земље. Постоје ствари које у нормалним земљама нису ствари политичке борбе, већ националног интереса. Наменска индустрија, војска се не напада", рекао је Брнабић, одговарајући посланици Ани Караџић, која је упитала за стање у војсци и констатовала да се води "кампања против наменске индустрије".

Брнабић је навела да један део опозције "ни у чему не препознаје национални интерес", од очувања КиМ, до војске и наменске индустрије.

Додала је да очекује да ће грађани то проценити на изборима, што, каже, и опозиција зна, па бојкотује изборе.Она је навела да је у демократији је потребна јака опозиција, као корективни фактор, који скреће пажњу на ствари које влада можда не ради довољно добро или брзо, у интересу грађана.

"Нажалост, у највећој мери немамо такву врсту опозције, иако имамо озбиљне и конструктивне политичке странке у опозицији, које то плаћуају тиме што им кажу да су ''тројански коњи'' и ''људи који раде за Вучића", рекла је Брнабић.

Сама је навела да оно што влада није завршила, а требало би да учини, јесте да омогући системе, као што су е-беба или е-рецепт, и за војне обвезнике, што се још није десило због осетљивог питања заштите података у њиховом случају."Да имамо озбиљну опозицију, критиковали би нас за те ствари. Али, они нападају наменску, причају глупости, измишљају афере и штете интересима Србије", рекла је Брнабић.

Како је рекла, на инситуцијама је да утврде да ли је нешто афера или је нешто урађено на недозвољен начин.Као пример за напад не само на наменску, него на војску, навела је случај "Моровић".

" ''Афера'' да се на војном газдинству Моровић гаји марихуана је напад, не на наменску индустрију, него на Војску Србије. Да ли смо чули извини", упитала је она.

Додала је да се иза тога крију лични интереси да се сруши наменска индустрија.Брнабић је рекла да је стање у војсци неупоредиво данас и 2011. године, када је, каже, наша војска била на издисају.

"Ако погледате коико данас имамо авиона, хеликоптера, да наша наменска индустрија има значајан извоз, да је поштована, да може да разговара о сарадњи са светским компанијама, као што је Ербас... то је озбиљан кредибилитет", рекла је Брнабић.

Додала је да се улагало у опрему, у униформе, да се брине о породицама војника, тиме што се граде станове, да су увећаване плате.

Брнабић: Паметном дипломатијом, а не парадирањем до решења

Треба нам права и паметна дипломатија, она које је много више у контактима, него парадирање које неће донети резултат, казала је премијерка Ана Брнабић одговарајући данас на питање посланика Ђорђа Вукадиновића шта Влада планира да уради поводом ситуације у Црној Гори након доношења Закона о слободи вероисповести.

Вукадиновић је на седници Скупштине Србије, у делу када чланови Владе одговарају посланицима на питања, казао да је пре пет недеља речено да се на ту ситуацију неће реаговати оштро, већ да ће реакција Србије бити паметна и промишљена.

Наводећи да је прошло пет недеља, да је Србија била паметна и промишљена, Вукадиновић је казао да су ипак неке прилике пропуштене, попут писања Савету безбедности УН-а и упитао шта је постигнуто и шта се даље намерава.

Премијерка је навела да не чује никакве предлоге, конструктивне критике шта је требало урадити и упитала какав резултат и шта бисмо могли да очекујемо од тога да замолимо да се сазове седница СБ УН.

"Који резултат очекујемо од тога? Парадирање ради парадирања - надам се да је то време у Србији прошло, јер имате одговорну власт, одговорне људе, који не парадирају, већ нешто раде, парадирање ради парадирања нема неког смисла", казала је Брнабић.

Премијерка сматра да је Србија по том питању много добила и додала да то показује и то што Закон о верским слободама није добио подршку ни од једног међународног фактора.

"Уздржанији су него да смо парадирали", казала је Брнабић.Истакла је да је Србија нагласила да се не слаже са тим Законом, јер он угрожава права и интерес српског народа и Српске православне цркве, али и да је Црна Гора суверена држава.Такође, како је навела, Србија има право и обавезу да заштити српски народ.

"У том смислу, наше рационално реаговање је довело до тога да су међународне силе и фактори суздржани према том закону", казала је.Премијерка је додала да би волела да чује од посланика предлог шта да се уради, али и да се додатно појасни шта се од које мере очекује.

"Ви не знате ни шта би резултат значио, шта очекујемо и шта ће бити после тога, не да ли ће бити резултата, већ шта је то што ће показати да ли смо направили резултат", обратила се Брнабић.

Вукадиновићу реагујући на његову примедбу да се не види да је Србија ишта постигла по том питању и да је и то што међународна заједница не подржава тај Закон резултат борбе српског народа и представника СПЦ у Црној Гори.

Брнабић је приметила да с њихове логике супротне и додала: "Ми радимо без тога да мора да се види, али остварујемо резултат, а ви хоћете да се види да нешто радите, а небитан је резултат".Истакла је да сви Срби где год да живе треба да знају да се званична Србија тим питањем активно бави.

"Наш став је да поштујемо суверенитет Црне Горе, да нам је стало до најбољих могућих односа са том земљом, али да ћемо штити интересе и права нашег народа и то пре свега кроз разговоре са званичницима", закључила је Брнабић приметивши да то што Србија води рачуна о интересу свог народа у Црној Гори, не мешајући се у суверенитет те земље, представља различиту причу у односу на оно што је било до 2013. године.

Брнабић: Запосленима у вртићима 1900 уговора за стално

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је допис локалним самоуправама у којем тражи да дају уговоре за стално свима који у предшколским установама раде дуже од годину дана на одређено време.

То је данас у скупштини изјавила премијерка Ана Брнабић додајући да је комисија за запошљавање дала сагласност за 1.900 уговора за стално у предшколским установама.

Одговарајући на питање посланице Покрета социјалиста Ане Караџић о томе када ће васпитачи у предшколским установама који су запослени на одређено време добити сталне уговоре, премијерка је рекла да је актуелна Влада много радила са предшколским установама и њиховим синдикатима и локалним самоправама како би се побољшали услови за рад.

Додала је да је садашња влада много урадила за основне и средње школе, као и за високо школство, али да ће следећа влада морати озбиљно да се бави предшколским установама, уз констатацију да све што се уложи у предшсколе установе после се врати друштву.

Премијерка је навела да и у просвети и у здравству има оних који су годинама запослени на одређено време и оценила је да њима уговор за стално више значи него повећање плата.

Циљ је, како је рекла, да сви који су у просвети запослени дуже од годину дана на одређено време буду преведени за стално и додала да се она залаже да се то правило примени и у здравству.

"Разговарала сам са министром здравља Златибором Лончарем да то завршимо и у здравству", додала је Брнабић.

Брнабић:  Између такси и борбе за повлачење признања нема једнакости

Укидање такси које је Приштина увела на српску робу и престанак активности Београда на повлачењу признања тзв. Косова немају везе једна са другом и између њих се не може ставити знак једнакости, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

"Те две ствари немају везе једна са другом. Таксе нису зато уведене. Не можете да кажете да нешто што је уведено, без озбира на све, треба да се повуче, а да ми урадимо нешто друго, што није било узрок такси", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика Војислава Вујића о изјави специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела да таксе морају бити укинуте, а кампања повлачења признања независности Косова мора да се заустави.

"Приштина мора да укине таксе, како би се наставио дијалог", подвукла је Брнабић.

Како је рекла, једино о чему може да се разговара, и то док траје дијалог, који се може наставити тек по укидању такси, јесте да се каже да је "статус кво" и да, уколико они не покушавају да се учлане у међународне организације и ако нема признања, нема ни "нових одпризнавања".

Али, и то је, како је нагласила премијерка, ствар ширих разговора, зато што то није лако ни обећати, ни испунити, јер постоје државе које мисле својом главом и које данас могу да кажу да је њихова влада погрешила када је признала Косово, да то, ипак, није у складу да њиховим интересима.

"Не можемо ми тако лако да утичемо на те земље и да кажемо - немојте случајно да повучете признање... То је ствар друге дебате и дијалога, у којем треба и све друге ствари да се сагледају", рекла је Брнабић.Поновила је да таксе и кампања за повлачење признања немају везе и да се између њих не може ставити знак једнакости.

"Таксе морају да се повуку да би се наставио дијалог, па ћемо онда све остало видети", рекла је Брнабић.

Брнабић: Урадили смо више него било ко раније за предузетнике

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у 2018. и 2019. години Влада Србије учинила доста на подстицању предузетништва, са посебним фокусом на мале привреднике и паушалце.Она је навела да је од 1. окобра 2018. године за младе који су завршили школу омогућено да буду у првих годину дана ослобођени од плаћања пореза и доприноса приликом покретања бизниса.

"Важно је било да знају да се не плаше да уђу на тржисте, да развију посао и да се не плаше да ће држава да им одмах успостави рачун", рекла је премијерка одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије.Брнабић и је навела да је захваљујући томе од октобра 2018. до 1. децембра 2019. основано 780 предузећа који запошљавају 900 људи.

Предузећа су основана тамо где је најпотребније- Брусу, Лозници, Трстенику, Книћу.Од марта ове године захтеви за пореско пореско ослобођење проширени су и на иновационе компаније, и то за прве три године од формирања.

Захваљуцјухи свим тим мерама, наводи, значајно се побољшала "крвна слика привреде".Истакла је да је Србија светски првак у привлачењу инвестиција и да су значајно промењени услови у предузетништву.Брнабић је казала да су предвиђене и пореске олакшице за старе занате.

"Урадили смо више него било ко раније за предзуетнике, за микро, мала и средња предузећа смислу пословања, увођења електронске управе, смањивања трошкова", рекла је премијерка.Такође је истакла да су усвојене измене Закона о архивској грађи и да је уведено електронско архвирање.

"Све то штеди додатне трошкове нашој привреди, стотине хиљаде евра годишње ће устедети трошкове компанијама", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести