Брнабић: Улажемо две милијарде динара у десет хиљада младих

СЕНТА: Влада Србије кроз програм "Моја прва плата" улаже две милијарде динара у 10.000 младих да стекну прво радно искуство, најавила је данас премијерка Ана Брнабић и најавила да ће, уколико тај програм буде успешан, то бити само почетак, када је реч о таквом виду подстицања запошљавања младих.
1
Фото: Tanjug
"Ако буде успешан пограм то је само почетак једног много ширег и већег програма за подстицање запошљавања младих у Србији", поручила је Брнабић у фабрици Биоспрингер у Сенти на промоцији програма "Моја прва плата".
 
Истакла је да је "Моја прва плата" шанса за 10.000 младих људи да стекну прво радно искуство.
 
Изразила је очекивање да ће после девет месеци које покрива држава са 20.000 динара за оне са средњом школом и 24.000 динара за оне са завршеним факултетом, и остати да раде у тим компанијама.
 
Послодавци ће моћи на ту суму да додају накнаду младима које ангажују, додала је Брнабић.
 
"Од данас до 25. септембра могу да се пријаве послодавци, потпуно електронски поштоп није потребан ниједна папир нити да се оде у АПР, а од 1. до 15. откобра се пријављују млади људи, који такође неће морати да поднесу ниједан папир већ ће све моћи да ураде електронски за само пар минута".

Фото: Tanjug
 
Каже да млади већ од данас могу да приступе порталу Моја прва плата и гледају позиције за које ће моћи да конкуришу, сви они који немају радно искуство и имају до 30 година старости.
 
"У фокусу су млади, њихове плате, посао и шанса да ојачају и остану у Србији, ту да стварају своје породице. То остаје један од приоритета и за будућу владу", поручила је Брнабић.
 
Захвалила је компанији Биоспрингер која је, како каже, на много начина задужила Владу Србије, али не само зато што има 150 радника и што даје добре плате, већ што су држави изашли у сусрет када је то било најпотебније у време првог корона удара када је била несташица квасца.
 
Тада је, додаје, организована што пре производња веће колицицне квасца за домаће тржиште.
 
"Та компанија је у борби против короне била са нама срцем и душом и једна је од компанија које су симбол тога колико смо добро радили са привредом да изадемо у сусрет свим потребама наших грађана", рекла је Брнабић.
 
Такође, Биоспрингер подржава све иницијативе владе за запошљавање младих и има потписане уговоре о сарадњи са универзитетима и факултетима у Београду и Новом Саду.
 
"То је права компанија за лансирање овог програма, који смо осмислили и сада реализујемо у сарадњи са Привредном комором Србје, уз велику подршку и учешће Министарства за рад и Канцеларије за ИТ", навела је Брнабић и додал да су успели да у периоду краћем од два месеца реализују ту идеју и пусте програм у раду.
 
Додаје да је велики проблем младима да нађу први посао пошто све фирме траже радно искуство.
 
"Хвала ПКС што ради са свим својим члановима да их заинтересује да се укључе у програм", поручила је премијерка.
 
Подсетила је да је влада већ доста тога урадила за запошљавање младих и да је од 1. октобра 2018. ради подстицања предузетништва младе који после школовања желе да отворе своје фирме у првих 12 месеци ослободила плаћања порезе и допринеса.
 
Брнабић каже да је тако настало 189 нових компанија, од чега се у првих 12 месеци угасило само њих шест.
 
То је огроман успех и то ћемо наставити, поручила је премијерка.
 
Каже да је друга велика ствар, измена и допуна Закона о порезима у децембру прошле године, чиме је предвиђено да од 1. јануара 2020. све компаније које запошљавају младе без искуства буду код њихових плата ослобођење пореза и доприноса, и то постепено 70 одсто, 65 и 60 одсто током три године.
 
Трећа ствар је, истиче, програм "Моја прва плата" који ће додатно олакшати компанијама и мотивисати их да запосле младе људе.
 
"Радићемо о даље са целом приредом да видимо шта можемо још да урадимо", поручила је Брнабић.
 
Замолила је приватнике да се пријаве, као и младе да прате сајт Моја прва плата и поручила да им валда стоји на располагању за све информације и подршку.
 
Послодавци без додатних обавеза
 
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у оквиру пројекта "Моја прва плата" послодавци нису у обавези да дају месечну надокнаду, мимо 20.000 и 24.000 динара које даје држава, али и додала да је уверена да ће компаније показати друштвену одговорност и да ће добрим платама задржати младе и квалитетне кадрове.
 
Одговарајући на питање новинара да ли је држава осмислила механизам којим би обавезала послодавце да млади не остану на примањима од 20.000 и 24.000 динара, Брнабић је казала да држава нема такав механизам, јер би то, наводи, дестимулисало компаније да се пријаве за пројекат.
 
"Нисмо обавезали привреду у том смислу, али верујем у то да је послодавцима у интересу да нађу младе и квалитетне кадрове, да их едукују, обуче и задрже, јер ће управо млади донети много већи поврат на ту инвестицију у њих, него сама инвестиција", рекла је Брнабић у Сенти.
 
Каже да ће држава наставити да разговара са привредом и пратиће како се одвија реализација пројекта "Моја прва плата", а да ће посебно скретати пажњу на друштвено одговорне компаније које дају додатан новац и стално запослење.
 
"Нама је основни мотив и циљ овог програма да млади стекну радно искуство и да немају проблема када дођу на разговор за посао где траже особу са искуством", навела је Брнабић.
 
Фото: Tanjug
Очекујемо исправно цивилизацијско реаговање
 
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да од међународне заједнице очекује да ће бити јасна не само у осуди догађања око Високих Дечана, већ и у спречавању да се наша културно-историјско-верска баштина угрожава.
 
"Надам се да ће сви међународни актери почевши од УНЕСКО-а, преко ЕУ, бити јасни не само у осуди, већ и спречавању да се наша културно- историјско- верска баштина не урушава, угрожава, већ да се чува", поручила је премијерка.
 
Брнабић је истакла да та баштина није важна само за нас већ за цео свет.
 
"Очекујем да око тога нема разговора и да се на томе ради на начин како је цивилизацијски исправно", поручила је.
 
Рекла је да је то изузетно тешка тема за нас, јер се, након уништавања, спаљивања и рушења манастира на територији КиМ 2004, који нису само наша културна баштина, већ баштина под заштитом УНЕСКО, то нажалост и 16 година касније наставља.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести