Брнабић: Задовољна сам радом владе, мењамо Србију

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је задовољна резултатима које је Влада Србије постигла као тим, наводећи да је остала посвећена досадашњим циљевима, пре свега, када је реч о макроекономској стабилности и даљем јачању Србије.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је задовољна резултатима које је Влада Србије постигла као тим, наводећи да је остала посвећена досадашњим циљевима, пре свега, када је реч о макроекономској стабилности и даљем јачању Србије.

Она је на конференцији за новинаре поводом две године рада рекла да је најважније да грађани разумеју шта влада ради и да је лако доступна и отворена за њих.

Дубоко смо посвећени да променимо Србију на боље и уверена сам да су је ствари које радимо померили у том правцу”, рекла је Брнабић и подсетила на реформе које су спроведене, дигитализацију и циљу да се економија заснива на знању и иновацијама.

Говорећи о животном стандарду, Брнабић је казала да су пензије у просеку повећане за 12,5 одсто, након што су мере фискалне консолидације дале резултат и подсетила да је крајем прошле године стављен ван снаге закон о привременом начину утврђивању исплате пензија.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Плате у јавном сектору су повећане између 12 и 23 одсто, а до краја године се очекује још једно повећање. 

Премијерка је истакла да су плате највише повећане у здравству, између 28 и 30 одсто, као и у образовању што, како каже, показује приоритете Владе Србије да задржи лекаре и медицинске сестре у земљи, као и да награди запослене у образовању.

Просечна плата сада износи 463 евра, што је за 11,3 одсто више, додала је она.

Такође, указала је да се данас плате и пензије повећавају на реалним основама. Према њеним речима, суфицит у буџету данас износи 21,26 милијарди динара.

Брнабић је додала да је уз сагласност Социјално-економског савета повећан минималац за 19,5 одсто, на 27.200 динара, док је истовремени смањено пореско оптерeћење привредника.

Истакла је да су стране директне инвестиције у првих пет месеци износиле 1,4 милијарде евра, што је за 17 одсто више него у истом периоду прошле године, а током прошле године биле су 3,5 милијарди евра.

Говорећи о инфраструктури, Брнабић је најавила да ће почети радови на Моравском коридору и деоници ауто-пута Београд-Сарајево.

Подсетила је и да је завршен Коридор 10 и да су току радови на Коридору 11.

"Такође, ради се и Рума-Шабац, што је све део новог циклуса који почиње до краја године", рекла Брнабић и навела да су, када је реч о железници у току пројекту вредни 2,4 милијарде евра.

Брнабић каже да је Србија ове године имала најмањи број кривичних дела, а повећане су и заплене наркотика.

"Владавина права наставља да буде приоритет. Борба против корупције, нова овлашћења државних органа. Усвојен је закон за борбу против корупције. Успостављена нова организација у судовима и полицији. Нова одељења", рекла је Брнабић.

Она је додала даје уведена доживотна казна за најтежа кривична дела и да се од маја 2017. године ради на предлогу измена Устава.

Наводећи да ЕУ остаје стратешки циљ, Брнабић је навела да је отворено девет нових поглавља, као и да је потписано 11 финансијских споразума о бесповратним средствима за Србију.

Премијерка је истакла да здравство данас изгледа много другачије него данас, јер је много тога уложено у инфраструктуру, изградњу нових и реконструкције постојећих објеката и у том смислу подсетила да је пуштен у рад КЦ Ниш, реконструисана и опремљена зграда КБЦ Драгиша Мишовић, реновиране су многе болнице и купљена је нова опрема…

Током јуна је, по њеним речима, положен камен темељац за Дедиње 2, нову зграду Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, а ради се о потпуно новој болици површине 14.000 квадрата.

“Запослено је око 7.000 здравствених радника и одобрено око 3.000 специјализација”, рекла је премијерка.

Што се тиче енергетске инфраструктуре, Србија је почела да ради на веома значајном пројетку изградње „Турског тока“ и у току је иградња магистралног гасовода граница Бугарске-граница Мађарске.

“Поред улагања у енергетску инфраструктуру, у нашој енергетској политици ''водили смо рачуна о заштити грађана са нижим примањима и нижим пензијама. Буџетом за ову годину смо обезбедили 1,3 милијарди динара као подршку за 75.000 породица кроз механизам енергетски угроженог купца”, рекла је Брнабић.

Када је реч о пољопривреди, Србија је, каже, покренула системске реформе, а такође, пољопривредници данас могу много лакше да дођу до механизације која им је неопходна.

“Отворили смо нова тржишта за нашу пољопривреду, омогућили боље услове за извоз наших пољопривредних и прехрамбених производа на тржишта Турске, Кине, Египта, Евроазијске економске уније, УАЕ…”, каже Брнабић.

Брнабић је истакла да је пољопривреда данас јача и технолошки модернија.

"Пољопривреда ће изгледати другачије у годинама пред нама, да не зависимо од климатских промена", рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести