Брнабић: Инвестори нису отказали, могућ још један ребаланс

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ниједан инвеститор није отказао долазак и да очекује нова запошљавања, а најавила је и могућност још једног ребаланса буџета за ову годину.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic/ bs

Брнабић је, после обиласка Научно-технолошког парка у Београду, казала новинарима да је задовољна како се пуни републичка каса, али да то свакако нису приходи који су уобичајени, међутим, јесу бољи од пројектованих када је почела криза са ковидом-19.

Председница владе је навела да је Србија у марту имала раст између 5 и 5,2 одсто што је давало наду да се ова година може привести крају са минималним економским падом од минус 1,8 или са благим растом.

У априлу ће, додаје, бити значајан пад и то се већ види по индикаторима као што су потрошња електричне енергије и приходна страна буџета, док се у мају, по њеним речима, привреда покренула, неко спорије, неко брже.

Мени је жао зато што смо наш буџет који је био изразито инвестициони ове године морали мало да лимитирамо, али наставили смо све основне инфраструктурне пројекте и пројекте у домену истраживања и развоја. Оно што су приоритети владе, ту смо средства оставили, рекла је Брнабић.

Она је најавила могућност ребаланса буџета, у зависности од приходне стране, али пошто за сада иде добро, са тим ће се, каже, сачекати.

Брнабић је казала да су и домаћи привредници и страни инвеститори једногласно поздравили мере Владе Србије за опоравак привреде у износу од 11 одсто БДП-а или више од пет милијарди евра.

До сада ниједан једини није отказао, нисмо имали ни померања датума (доласка), настављају погони који треба да се отворе, очекујем да ће бити додатних запошљавања. На томе се базира умерени оптимизам за 2020. годину, рекла је Брнабић.

Још заражених у Врању, сутра састанак Кризног штаба

Премијерка Србије изјавила је да се додатно повећао број задражених Ковидом 19 у Врању, али да је ситуација и даље под контролом.

Она је рекла да је реч о локалном жаришту, а да је у овом тренутку ситуација на нивоу целе Србије под контролом и да верује да ће и ситуација у Врању бити решена.

За сутра сам заказала састанак Кризног штаба, да разговарамо да ли је потребно било шта предузети. Сада не планирамо никакве нове мере, али апелујем још једном на све - криза није готова. Изашли смо из најгорих времена и можемо да живимо колико-толико нормално, али и даље морамо да носимо маске, да пазимо на дистанцу, рекла је премијерка.

Како је изјавила, Кризни штаб ће размотрити питање евентуалног отварања административних прелаза између централне Србије и Косова и Метохије.


Што је могуће више либерализовати улазак у Србију

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да се ће се настојати да се улазак у Србију либерализује што је више могуће, истичући да је, осим заштите здравља људи, циљ да се што пре оствари пун економски опоравак и раст наше земље.

Трудићемо се да у најразумнијој мери либерализујемо улазак у Србију што је више могуће, како будемо видели да су статистички подаци у вези са корона вирусом у Србији и Европи под контролом. То је важно за нашу привреду, као и за наш туризам, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Београду.

Подсетила је да страни држављани који улазе у Србију треба да имају негативан ПЦР тест и одобрење владине комисије и додала да страни држављани, уколико су посебно важни за српску привреду, могу да уђу и без негативног ПЦР теста.

Ту комуницирамо са Привредном комором Србије и свим страним амбасадама и привредним коморама. У том случају, страни држављани добијају посебну дозволу за ограничено кретање, од хотела до радног места..., рекла је Брнабић.

Када је реч о нашим држављанима, навела је да они могу да уђу и изађу из Србије када год желе.

Не постоје никакви лимити. Они не морају да буду у самоизолацији, односно могу нормално да уђу и да се крећу, ако имају негативан ПЦР тест на уласку у земљу, рекла је Брнабић.

Навела је да је то додатно релаксирано тако да се наши држављани, који при уласку у земљу немају негативан ПЦР тест, тестирају овде.

Буду у самоизолацији само док се не тестирају и чим се тестирају, ако су негативни, могу нормално да се крећу, казала је Брнабић.


Инстистираћу да се то реши што је пре могуће, то нам је у највећем интересу. Видећемо да сутра то решимо, рекла је Брнабић новинарима.

На питање о односима Београда и Приштине током кризе изазване корона вирусом, Брнабић је казала да се Србија током читаве кризе трудила да има добру регионалну сарадњу и подржи све регионалне партнере, без обзира на разлике и конфронтације, истичући да је у претходна два месеца најважније било сачувати животе и здравље људи.

Србија је, каже, у тешким околностима помагала свима у региону кроз континуирани извоз кисеоника, донацију тестова, извоз брашна и осталих прехрамбених производа.

Премијерка је казала да је током кризе постојала одређена комуникација с Приштином, те да се влада трудила да ти односи буду бољи него иначе, у интересу живота и здравља људи.

Не бих говорила како је Приштина на то реаговала, то није важно, већ како смо ми реаговали и какво смо лице показали. Када смо донирали 1.000 тестова Приштини, нисмо желели да убирамо политичке поене. То је била још једном пружена рука региону, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести