ЦеСИД: Без хуманитарних активности странака у кампањи

БЕОГРАД:  Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) сматра да би законом требало онемогућити да политичке странке у изборној кампањи спроводе хуманитарне активности или пружање здравствених услуга, изјавио је данас извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар на Факултету политичких наука (ФПН) у Београду.
bojan klacar, cesid, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

То је једна од препорука за унапређење изборних услова коју је данас ЦеСИД представио на скупу којем су присуствовали представници власти и опозиције, а чија је главна тема била финансирање изборне кампање.Он је изнео низ препорука које се, између осталог, тичу злоупотребе јавних ресурса и функционерске кампање, Агенције за борбу против корупције...

Клачар сматра да би требало дефинисати рок до када политичке странке морају да плате рачуне из кампање. Подсетио је да већ сада Агенција може да спроводи независни мониторинг и пошаље своје људе на терен.ЦеСИД предлаже и да се побољшају механизми који треба да омогуће контролу финансија полтичких странака, те да се прецизира садржај и спецификација трошкова у изборној кампањи. 

Препоруке које се тичу Агенције за борбу против корупције изнела је и представница Црте Тамара Бранковић, као и Транспарентности Србије Немања Ненадић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести