Дачић: О буџету за 2021. посланици у првих десетак дана децембра

БЕОГРАД: Седница Народне скупштине на чијем ће дневном реду бити предлог буџета за 2021. годину биће одржана у првих десетак дана децембра, изјавио је председник парламента Ивица Дачић.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је за ТВ Пинк навео да су Европски парламент и друге европске институције годинама имале примедбе на парламент Србије јер је већина закона усвајана по хитном поступку, што је прошле године било скоро 50 одсто.

Према његовим речима, догађа се и сада да буде закона о којима се расправља и који се усвајају по хитном поступку, попут ребаланса буџета и Закона о заштити становништва од заразних болести али, истиче, то је изузетак, а не правило.

Посланици ће сутра расправљати о изменама Царинског закона и ратификацији међународних споразума, а Дачић каже да је то прва седница која је заказана седам дана раније пре одржавања и да су сви закони поднети у редовном поступку.

Политичка конфузија прати политичку сцену у Приштини годинама

Победа Џозефа Бајдена на америчким изборима неће моћи да промени оно што је на Косову и Метохији реалност, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић и истакао да је реалност да су неки од приштинских званичника оптужени за ратне злочине.

Дачић је за ТВ Пинк подсетио и указао и на то да је приштинска страна тражила уочи потписивања Вашингтонског споразума да се распусте међународни судови и механизми.

Казао је и да општа политичка конфузија на албанској страни прати косовску политичку сцену годинама, као и да им је то алиби да не испуњавају оно што се договори у дијалогу.

Дачић је поновио да се са преминулим патријархом Иринејем могло рационално разговарати о питању Косова и Метохије наводећи да је тешко разговарати на рационалан начин о неким стварима са Црквом где је време историјска категорија, а питање Космета нешто у шта се не дира.

"Тешко је разговарати на рационалан начин о стварима које јесу на неки начин Свето писмо. Сваки покушај рационалног раговора се тумачи као да желите да мењате Свето писмо или се понашате другачије. Патријарх је био човек са којим сте могли, он је и сам тражио, да реално разговарате о свим проблемима", предочио је Дачић.

Истиче и да косовско питање није само питање мита, већ судбине људи који тамо живе, свештеника, манастира.

"Патријарх Иринеј је за 10 година провео цркву кроз један од најтежих периода", оценио је Дачић и подсетио на сарадњу са Црквом у том периоду.

Како каже, и он и председник Александар Вучић су са патријархом разговарали о ситуацији на Косову и Метохији.

Дачић каже и да је папа Фрања увек поздрављао преминулог патријарха Иринеја, иако се никада нису срели.

"Жао ми је једино што није дошло до посете папа Фрање", каже Дачић.

"Улога патријарха је била важна јер је са осталим другим великодостојницима из СПЦ, умео да држи комуникацију са њим", оценио је председник парламента.

Када је у питању посета папе, Дачић каже да то није решено и додаје да за то постоје два разлога - један можда теолошке природе, а други због злочина у Хрватској и потребе да се Ватикан огради од тога.

Скупштина мора да функционише и у време короне

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да парламент мора да функционише и током епидемије короне.

Дачић је за ТВ Пинк, коментаришући тренутну епидемиолошку ситуацију, истакао да сви у Скупштини морају да буду опрезни, као и сви други грађани, и да се морају спроводити ригорозне мере.

"Институције морају да функционишу", рекао је Дачић.

Председник парламента је апеловао на грађане да не ризикују своје животе, животе својих породица и других људи неодговорним понашањем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести