Дачић: Реалност на КиМ - нема ЗСО, стање несигурно, осетљиво

ЊУЈОРК: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да је реланост на Косову и Метохији таква да ни после четири и по године нема назнака да ће Приштина испунити своју обавезу и формирати ЗСО, а да недавно убиство Оливера Ивановића указује да је безбедносна ситуација на Косову несигурна и осетљива.
Dačić na sednici SB UN Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је на седници СБ УН рекао да су пре почетка састанка стигле сугестије да се "држимо теме састанка и покажемо конструктивност, миран тон уз избегавање конфронтација"."Као и раније, фокусираћу се на акуелну ситуацију и извештај генералног секретара. Надам се да ће и представница Приштине прихватити те сугестије, да неће држати историјске лекције и изности неистине и неосноване оптужбе и нереално улепшавати стварност и игнорисати извештај генералног секретара и реалност на терену", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. и да је успостављање ЗСО за Србију "круцијално питање од немерљивог значаја" јер теба да заштити виталне интерсе Срба на Косову."Србија 4,5 година стрпљиво чека да Косово испуни ту обавезу. Ннма држваве у СБ УН коа није апеловала да Косово ту обавезу испуни али помака је било уназад. Генерални секретар констатује да нема напретка и да нема назнака када ће се то десити. То је реалност на терену", поручио је он.

Такође, навео је да је Србија констуркривно и посвећено учествовала у дијалогу верујући да ће решвање свих отоврених поитање допринети миру и стварању прилика за напредак региона и чланство региона у ЕУ."Уверени да нема друге алтернативе Србија је доследно примењивала своје обавезе 

Србија је спремна да настави дијалог настави али поставља се питање да ли ће иједан договор имати смисла ако нема назнака о формирању ЗСО", поручио је Дачић.Реланост на терену је, додао је Дачић, и то да је 16. јануара убијен Ивановић и да је овај догађај драматично угрозио сигурност на Косову.

"Убиство је безумни терористички акт који угрожава стабилност не само севера већ и целог региона", упозорио је он.Подсети је да је север Косова 21. и 22. јануара посетио председник Србије Александат Вуцицћ, позвавши тада на очување стабилности мира сталожености и достојанства и указујући да се све мора решавати дијалогом и мирним путем.

Подсети оје да је Србија упутила писмо Унмику и Еулексу да њени органи учествују у истрази, што је поновио и Вучић у разговору са Хашимом Тачијем."Приштинске институције су то одбиле, али три недеље касније немамо никакаве информације осим неки х изјава званичника да је реч о мафијашкоом обрачуну и да није етнички мотивисано", каже Дачић.

Према његовим речима, такве изјаве представљају само покушај замагљивања неспособности или неспремности Приштине да спроведе истрагу о овом гнусном злочину. " Привођење правди налогодаваца и извршилаца и откривање мотива кључно је за мир и поверење међу становништвом на Косову", рекао је Дачић.

То је све доказ је "безбедносна ситуација озбиљна, несигурна и осетљива и потврђује потребу присуства међуанародне заједнице", рекао је он.Како истиче Дачић, реланост на терену је и то да су крајем прошле и почетком ове године, владајуће структуре, политичке партије и њихови лидери на Косову и Метохији покушали да донесу одлуку о укидању закона о оснивању Специјалног суда за злочине почињене од стране ОВК. 

Указујући на забринутост Србије он је подсетио и на изјаве међуанродних званичниак, амабасадора САД и Немачке с тим у вези.

Он наглашава да је јасно да међународна заједница не дели мишљење покретача ове иницијативе и да верује да стравични злочини против Срба и других не-Албанаца на Косову и Метохији, о којима је у свом извештају писао специјални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, не смеју проћи некажњено и да се они не могу ни на који начин релативизовати или оправдати.

"Уз подсећање на моралну одговорност према жртвама и њиховим породицама, сматрамо да ће непристрасно, кредибилно и одговорно утврђивање кривичне одговорности и кажњавање злочинаца имати немерљиву вредност у борби против некажњивости и показати да је правда достижна за све жртве", рекао је Дачић, поновивши да је Србија спремна да пружи све доказе којима располаже о бруталним злочинима који су почињени.

Такође, додао је да Србија у складу са својим законима, који су у потпуности усклађени са међународним правом, неће одустати од кривичног гоњења лица за које постоје снажни докази да су на Косову и Метохији извршила кривична дела ратних злочина против цивилног становништва. 

Забринутост и изненађење Србије, према његовим речима, изазвале су и недавне одлуке Интерпола о брисању међународних потерница за одређеним бројем лица са подручја Косова и Метохије, међу којима су и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. "Желео бих, врло отворено, да укажем да овакве одлуке Интерпола представљају несхватљив преседан, те да су донете противно свим правилима ове организације", поручи је Дачић.

Подсетио је и да је Тачи помиловао три члана ОВК осуђена на по 30 година затвора због убиства петочлане породице у блиизини Глоговца у августу 2001. године. Ради се о албанској породици Хајра, а међу жртвама су и трогодишња Аделина Хајра и деветогодишња Мимоза Хајра.

"Према извештају ЕУЛЕКС, њихов отац Хамза Хајра био је припадник МУП Србије, а убиство целе породице представљало је освету ОВК. Амбасаде Француске, Немачке, Италије, ВБ и САД у Приштини изразиле су у заједничком саопштењу дубоку забринутост поводом одлуке Хашима Тачија о помиловању злочинаца. Не треба да вас уверавам колику је забринутост ова одлука изазвала међу Србима на Косову и Метохији", додоа је он.

Подсетио је и да има 16.500 интерно расељених лица у самој Покрајини, а у ужој Србији, ван Косова и Метохије, преко 200.000 интерно расељених, а да је одржив повратак остварило је свега њих 1,9 одсто њих.

"Ко је спреман да се врати тамо где ће свакодневно бити изложен институционалној дискриминацији, где се национална и верска мржња не санкционишу, где имовина није заштићена, где нема посла, где су људи изложени застрашивању, арбитрарним хапшењима и етнички мотивисаном насиљу, где не могу да посете гробове својих предака и где владавину права спроводе институције које до сада нису донеле ни једну правоснажну пресуду за убиство великог броја Срба у периоду после завршетка сукоба?", пита Дачић.

Све док се структурално и институционално ови проблеми не реше, број повратника ће, на жалост, бити само нижи, констатовао је он. 

Дачић каже и да је Србија, уверена да је у односима са Приштином неопходан одговоран, реалан и рационалан приступ окренут ка будућности, наставила са унутрашњим дијалогом на који је грађане позвао председник Александар Вучић.

"Уверавам вас да Србија жели да озбиљно и одговорно допринесе стабилности региона, политичкој сарадњи, разумевању и економском напретку. Желимо да понудимо решење које ће бити прилика за историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији и које неће бити узрок нових подела, неразумевања, нестабилности и сукоба. То решење мора да уважи интересе Србије и потребе српске заједнице на Косову и Метохији", рекао је он. 

За постизање овог циља потребни су искрена опредељеност и тежња са обе стране како би се изградило толико неопходно поверење и поштовање, а непримерене и узнемиравајуће изјаве појединих лидера албанских политичких партија не доприносе стварању конструктивне атмосфере за постизање историјског договора. 

За Србију су једнострани потези Приштине, као и сваки покушај унилатералног решавања било ког питања у потпуности неприхватљиви, истиче Дачић, наглашавјући да се Србија недвосмислено противи настојањима Приштине да формира „Војску Косова".

"Овакви и други слични покушаји врло рискантни и потенцијално могу озбиљно угрозити не само безбедност Покрајине и дијалог Београда и Приштине, већ и стабилност читавог региона", упозори је шеф дипломатије. 

Покушаји Приштине да оствари чланство у међуанродним организацијама, као што су Унеско, Интерпол и Светска царинска организација у потпуној супротности са основним принципима међународног права, и да штетно и непотребно политизују рад међународних организација. 

Још једном је уакзао да једнострано проглашена независност "Косова" представља врло опасан и неприхватљив преседан који је, сведоци смо томе, већ дао подстрек другим сепаратистичким и сецесионистичким покретима широм света.

Танин у СБ о Специјалном суду, убиству Иановића и ЗСО 

Шеф Унмика Захир Танин оценио је данас забрињавајућим покушај дела косовске власти да укине Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК, убиство Оливера Ивановића и чињеницу да још нису испуњене све обавезе из Бриселсог споразума, посебно указујући на формирање Заједнице српских општина.

Танин је у говору на седници Савета безбедности о Косову оценио да је формирање специјалног суда представљало велики корак напред за Косово.Подсетио је да су сви међународни партнери упозорили Приштину да би такав потез био велика штета по аспирације Косова у ЕУ.

Неки политички лидери, како је рекао, устукнули су од тог пројекта, али иницијатива за укидање Специјалног суда и даље је на дневном реду Скупштине."Овај суд неће процесуирати никакву конкретну заједницу већ поојединце који имају кривичну одговорност. Укидање Специјалог суда није реално и до тога неће доћи", рекао је Танин.

Једини начин да се крене напред, додао је, јесте да се прихвати правда.Као још један догађај који је изазвао забринутост, Танинин је навео убиство, како је рекао, угледног српског политичара Оливера Ивановића, које је "запретило да унесе нови талас политичке нестабилности на Косово".

"Ако се не установи идентитет починиоца то не би било само неправда већ би подрило и поверење свих страна", нагласио је Танин.Он је поздравио нову стратегију проширења ЕУ на Западни Балкан истовремено нагласивши да 2018. може да буде замајац за дијалог Београда и Приштине.

"Дијалог и нормализација односа Београда и Приштине предуслов су за апсирације и улазак Косова у ЕУ", рекао је Танин.Он је оценио да још нису имплементирани сви споразуми договорени Бриселским дијалогом нарочито указајући на Споразум о Заједници српских општина.

"Дијалог би могао да буде позитивно закључен ако буде довољне воље руководства и подстицаја међународне заједнице", рекао је специјални представник УН путем видео линка из Приштине.

Читаку: Учинићемо све да решимо убиство Ивановића

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изјавила је данас да ће приштинске власти "преврнути сваки камен" како би се одговорни за убиство Оливера Ивановића привели правди.

Она је на седници Савета безбедности УН рекла да убиство Ивановића није подстакло етничку мржњу и да се сви на Косову слажу да иза убиства стоји организовани криминал.

Говорећи о Специјалном суду за ратне злочине тзв. ОВК, Читаку је рекла да је за његово оснивање гласало 80 посланика и да ту иницијатива 43 посланика за његово укидање неће ништа променити.

Она је устврдила да Косово сарађује са међународним трибуналима те да је више Албанаца осуђено за ратне злочине него Срба."Ниједан суд не може да ревидира историју. Људи на Косову желе правду за све жртве без обзира на националност", рекла је она.Читаку је критиковала српско правосуђе због тога што није решило случаје Чушка и браће Битићи.

Она је изразила задовољство због тога што је Интерпол уклонио имена Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија са потерница наводећи да је то сигнал да Интерпол више неће дозволити Србији да га злоупотребљава за своје игре.

Осврнула се и на јуче усвојену стратегију ЕУ о проширењу наводећи да она јасно говори да "Косово и Србија морају да нормализују односе и постигну правно обавезујући споразум".

"Јасно је да статус кво и замрзнути конфликт нису нормализација. Нормализација се може постићи само ако Србија призна Косово, а што пре то она уради биће боље за регион", рекла је Читаку.Тврди и да је Приштина привржена дијалогу са Београдом и примени споразума.

Читаку се поново заложила за окочање Мисије УН на Косову или промену његовог мандата.

Дебата: Осуда убиства Ивановића,Специјали суд да почне да ради

Амабсадори земаља-чланица СБ УН осудили су данас у оквиру дебате о Косову убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића и заложзили се за почетак рада Специјалног суда, а као и обично, амбасадори западних земаља и Русије изнели су различита гледишта и процене ситуације на КиМ.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли позвала је лидере Косова и Србије да узму будућност у своје руке и што пре се договоре о споразуму о нормализацији односа."За Косово и Србију нормализација је вин-вин предлог. Обе земље ће профитирати", рекла је Хејли.Поновила је да САД подржавају Бриселски дијалог. 

"Најснажније апелујемо на лидере Косова и Србије да искористе шансу, наредни месеци су кључни. Сцена је постављена, корист је јасна, све што је потребно је политичка воља да се створи трајни мир између Србије и Косова", рекла је амбасадорка САД.Хејли је рекла да је давно прошло време за промену мандата Унмика и апеловала на лидере чланица воде рачуна о трошењу средстава УН.

Она је рекла да САД снажно подржавају чланство Косова у Интерпол и Уједињене нације."Дошло је време да лидери Косова и Србије ураде оно што Мисија не може, нити јој је била намера да у сарадњи изграде будућност узајамне сигурности и просперитета", рекла је Хејли.

Она је рекла да су САД осудиле убиство Оливера Ивановића и понудиле помоћ косовским институцијама, али да верују да су оне у стању саме да пронађу одговорне за убиство.

Представница Француске оценила је да је Косово, после 10 година од проглашења независности, успешна прича али да још посла треба да буде урађено.На том путу Косово, како каже, може да рачуна на подршку Француске, посебно када је реч о владавини права и борби против организованог криминала и корупције.Француска, како каже, осуђује убиство Оливера Ивановића и позива да се расветле околности под којима се то десило.

Такође, забринута је због инцијативе у вези са Специјалним судом и нада се да ће она бити одбачена.Представница Француске подржава напоре ЕУ као медијатора у дијалогу, као и сам дијалог, а као позитиван корак је оценила унутрашњи дијалог о Косову који је поркенуо у Србији председник Александар Вучић.

"Свака страна мора да учини свој део посла, да се уздржи од свих опасних иницијатива, а трајно решење конфликта лежи у ЕУ оквиру", рекла је она.

Руски амбасадор Василиј Небезња поновио је да је Русија пре десет година упозорила на последице авантуре једностраног проглашења независности Косова. "Пре свега, и даље се саплићемо о суверенитет и територијални интегритет једне земље чланице што представља кршење међународног права", рекао је руски дипломата, наводећи да су Косову одбијени захтеви за чланство у неколико међународних институција.

Према његовим речима, незаконита сецесија је отежала проналажење решења за косовско питање, а покушаји да се на Косову успостави систем и држава нису дали резултата."Нејасно је кад ће почети да ради суд у Хагу, хоће ли се појавити оптужнице, јер рад суда зависи од каприца косовске скупштине међу којима има и припадника некадашње ОВК", рекао је Небезња.

Како је рекао, Приштина не испунајава своје обавезе а то се пре свега односи на ЗСО а међународна заједница на ту стагнацију гледа прилично равнодушно.Ако се буду наставили притисци на Србију по том питању на њеном путу ка ЕУ онда ће бити доведени у питање непристрасност и објективност Брисела.

Убиство Оливера Ивановића, пак, представља показатељ катастрофално ниског нивоа безбедности и непостојање ефикасног система реаговања.Небрезја је такоде упозорио на "клановске односе у косовским властима, опасност коју представља повратак радикалних исламиста са Блиског истока, позиве за стварање Велике Албаније, те маргинализовање умерених политичких снага у Приштини".

Представник Кине указује на сложену ситуацију на Косову која и даље постоји и истиче да је неопходно тражење обостраног прихватљивог решења кроз дијалог."Кина поштује територијални интегритет Србије и подржава њене напоре за политичко решење. Очекујемо да ће обе стране добробит становништа ставити испред свега", закључио је он.

Представници Шведске и Холандије такође су се заложили за проређивање седница УН о Косову са три на шест месеци, и смањење мисије на терену.

И представници осталих земаља-чланица такође су осудили убиство Оливера Ивановића и поручили да је кључно да кривци буду пронађени, а правда задовољена.

Завршена седница СБ УН о Косову

У Њујорку је вечерас завршена седница Савета безбедности УН о Косову на којој је размотрен извештај генералног секретара УН Атонија Гутереша о раду Унмика.

Учесници седнице највише пажње посветили су Специјалном суду за ратне злочине и дијалогу Београда и Приштине.

Сви су осудили убиство Оливера Ивановића и изразили наду да ће одговорни за тај злочини ускоро бити приведени правди.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести