Дачић: Сарадња са НАТО-ом важна због стабилности региона

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да односи Србије и НАТО-а представљају деликатно питање оптерећено наслеђем из прошлости, али је истакао и да постоји одговорност и обавеза да се заједнички уложе напори да регион буде трајно стабилан.
dacic
Фото: Танјуг (видео)

Дачић је на 8. Београдској НАТО недељи у организацији ЦЕАС-а казао да су партнерски односи са НАТО нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан.

Он је истакао да се односи заснивају на партнерској сарадњи у складу са политиком војне неутралности, без настојања за чланством у Алијанси и другим војним савезима, а приметио је и да сарадња несумњиво напредује из године у годину.

Дачић је истакао да се у мандату ове владе Србија додатно афирмисала на међународној сцени као кредибилан и поуздан партнер и извозник безбедности у региону и поручио да она не мења своје спољнополитичке приоритете.

Ти приоритети се, каже, огледају у заштити суверенитета и интегритета земље, чланству у ЕУ, унапређењу регионалне сарадње и неговању пријатељских и партнерских односа са свима.

"Нема сумње да ће и нова влада без обзира на њен конкретан састав наставити да, у сарадњи са председником Републике, спроводи успешно тај спољнополитички курс који је у претходном периоду значајно унапредио међународни положај Србије и подигао углед земље", навео је Дачић.

Тај курс је, додаје, вратио и одређена питања од суштинског националног интереса, првенствно питање КиМ, у фокус пажње.

"Чланство у ЕУ и остваривање пројектованих реформи представља стратешки циљ Србије и ЕУ никада не може бити потпуна без Србије и региона Западног Балкана", рекао је Дачић и додао да су европске интеграције земаља региона најбоља гаранција за трајну стабилност и да Србија подржава аспирације суседа за чланство.

Дачић је рекао и да је веома важно што је дијалог Београда и Приштине настављен после више од годину и по дана. 

Дачић је захвалио ЦЕАС-у на организацији скупа, наводећи да се тај догађај афирмисао као престижни форум за продубљење размену мишљења и идеја између релевантних учесника и шире јавности.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести