Дачић: Супротставите се аспирацијама Пиштине ка међународним  организацијама

БАКУ:  Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, који учествује на министарској конференцији Покрета несврстаних земаља у Бакуу, поново је данас апеловао на земље чланице да истрају на позицији непризнаваја једнострано проглашене косовске независности и супротставе се покушајима Приштине да афирмисе аспирације за чланство у међународним организацијама.
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

Србија је, поручио је Дачић, свесна да није лако оним државама које данас стоје уз Србију у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости и одбрани начела Повеље УН.Свесни смо, истакао је, и да су многи од вас изложени разноврсним притисцима да признају једнострано проглашену независност Косова. 

"Због тога, користим ову прилику да још једном апелујем на вас да останете доследни у одбрани норми међународног правног поретка и истрајете на позицији непризнавања, као и да наставите да се супротстављате унилатералним покушајима тзв. Косова да афирмише аспирације за чланство у међународним организацијама", казао је Дачић.

Захвалио је бројним чланицама Покрета, које нису признале једнострано проглашену косовску независнсост и које су, поштујући територијални интегритет и суверенитет Србије, остале доследне принципима међународног права, Повеље УН и Резолуцији 1244 СБ УН.Тиме сте, поручио је Дачић, послали принципијелну и снажну поруку поштовања владавине права у међународним оквирима.

"Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија, поред међународног права, брани и највиши ауторитет Савета безбедности Уједињених нација на плану очувања међународног мира и безбедности", навео је Дачић.

Подсетио је да Србија већ целу деценију, посвећено и одговорно упозорава међународну заједницу на очигледну опасност од једностраних потеза и указује да једнострано проглашена независност представља врло опасан и неприхватлив преседан који је, већ дао подстрек другим сепаратистичким и сецесионистичким покретима широм света. 

Верујемо, казао је Дачић, да унилатерализам води само у продубљивање сукоба, нестабилности и даље поделе.

"На Косову и Метохији присутни су и даље бројни изазови и веома комплексна политичко-безбедносна ситуација, о чему сведоче и последњи догађаји од 26. марта, када је у бруталној акцији специјалних јединица косовске полиције претучен и приведен директор Канцеларије Владе Србије Марко Ðурић, који је и главни преговарач у дијалогу између Београда и Приштине, а повређено укупно 36 Срба", рекао је Дачић.

Указао је да то само потврђује колико је положај српског и другог неалбанског становништва тежак на КиМ, уз ограничену слободу кретања, континуирана застрашивања и покушаје насилног исељавања Срба, одсуство услова за остваривање основних права, угрожавање српске историјске, културне и верске баштине.А, онима који су напустили своје домове на Косову и Метохији скоро неоствариво право на повратак, рекао је Дачић.

"Упркос дуплим стандардима међународне заједнице који се примењују у случају Србије, верујемо да морамо остати доследни напорима за решавање питања Косова и Метохије мирним средствима и кроз дијалог, како би се пронашло компромисно решење и постигао историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији", јасан је сеф српске дипломатије.Такво решење, истакао је, мора да уважи интересе Србије и потребе српске заједнице на Косову и Метохији. 

Исатакао је да Србија стоји чврсто на становишту да државе које деле заједничке вредности и које су опредељене за поштовање међународног правног поретка, треба да унапреде сарадњу и узајамно се помажу у међународним форумима.

"Чврсто нас везује блискост принципијелних ставова у прилог поштовања територијалног ннтегритета свих међународно признатих земаља, чланица Уједињених нација и потреба поштовања међународног права. У том смислу, поздрављамо одлуку чланица Покрета несврстаних земаља, Бурундија и Суринама, да повуку признање, и очекујемо да у наредном периоду исто учине и друге државе које су раније признале једнострано проглашену независност Косова", навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је поздравио то сто је Завршним документом овогодишње министарске конференције Покрета несврстаних земаља реафирмисано да ће чланице Покрета поштовати територијални интегритет, суверенитет, политичку независност и неповредивост граница држава чланица.

Претходно, Дачић је говорио о историјату Покрета несврстаних, истакавши да је историјска улога тог покрета примарно доприносила очувању мира и смиривању тензија као последице надметања блокова у периоду хладног рата, као и одбрани универзалних циљева и принципа садржаних у Повељи УН.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести