Џаферовић: Додикова посета Београду приватна, није званична

САРАЈЕВО: Из Кабинета члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића саопштено је вечерас да посета председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика Београду и његов сусрет с председником Србије није била ни службена, ни званична посета у име Председништва БиХ, "него искључиво приватни чин".
dzaferovic, epa
Фото: Šefik Džaferović, foto: EPA (FEHIM DEMIR)

У саопштењу се истиче да ставови које је Додик данас изнео на састанку с Вучићем и на конференцији за новинаре, "нису, нити се смеју сматрати званичним ставовима Председништва Босне и Херцеговине". 

"Заговарање ''самоопредељења Републике Српске'' и тражење за то подршке од председника Србије, представља позив на директан настрај на територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум, а тиме и мир у региону", наводи се у саопштењу, преноси Фена.

Како се додаје, угрожавањем Дејтонског мировног споразума се неће довести у питање БиХ која је постојала и пре Дејтонског споразума, али ће се сигурно довести у питање ентитет РС, који је настао у Дејтону. 

Никаквог „самоопређељења" било кога у БиХ не може бити, а РС може бити једино и искључиво мултиетнички босанскохерцеговачки ентитет. 

"Све док обавља функцију члана Председништва БиХ, Милорад Додик је дужан да поштује Устав и законе БиХ, и да заступа искључиво ставове који су усаглашени унутар Председништва БиХ", наводи се у саопштењу из Кабинета Џаферовића.

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести