Вучић се састао с Додиком

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се с председавајућим Председништва БиХ Милорада Додика у згради Генералног секретаријата на Андрићевом венцу. 
Dodik i Vučić, pres konferencija  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug
Вучић: Расте трговинска размена, ускоро можда и 2 милијарде евра

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је да је у првих 10 месеци трговиснка размена између Србије и БиХ порасла за 10,1 одсто, и износи 1,5 милијарди евра, уз очекивање да би у наредне две, а можда и годину дана, та размена могла да буде и две милијарде евра.

Вучић је, у обраћању медијима, након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, прецизирао да је извоз Србије у БиХ 1,084 милијарди евра, док је увоз 472 милиона евра.

"Верујемо да за две, можда и годину можемо у до две милијарде евра. То говори колико смо важни једни другима и колико можемо заједно да урадимо", рекао је Вучић.


Концесија Вансија завршена, чиста и транспарентна

Вучић је изјавио да је концесија аеродрома Никола Тесла урађена на чист, транспарентан и перфектан начин, као и да је француска компанија Ванси уплатила на време једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра.

"Све је завршено. Новац је легао на рачун компаније у Србији и ми ћемо тај новац имати у трезору дакле у буџету Србије у наредних два до два и по месеца", рекао је Вучић на питање новинара да ли је или не завршен уговор са Вансијем с обзиром да се у медијима појављују контрадикторне информације.

Вучић је истакао да је концесионар у поноћ преузео управљање над аеродромом Никола Тесла - на 25 година.

"Ако се не варам, 26. или 27. децембра ћете то видети и на сајту", додао је Вучић.

Нагласио је да ће концесија донети нови развоја аеродрома, нове подувхате у саобраћајно - технолошком погледу, као и развој у броју путника и авиокомпанија које ће да лете директно из Београда на више дестинација.

Вучић је рекао да смо добили много новца и да су већ почела трвења како ће тај општи приход у буџету, који није рачунат, бити потрошен.

"Моја сугестија ће бити, иако знам да то није популарно, да добар део тог новца оде у враћање старих дугаова и да се даље креира суфицит и велики раст. За Србију неће бити проблема", навео је Вучић.


Пренео је да је Додика обавестио о свему што се догађа у вези са КиМ и да му се захвалио за рекацију поводом увођења такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.

"Чини ми се рационално и цивилизовано реаговње на антицивилизацијске мере, иако до сада није уродило плодом да их Приштина повуче, али јесте да да читава Европа, Русија, Кина, САД буду сагалсне да те мере морају да буду повучне, јер су против правне и штетне по регионалну стабилност", указао је председник Србије.

Истакао је да су раазговарали о наредном периоду, за који каже да неће бити лак, већ пун изазова.

Како је рекао ово је била једна од најбољих година у савременој историји по питању еконосмких показатеља - смањењу јавнго дуга и незапослености и расту БДП-а., али и приметио да и када се све то уради и када смо задовољни "као сенка се надвије оно што се збива у односима Београда и Приштине".

Вучић је рекао да је замолио Додика за подршку и поновио да ће Србија чинити све да очува мир и стабилност и да неће дозволити да било ко ко покуша да проведе поргом над нашим народом, већ ће га заштити.

Најавио је да ће Србија наставити да издваја помоћ и подршку Републици Српској и да ће та помоћ бити све већа.

Разговарали су и о изградњи аутопута Београд - Бијељина - Добој - Бањалука, као и за други део пута ка Сарајеву.

Србија је, истакао је, спремна да уради све на нашој страни, а очекујемо да РС изгради 96 километара од грацнице до Добоја.

Додао је да се очекује да Федерација или БИХ уради свој део, од Бијељине, до Брчког, односно Тузле и даље до Сарајева, чиме бисмо се повезали, што је значајано за грађане", рекао је Вучић.

Како је рекао, важно је да један крак аутпута иде и до Сарајева и преко Вишеграда, због свих који живе у Рашкој обласи и Полимљу.

Неће Трамп "сломити кичму" Албанцима, неће ни Путин неког... 

Неће Доналд Трамп да сломије кичму Албанцима, нити ће Путин да сломије неког“, рекао је Вучић указујући да су потпуно неосноване шпекулације и нереална очекивања после писма америчког председника у вези решавања питања Косова и Метохије.

"Морамо ми сами да се договоримо", рекао је више пута вечерас председник Вучић.

"Наравно да је САД више на њиховој страни, они су их признали. Али, да ли ће Трамп сломити кичму Албанцима? Неће. Неће ни Путин неког...", рекао је Вучић.

Пустите прице које продају новине, треба причати озбиљно и одговорно, апеловао је Вучић.

Суштина је, каже, у нашим разговорима са Албанцима, иако крајње ресење за Косово није могуће без да се сагласе САД и Ррусија, али, нагласио је, нико не може да наметне ресење, ни САД, ни Европљани, ни Русија. 

Он је поновио да је циљ Србије да постигне компромис око косовског питања, али да нисмо ни близу тога, не зато што он то не жели, већ што то не желе Албанци. 


Не бринем ја медије у Русији, већ могућност решења под капом САД

Александар Вучић каже да није видео кампању у руском медијима против њега, након писма председника САД Доналда Трампа, већ је, каже, видео да постоји одређена бојазан од постизања споразума "под америчком капом". 

"То сам видео у руским медијима и ништа више од тога", рекао је Вучић одговарајући на питање како види кампању која се води у државним руским медијима против њега и шта је то што је изазвало толику бригу Русије, те да ли је то Трампово писмо. 

Он је истакао да Русија чврсто стоји на становишту да ће подржати решење које буде подржао Београд. 

"Захвални смо руским пријатељима на подршци коју нам пружају, коју су нам пружили и у Интерполу и у СБ УН", рекао је Вучић. 

Поновио је да са задовољством чека председника Русије Владимира Путина 17. јануара. 

Навео је да је са Путином већ 10 пута разговарао о КиМ, први пут давно у Сочију, на тему проналажења компримса.

"Мислим да имам велику подршку Путина за комприс, а питаћу га и 17. јануара. Не верујем да се нешто у међувремену променило", рекао је Вучић.

Он је истакао да је добро што САД желе компромис Београда и Приштине. 


Проблем је, према његовим речима, Приштина, од које, истиче, не очекује ни да ће убудуће бити конструктивнија.

„Они су научили свој наратив да су најизразитији про НАТО, проамерички. Када треба да дођу до тешких решења, ''хајде да проширимо територију, да смањимо права Србима''“, указао је он. 

Вучић је пренео да је један од највиших функционера ЕУ Ани Брбанић, када се трудила да објасни све шта су разлози, рекао да не мора да наставља, јер он, како је рекао, зна о чему се ради. 

„Ана је застала, а функционер је казао да је то тако, јер зна да је Александар Вучић у разговорима и преговорима озбиљан, а други нису“, казао је он. 

Онима који тврде да је већ постигао договор, поручио је: 

„Немојте да причате глупости. Све бих на свету дао да смо се договорили. Изашао бих одмах пред људе. Не стидим се и не бежим. Дан да не останем више на власти урадио бих оно што је најважније за српски народ. Обезбедили би мир и обезбедили би будућност грађанима на КиМ, и економски развој“. 

Подвукао је и да је немогуће постићи решење без Русије и САД. 

„Ми преговарамо под окриљем ЕУ, наравно да је потребна сагласност свих великих сила.

Ако дође до даљих озбиљних разговора и дијалога, а за то је потребно укидање такси“, поручио је он. 

Истакао је да ниједно решење неће бити без одобрења народа, додајући да све време покушава да "брод води узводно, а не низводно", да се супроставља једноставним решењима, која нису солуција. 

„Насукали бисмо се да идемо у другом смеру брзо и нестали као народ“, казао је Вучић. 

Нагласио је, указујући да буду срећни они који се плаше тога, да нисмо близу решења. 

„Може из света било ко и шта да говори, а поштујем шта каже председник САД Доналд Трамп, Русије Владимир Путин и ЕУ, али знам да договор са Албанцима није близу“, подвукао је он. 

Рекао је да је и против става „све је наше, ми мрзимо њих“, додајући да је такав њихов однос. 

„Хајде да погледамо шта је реално“, апеловао је Вучић. 

Он је указао да постоји једно питање, а тиче се одлуке Међународног суда правде, на које није пронашао одговор, иако је прикупио све експерте, а наша срећа је што косовски Албанци нису имали довољно мудре саветнике. 

„Шта бих рекао Тачију да је, уместо онога што је говоиро у УН о Ахтисарију, говорио о пресуди Међународног суда правде? Шта бих рекао на то? Имам један мали одговор и чувам га као изненађење. Штета по њих је што су хтели више да се додворе западу, па су помињали ствари које су глупости и немају везу са суштинском правничком основом“, рекао је Вучић. 

Он је казао да је ситуација по нас на терену погубна и позвао да му кажу шта ми то имамо, а шта све можемо да изгубимо. 

Нагласио је да никада неће бити да сви буду задовољни решењем.

О Ђукановићу, српској "кривици", одсуству правде

Александар Вучић одбацио је тврдње председника Црне Горе Мила Ђукановића о СПЦ и негативном утицају Србије у региону, те приметио да, метафорички, изгледа никад није довољно "гађати га, у главу", не би ли Србија некоме била мање опасна. 

Вучић је, поводом ТВ иступања Ђукановића рекао да је прво прочитао шта је речено, али да је потом одгледао емисију. 

“На једну ствар ћу да се осврнем. Србија ничим није на негативан начин утицала на ствари у региону. Са Македонијом имамо пристојне односе иако не морамо у свему да будемо сагласни, са БиХ такође имамо пристоје односе, упркос антагонизму централне власти и РС, и да се Србија ту увек понашала фер - јасно је да припадамо истом народу као И већина народа у у РС, али увек смо подржавали интегритет БиХ. И ово што је Додик данас изнео, то и јесте негде и љутња на политику коју водим. Али, Додик разуме и хвала му што каже да имамо најбоље односе, јер Србија ту политику није мењала”, рекао је он. 

И то је коректан однос према БиХ, рекао је Вучић, додавши да не зна шта још треба да урадимо. 

“Требало је неко са још више камења да ме гађа или не знам шта да се догоди, па да Србија не буде довољно опасна за неког другог. Шта смо то некога повредили?”, рекао је он. 

Упитао је да ли је Србија та која је забранила улаз у земљу интелектуалцима из Црне Горе, онима што се убијају у Бечу, мада су то како је додао, криминалци. 

“Ми смо криминалцима забранили да уђу на територију Србије, а они онима који другачије мисле, било да су интелектуалци или не. И опет смо ми криви. А за шта то?”, пита Вучић. 


Показаћу и Иванићу све доказе о мешању западних сила

Вучић је изјавио да је Милораду Додику већ показао део докумената који доказују директно мешање западних сила у изборни процес у БиХ, и да ће их предочити и бившем српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу, када следећи пут дође у Београд. 

На опаску новинара да је уочи избора у БиХ говорио о мешању западних сила у изборни процес у БиХ и најавио да ће после рећи нешто више о томе, Вучић је казао да је Милораду Додику већ показао део тога.

"Позвао сам Иванића и рекао му да када дође у Београд и да ћу и њему то, такође, показати", рекао је Вучић.

Навео је да сада медијима неће ништа да открива, јер не жели да показује податке до којих су различите службе дошле, али да ће "свакога од њих који су учествовали на различитим странама обавестити и то показати".

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је на то додао да је био сведок када је Вучић показао Иванићу оперативни налог за прислукшкивање.

"Значи, Иванић је имао прилику да то види", додао је Додик.

На то је Вучић рекао да је то било нешто раније, али и да медији могу да питају и самог Иванића да их обавести о томе.

"Не мислим да је то за вас (медије) нека велика тајна, само што неко воли да се прави да ништа не зна. Најсмешније је када сте говорили да се Србија мешала, а да се неке друге велике силе нису мешале. Нисам отишао да отварам болницу у источном Сарајеву да не би неко рекао да се Србија мешала, али су зато сви ћутали када је премијер Хрватске отисао у Мостар на завршни страначки скуп - како су различити аршини и код вас у БиХ и код свих других", нагласио је Вучић.

Нека вас обавести Иванић, којем иначе желим добро задравље, када следећи пут дође код мене, да ли сам имао шта да му покажем или не, поручио је Вучић.


Додао је и да нема никаквих додирних тачака ни никакав уплив у то шта чини црква, да је чешће на удару цркве он, него “они доле”, али да себи никада неће да дозволи да ружне речи говори о нашој цркви. 

Подсетио је да недавно у Бриселу био на састанку (ручак код Могерини) И да је био сам - да су сви остали или признали независност Косова или би је признали да нема Додика у БиХ. 

“Нико ми није одговорио, ни Звиздић, ни било ко ту. И сви то знају. У БиХ жале што нису на путу ка НАТО, и опет морам ја да реагујем и да кажем да то није та политика, да Србија уопште не жали на НАТО путу и нећемо да будемо на НАТО путу. И ми се тиме поносимо, сами хоћемо да чувамо своју земљу, своје небо, своју сигурност”, рекао је Вучић. 

А кад кажу, додао је, да нема промене граница, "знате шта сви подразумевају под тим у региону - па ме онда питајте зашто смо у тешкој ситуацији". 

“Неко треба нашем народу да каже - они мисле да не сме да се мења чињеница да је Косово независна држава. И не смете да узмете ни метар од тог независносг Косова зато што би сутра неком другом то могло да падне на памет”, каже Вучић. 

А кад поставите питање - све сте у праву, али како ћу ја неком да објасним да сви други на то имају право, само Срби никад и нигде немају то право... 

“Не мислим да ишта не треба да се мења, осим што треба да се постигне компримис око Косова. Како ћу ја то да објасним српском народу? Кажите ми ви са Запада, с којим аргументум да изађем пред српски народ, са којим принципом? Пустите то “удри Вучића у главу сваки дан"... Супер, тврда глава, није проблем. Али, онда видите да тог принципа нема”, рекао је он. 

Оно што ми треба да разумемо јесте - да, тачно је нема принципа, за нас ће да важе непостојећи принципи, никад неће бити правични и правдени према нама, а ми морамо да бринемо о будућности, јер смо већ превише изгубили у прошлости и својом кривицом и туђом, да чувамо мир колико год је то могуће, да развијамо нашу економију, навео је Вучић. 

Како је рекао, мора да се иде убрзаним кораком, да раст буде већи, да се још смањи јавни дуг.

"То једини начин да будемо успешнији и да боље испуњавамо ствари које припадају нашим националним интересима".

“Кад кажу ''то је све народ зарадио'', јесте, али народ је зарађивао и 2008, али раст је био минус 3 ,1 а сада ће 1. јануара јавни дуг бити 48, са 79, одсто БДП. Не можете то да зауставите у једном дану, потребне су тешке реформе”, рекао је Вучић. 


Из сваког протеста опозиција излазила слабија, а СНС све јачи

Александар Вучић изјавио је, поводом вечерашњег, трећег протеста дела опозиције, да нема проблем са протестима и додао да су после сваког протеста он и странка коју води излазили јачи, а они који су скуповима руководили - "драматично слабији".

Вучић је на питање новинара у вези протеста и до када би, по његовој процени, могли да трају, рекао да са протесима нема никакав проблем и да је навикнут на то.

"Колико су трајале претходне демонстрације? Сто, 110 дана, заредом, сваки дан. Тада сте видели да нисам имао баш никакав проблем. Колико год људи да хоће, могу да шетају. Полицајце неће ни да виде. Ја нећу да дозволим игрице које они играју по белом свету, типа - носимо цвет нашим полицајцима, који су на њиховој страни", рекао је Вучић.

Поручио је да на протестима неће бити полиције, да свако може да шета колико год хоће и да ради шта год хоће, а једино што је забрањено је насиље над било ким и било чим.

"То је једино забрањено, а ово друго - ''Вучићу педеру'', ''мајмуне'', овакав или онакав... Све је то супер, све је то демократија и задовојан сам што видим да то народ препознаје", додао је.

То, каже, види на изборима и у истраживањима.

"После сваког протеста и ја и странка коју водим излазили смо много јачи, а они који су тиме руководили излазили би драматично слабији, за чак 30-40 досто мање снаге. Јер, не долази снага због децибела нечијег гласа, већ због снаге програма, енергије, плана рада, онога што чините за земљу. То је демократски процес и увек добродошао", рекао је Вучић.

Упитан за "претње Ђиласа у Скупштини града човеку који је само изнео тврдње да се вртић плаћао 9.500 динара, а данас 5.000 динара", Вучић је рекао да је та тврдња тачна, али да није упознат са дешавањиам у градском парламенту, јер није имао времена.

"А, то да ли ће неко некога да вређа, то нам је свакли дан", рекао је Вучић.


Морамо, каже, да урадимо са собом оно што су многи велики народи радили кроз своју историју, гледајући на тренутак само, не заборављајући, али остављајући по страни тешку прошлост, не правећи се да не знају да им је нанета неправда, и окрену се будућности и гурају ствари напред.

"То је будућност Србије. Ако људи мисле да постоји другачија политика, ево изволите, као што сам увек рекао избори, нека вас уведу у митове и легенде, да ми Срби треба да имате пола света под собом. Немам проблема с тим", рекао је председник Србије. 

Како каже, захвалан је Додику, јер је увек био фер и говорио: ”Нисам с Вучићем увек у љубави, али он је највише помогао”. 

Додик је увек имао апсолутно фер однос према Србији, истиче Вучић. 

“Апелујем на људе у Србији да разумеју да за нас правде нема, нема фер односа, јер они морају да бране лоше политике од пре 10, 20 година. Владају сви који су тада доносили одлуке - било из сенке или не. Је л'' мислите да можете да дођете до решења против директно америчке, руске воље. Немојте, то није реално. Није било ни пре 150 година”, закључио је Вучић. 

Додик: Неће скоро премијер, опструкција у Сарајеву

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик није оптимиста да би ускоро могло да дође до формирања институција БиХ, укључујући председавајућег Савета министара, на основу изборних резултата. 

"То зависи од Сарајева, а у Сарајеву постоји опструкција Бошњака", рекао је Додик. 

"Република Српска је спремна да се конституишу органи БиХ. У Сарајеву од стране Бошњака постоји опструкција", казао је Додик на заједницкој конференицји за новинаре са председником Србије Александром Вуцићем одговарајући на питање када се очекује да ће бити изабран председавајући Савета министара. 

Додик је навео и да из ЕУ стижу препоруке да се органи власти што пре формирају, али да се у Сарајеву стално "ради на ситно" и говори "полако". 

Он је оценио и да Федерација БиХ нема шансе да у наредних три до четири месеца формира своју структуру власти, и изразио бојазан да би се то могло пренери и на власт на новоу БиХ. 

Напомиње и да невиди шта би, у том случају, могла бити његова улога у Председниству. 


Није пристојно да се Ђукановић петља и даје препоруке Србији

„Није пристојно да се Мило Ђукановић петља и даје препоруке Србији“, рекао је Милорад Додик поводом интервјуа црбогорског председника јавном сервису Црне Горе.

Додик сматра да је све оно што је Мило Ђукановић говорио о Србији и СПЦ - грешка, непотребно, мада је све то, каже, могло и да се очекује и да се зна. 

“То је грешка. Мило не би требало да се петља и да се ставља у улогу да држи предавања српском народу и Србији у целини”, рекао је Додик. 

Навео је и да црногорске службе “роваре” у РС, и да су чак локални функционери тражили припајање Црној Гори, иако се та област уопште не граничи са Црном Гором. 

"Црна Гора мора да промени однос према српском народу у целини и да му да исте слободе и права као и Црногорцима”, рекао је Додик. 


Право на самоопредљење и за РС и за Србе на северу

Милорад Додик рекао је да право на самоопредељење, које међународни фактор неким другим народима дозвољава, треба да се призна и РС и додао да је он председника Србије замолио да у будућим политичким разговорима ојача тај приступ. 

“Сматрамо да је то легално и легитимно право и то не да би се урушавао територијални интрегритет БиХ, већ, једноставно, зато што то народ у РС има право, као што треба да имају и Срби на северу Косова да се определе”, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре. 

Он каже да је РС, а верује, и целој БиХ важно да имају најбоље могуће односе са Србијом. 

Како је рекао, упознао је Вучића са ситуацијом у БиХ и РС у вези са применом изборних резултата - док су у РС они имплементирани, у Федерацији нису због чега прети застој у конституисању органа у БиХ. 

Како каже Додик већ су приметне опструкције са бошњачке стране, која мисли да све то треба да иде полако. 

“Нама је важно и верујем целој БИХ да има најбиље могуће односе са Србијом, она се показала као стабилан партнер, не само у економском смислу, већ и када је реч о очувању Дејтонског споразума, поштовању чињенице да се БИХ састоји од два ентитета и три народа”, каже Додик. 

Србија и БиХ имају неколико важних питања пред собом - границе, али и комуникацијско повезивање. 

“Кроз историју се може евидентирати да је било мало путних правца из БиХ ка Србији, да су мостови на Дрини били пука случајност, данас је другачије и радујем се и захваљујем влади и Вучићу што односе градимо на најбољи могући начин до сада. И то није само питање братске љубави”, рекао је Додик. 

Један од приоритета је спој на Дрини аутопутном мрежом, додао је, рекавши да је РС изградила аутопут Бањалука-Добој, а да до половине идуће године ће бити постигнут договор о још 96 км од Добоја до Брчко дистрикта И Дрине. 

“За нас је важно да се направи спој код Вишеграда и да се гради тај део пута ка Источном Сарајеву”, рекао је он и подржао инцијативу Вучића за мионументални споменик страдању Срба у Јасеновцу. 

“Не смемо бити неодговорни према генерацијама у будућности, Јасеновац је највећи мртви град Срба, тај злочин починиле усташе и то не сме да се занемари”, закључио је Додик. 

Сматра да нецивилизацијске таксе, које је Приштина увела Србији и БиХ, обрачунавајући се са њима, треба да буду укинуте. 

Према његовим речима, када се ради о Косову, БиХ "остаје у статусу непризнавања". "То је наша политика, рекли смо да ћемо договор Приштине и Београда поштовати и нашу политику усмерити ка томе. Таксе треба укинути што пре, јер урушавају регионалну безбедност и стварају нове преседане", рекао је Додик. 

Подсетио је да ни Србија, ни БиХ нису поступиле реципрочно, сматрајући да је довољно да међународни фактор, који је створио те власти у Приштини, може на њих да утиче. 

Вучић и Додик за Меморијални комплекс у Доњој Градини

Председник Александар Вучић предложио је у разговору са председавајућим председништва БиХ Милорадом Додиком да се у спомен подручју Доња Градина изгради нови Меморијални комплекс и музеј, како би деца са ових простора могла да уче о Јасеновцу и злу које се ту догодило.

"Идеја је да направимо нешто што би био највећи заједнички споменик, на територији где живе Срби - да у Доњој Градини изградимо нови Меморијакни комплекс и музеј, са могућношћу најбољих и најснажнијих видео запсиа из времена Дрогог свестког рата", рекао је Вучић.

На тај начин би, каже, деца из Србије, БиХ, али и из Хрватске могла да уче какво се зло догодило у Јасеновцу, јер ми не желимо да прихватимо фабриковање чињеница и измишљање истина.

"Желимо то, јер се боримо да такве ствари не оду у заборав, а не зато што бисмо некога да мрзимо", подвукао је Вучић.

Додао је да верује да ће Додик разговарати о томе са људима у РС и да ће помоћи реализацији својим утицајем.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести