“Дневник” на лицу места: Инцидент у Сонти није национално мотивисан

У Сонти, насељу с око 3.000 душа у општини Апатин, где већинско становништво чине Шокци, људи, с мало изузетака, нису претерано причљиви. Нарочито нерадо говоре о тучи групице младића уочи католичког Божића, која је изазвала буру на политичкој сцени с обзиром на то да је инцидент у међувремену подигнут на међудржавни ниво.
1
Фото: Dnevnik.rs

Мештани с којима је екипа „Дневника” разговарала сматрају да је неко тучу између младића исте националности желео да прикаже као међуетнички сукоб, вероватно ради стицања јефтиних политичких поена.

Сонта у Западнобачком округу је мирно и уредно село. Посетили смо је да покушамо сазнати да ли су у том пограничном селу заиста учестали међуетнички инциденти између Шокаца и Срба, како то сматра председник Демократског савеза Хрвата Томислав Жигманов, који је и посланик у Народној скупштини.

Фото: Dnevnik.rs

   

"То су глупости, нећу да се бавим тиме", одбио нас је категорично власник бифеа „Спорт” у центру села.

Тамо смо навратили после посете месној заједници, уверени у то да се у сеоским кафанама „све зна и оно о чему се тамо не прича, није се ни догодило”. Гост за суседним столом је приметио да се млади потуку и у Аустрији, где је отишао трбухом за крухом, али нико не каже да је туча имала међуетнички карактер. Сматра да је проблем села то што људи немају где да раде, а уверен је у то да би имали шта да раде ако би се створили услови.

Подсетимо, тензије на политичкој сцени је подигла туча двеју група младића у Сонти 24. децембра прошле године у раним јутарњим сатима. По полицијском извештају, у тучи су с једне стране учествовала браћа Милош М. и малолетни И. М., а с друге Андреј Ђ. и Милош Д. У физичком обрачуну И. М. и Милош Д. су задобили лакше телесне повреде. Њима је указана медицинска помоћ, а виши јавни тужилац је после полицијске истраге поднео кривичну пријаву против Андреја Ђ. због основане сумње да је користио металну палицу и наношења лаке телесне повреде, а против браће прекршајне пријаве због основане сумње да су починили дела вређања, насиља и туче.      

Фото: Dnevnik.rs

Туча је избила након вербалног сукоба, кад је малолетни И. М. затражио заштиту од старијег брата Милоша, који је песницом ударио Андреја Ђ. у главу. Након тога је Андреј Ђ. извадио металну палицу да би Милошу узвратио ударац, али га је промашио и ударио је Милошевог брата у бутину. Тад се у тучу умешао Милош Д. Намеравао је да растави сукобљене стране, међутим, малолетни И. М га је три пута руком ударио по глави и телу, након чега се Милош Ђ. срушио.                

Полиција је интервенисала и саслушала сукобљене стране. Како сазнајемо, том приликом нико од њих није наговестио могућност да је туча била етнички мотивисана. Учесници физичког обрачуна припадају, наиме, истој етничкој групи, Шокцима, с тим што су браћа Милош М. и  И. М. рођени у мешовитом браку. На основу тих чињеница полиција је искључила могућност да је повод сукоба била национална нетрепељивост, док ће крајњу оцену немилог догађаја дати суд.

У међувремену је Томислав Жигманов на дан католичког Божића посетио полицијску станицу у Сонти. Он је тада, како сазнајемо, навео “да му је познато да су у Сонти учестали међуетнички инциденти”, и сугерисао припадницима МУП-а Србије да „објективно” обаве посао, наговештавајући да ће ангажман полиције на том случају бити предмет посебног сагледавања „надлежних инстанци”. Убрзо након тога је уследило реаговање званичне Хрватске. Отправник послова у хрватској амбасади у Београду је пренео Министарству спољних послова Србије забринутост због „етнички мотивисаног узнемиравања и физичког напада” и затражио детаљне информације од српске стране. Истовремено и мештани имају своје виђење.    


Љут на таблоиде

Један од гостију кафане Милан Ковачевић каже да је стари члан СПО-а и да је у ратним деведесетим годинама прошлог века избегао из Аде, хрватског села недалеко од Осјека. Не крије да је пре свега љут на таблоиде. Каже да пишу све и свашта, а тиме само наносе штету.

" Лакше је запалити кућу него је саградити – поручује Ковачевић. – Хајде да градимо мостове пријатељства и да градимо толеранцију, уместо што измишљамо глупости и подстичемо свађу. Ово је мирно село и тако треба и да остане."


  "Не пратим политику и не знам политичаре, али неко не говори истину – рекао нам је Владо Н. кога смо зауставили на улици. – Ја јесам Шокац, живим од рођења у Сонти и не осећам се угроженим, нити сматрам да су у селу нарушени међуетнички односи. Живимо нормално. Ево, као што можете да видите, имамо и две цркве, једну православну и једну католичку. Проблем младих је то што немамо посла, ево и ја живим на терет родитеља.  "

Не пратим политику и не знам политичаре, али неко не говори истину. Ја јесам Шокац, живим од рођења у Сонти и не осећам се угроженим, нити сматрам да су у селу нарушени међуетнички односи (Владо Н.)

Фото: Dnevnik.rs

Сличан став су изнели и власник кафане „Бош” у центру села Маринко Аџин, као и велики број гостију српске и хрватске националности које смо тамо затекли.

" Двадесет година држим ову кафану, Шокац сам по националности, али никад нисам имао никаквих проблема – навео је Аyин. – Овде долазе људи свих националности. Друже се, разговарају, зими се картају, лети идемо заједно на пецање и организујемо такмичење у кувању рибље чорбе."


Међунационални односи су добри

Секретар месне заједнице Драган Радојевић сматра да је Сонта мирно село без етничких сукоба. Каже и да у Савету месне заједнице имају седам Хрвата и без обзира на то што више од 50 одсто становништва чине Хрвати, на изборима за председника државе Александар Вучић је добио подршку око 65 одсто бирача у Сонти.

" За дочек смо испред месне заједнице организовали забаву – рекао је Радојевић. – Било је доста света и дочек је прошао без иједног инцидента. Сматрам да су међуетнички односи у селу добри.  "


Каже да је чуо за тучу.

Двадесет година држим ову кафану, Шокац сам по националности, али никад нисам имао никаквих проблема Мислим да садашња омладина има много енергије и нема где да је потроши (Маринко Аџин)

"Напили се момци, како сам чуо, посвађали су се због девојке па се потукли. Ја сам 1962. годиште, радила је то и моја генерација! Ишли смо у суседно село на утакмице и потукли се. Полиција нас је појурила, али никоме није падало на памет да прича бесмислице о некаквим етничким сукобима. Мислим да садашња омладина има много енергије и нема где да је потроши. Доста се пије и има проблема и с дрогом ", сматра Маринко Аџин.   

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести