„Дневник“ на лицу места: Нови Сад утростручио радну зону у Каћу

НОВИ САД: Радна зона у Каћу недавно је утростручила површину, након што је новосадска скупштина усвојила одговарајуће измене градских планова.
k
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Велико проширење, образложено је, између осталог, одличним положајем у односу на саобраћајну инфраструктуру што одговара бројним инвеститорима. Тако је немачки "Континентал" на овом потесу купио 31 хектар земљишта где ће градити нову фабрику и отворити 500 радних места.

Први блок од њих 12 колико ће их имати радна зона, већ је делимично изграђен, што се може и видети са северне стране пута Нови Сад - Зрењанин. Остатак се тренутно налази под њивама, осим поменутог плаца "Континентала", на којем је јуче екипа "Дневника" затекла тешке грађевинске машине, али и археолошке ископине.

Наиме, није непознаница да се на овој старој обали Дунава одвајкада живело и да има бројних локалитета из скоро свих историјских епоха, те су се они нашли и у урбанистичким плановима који прописују заштиту таквог историјског наслеђа. Управо то тренутно и раде новосадски археолози које јуче нисмо затекли, али судећи по њиховим ископинама, на месту будуће "Континенталове" фабрике у прошлости било је прилично живо и насељено.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Упоредо с археолозима, грађевинци сондирају терен, те би се могло рећи да су отпочели припремни радови за изградњу нове фабрике.

Изменама и допунама Просторног плана Новог Сада, које је  пре две седмице усвојила градска скупштина, радна зона у Каћу утростручила је провобитну површину и сада се простире на  369,54 хектара с обе стране пута Нови Сад - Зрењанин, као и северно од аутопута Београд-Суботица.

Како је наведено у образложењу, разлог за повећање површине за радну зону, лежи у развоју саобраћајне инфраструктуре, због чега земљиште више није погодно за земљорадњу, али и у повећаном интересовању инвеститора. С друге стране, чланица Градског већа за финансије Адријана Месаровић, на поменутој седници градског парламента, истакла је да је Град на "слатким мукама", јер на овај начин шири грађевинско земљиште, којег је све мање у самом граду.

Од наведених 370 хектара који су обухваћени изменама Просторног плана, 165,67 хектара намењено је примарним, секундарним и терцијарним делатностима, око 12 хектара предвиђено је за будућу трафо-станицу, 10 хектара ће заузети саобраћајне површине, а остатак земљишта и даље задржава пољопривредну намену.

Будућа радна зона биће издељена у 12 блокова, заузетост парцела је половична, док четвртина површине мора бити под зеленилом. Први блок, у коме се већ налази бензинска станица, намењен је за секундарне и терцијарне делатности. Ту би требало да буду мањи погони и складишта за трговину и услуге, те зграде административног, услужног и производног занатства.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Кланице, мешаоне сточне хране, силоси, млинови, фабрике кекса и тестенина, те грађевинских производа, биће могуће градити на парцелама у преосталих 11 блокова.

Овде ће бити могућа и изградња погона и складишта ђубрива и репроматеријала за пољопривредну производњу, хала за смештај пољопривредне механизације, те постројења за производњу и складишта чисте индустрије, грађевинарства, услужног и производног занатства, као и складишта за трговину и услуге, док се не планира изградња сточарских и живинарских фарми.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести