"Дневник" у Инђији: Сремци на привредној мапи Европе

ИНЂИЈА: Изградња фабрике гума јапанске компаније „Тојо тајерс“ у Инђији једна је од најважнијих и најзначајнијих инвестиција у Србији, рекао је јуче на конференцији за новинаре у центру Инђије, председник општине Владимир Гак, након што је председник Србије обелоданио да јапанска компанија долази да улаже баш у ову сремску општину.
indjija
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Инвестиција у првој фази вреди око 400 милиона евра, што је велика ствар за Србију јер показује да је наша држава данас дефинитивно најстабилнија у региону и да можемо очекивати прилив не само јапанских инвеститора као што је овај већ и многих других, казао је Гак.

Ниједна велика компанија, додао је, не би дошла у Србију да осети било какво трусно подручје везано за политику, нити нестабилност. Сви озбиљни инвеститори максимално користе све ресурсе да се упознају са ситуацијом у држави, у свакој општини, сваком граду, и на крају се тек одлучују за инвестицију, нарочито када говоримо о јапанским инвеститорима и о тако великој инвестицији, казао је Гак.

По његовим речима, та инвестиција Инђију ће сврстати у општине које имају најмању стопу незапослености, не само у Србији већ можда и у читавој југоисточној Европи и шире. Стопа незапослености за две године биће мања од два одсто.

Нова инвестиција „Тојо тајерса” налазиће се на Локацији 15 Североисточне индустријске зоне у Инђији на 60 хектара, а по речима Александра Вучића, биће упослено 523 радника.

Индустријска зона у Инђији простире се на 97 хектара, од тога је остало слободно пет. Преговарамо с „Тојо тајерсом”, односно „Мицубишијем” пуне три године и нисмо смели то да кажемо јавности, имали смо 29 посета јапанских инвеститора, како Инђији, тако Народној банци, тако Влади Републике Србије и имали смо максмималну подршку председника Александра Вучића, коме дугујемо велику захвалност, казао је Гак.

Гак је истакао да су они пример да могу парирати свим европским државама јер је то једина инвестиција „Тојо тајерса” у Европи за наредне десетине година, како то њихове прогнозе предвиђају.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)


Шанса и нова пруга

У наредних пет година моја жеља је да значајно повећамо број становника у Инђији, за шта имамо капацитета, и прилику да запослимо људе, обезбедимо стамбени простор, каже Гак.

На људима је, додао је, само да препознају Инђију као место у којем треба живети, које је на пола пута између Београда и Новог Сада што је чини идеалним местом за живот. У плану је и градња међустанице на брзој прузи која се гради одмах поред Индустријске зоне, те ће радници из Новог Сада и Београда, када брза пруга проради, бити на послу за 20-25 минута.


Имамо најбоље опремљену Индустријску зону у југоисточној Европи, шта кажу сви инвеститори који су били, да не испадне да звучимо нескромно, казао је Гак.

И пре ове инвестиције, додао је, не би прошло два дана да не дође неко од заинтересованих инвеститора.

Од тога се неке инвестиције реализују, а неке не. Најважније је да се Инђија вратила на привредну мапу Европе, што је била наша мисија и због чега су нас грађани и бирали, поручио је.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)


Инђијци задовољни

Обрад Лучић из Инђије је задовољан инвестицијом и сматра да је нова фабрика гума просперитет за пољопривреднике и камионyије, а сматра да тржиште треба да буде намењено економији, па и војној индустрији.

Нова радна места много значе Инђијцима, а фабрика гума ће свакако упослити још људи, казао је Лучић.

Инђијац Богдан Милошевић истиче да нема разлога зашто Инђијци не би подржавали инвестиције, и да је то само плус, и иако је тек јуче сазнао за вест, обрадовала га је чињеница да у Инђију долази „Мицубиши”, пошто је машински техничар те то има везе с његовом струком.

И остали које смо питали били су срећни због новог инвеститора и сви истичу да има посла и да се ради, те се и општина подиже.

Боље се живи него што се живело, то је чињеница, каже млади Инђијац, који је желео да остане без потписа у новинама.


Гак је ракао да, иако је инвеститор држан у тајности, становници Инђије су их вероватно могли да приметити у центру града, у пешачкој зони, док су обилазили стадион или Дом здравља, јер тако великог инвеститора занима апсолутно све.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Велики дан за Инђију, нешто што мења историју из корена, али и привредну и геополитичку слику Србије јер, када вам дође таква компанија, то значи да су потпуно сигурни у политичку стабилност и уређеност државе пошто су јапански инвеститори толико прецизни да су за време 29 посета гледали сваки детаљ, а од читаве Европе изабрали баш Србију, односно Инђију, што је наш понос, подвукао је Гак, напомињући да су урадили много ствари да би се приказали у најбољем светлу.

Победити Словачку, Пољску, све државе и градове у Европи које можете набројати, да то баш буду Србија и Инђија заиста је велика ствар и становници Инђије треба да буду врло поносни, казао је Гак. Како је додао, сва документација коју издаје локална самоуправа је спремна и познати смо по томе да сваки инвеститор у Инђији, од тренутка када припреми документацију, у року од три дана добија грађевинску дозволу.

Он је напоменуо да је осам од десет нових уговора потписано управо у Североисточној зони, где ће се градити фабрика гума, а свака компанија је купила земљиште од општине Инђија, новац уплатила у буџет Општине, што је случај и с „Тоја тајерсом”. Осам копманија упослиће 1.000 радника, о чему је „Дневник” већ писао.

Подсећам да Индустријска зона није постојала, већ је то било 97 хектара под кукурузом, пшеницом, док је данас то најбоље опремљена Индустријска зона, с најповољнијом ценом и најбољим географским положајем, што је био разлог да инвеститор дође, рекао је Гак.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести