Додик: Пресуда генералу Младићу нема везе са правом и правдом

БАЊАЛУКА: Пресуда генералу Ратку Младићу нема везе са правом и правдом, поручио је данас Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва БиХ, непосредно по изрицању пресуде генералу Ратку Младићу.
dodik, tanjug arhiva
Фото: Milorad Dodik, foto: Tanjug, arhiva

У прилог томе, Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, подсетио да је у БиХ страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, што је 30 одсто.

"А погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић, и још многи ову пресуду гледају из својих кућа, као слободни људи, а знамо какве су злоцине поцинили над српским народом", навео је Додик.

Истакао је да је Хашки трибунал поновио селективну правду и допринео продубљивању неповерења међу народима у БиХ.

"Мислим да је само генерал Младић послат у директну легенду, а српски народ ће знати да без његовог духа би била много већа страдања нашег народа", рекао је Додик.

Додик је истакао да ни на који начин не жели било кога да повреди, али овом пресудом Младићу, казао је, није остварен прави циљ трибунала који је требало да повећа поверење и доведе до помиреја међу народима.

Истакао је да је овом пресудом урушено поверење у међународну правду, а очекивања су била да ће она бити објективна.

"Суд није успео да докаже директну одговорност Младића већ је инструисан механизмом да он као командант одговара за знане и незнане, а не за конкретна кривична дела", рекао је Додик.

Оценио је да се овим покушавају очувати значајне каријере изграђене на сатанизацији Срба.

Чињено је све на сатаназацији Срба и зато, поручио је Додик, "ми морамо да научимо да мењамо те лажне стереотипе све док они који су направили каријере не буду мимо политичке моћи".

Истакао је и да се овом пресудом покушава направити мит о геноциду у Сребреници, који се није десио, а доказ томе је, казао је, да чине све да забране негирање геноцида разним резолуцијама, а такву резолуцију нису, на пример, донеле ни САД ни друге земље.

Према Додиковим речима, лажни мит о Сребреници гради се да би се Бошњацима омогућило да формирају мит о свом националном идентитету.

Поновио је да су Срби највећи страдалници - од Словеније и Хрватске, Федерације БиХ, који се и данас боре за своја права у Црној Гори.

Страдалници су, казао је, на Косову и Метохији а ништа боље, додао је, ни у Северној Македонији.

Као једино добро, Додик је рекао да овом пресудом нестаје хашки трибунал и да ће сви до сада урађени предмети бити пренети на нижи ниво, али да Република Српска нема поверење у БиХ правосуђе.

Додик је изјавио саучешће још једном породицама свих страдалих у протеклом рату, ма ком народу и ма којој вери припадали, али је истакао да је хашки трибунал те трагичне догађаје исписао као неку другу историју у којој су Срби негативци, а Република Српска место сталног оспоравања што смо, како је казао, остварили као национални напредак.

Отуда, додао је, и стално оспоравање Републике Српске, којој се покушава приписивање и повезивање нечег што би је повезало са овим пресудама.

"Ја то одбацујем. РС је формирана зато што је народ био угрожен и тај народ није имао право да олако схвати излвачење из заједничке земље Југославије и формирање неке коју би формирали муслимани овде у БиХ", рекао је Додик.

Поручио је да ће Република Српска и надаље да се бори да, како је рекао, наша слобода буде трајна и неупитна и да таква буде и Република Српска.

Шешељ: Очекивана одлука, пресуда за геноцид на лабавим ногама

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да је очекивао потврду пресуде Ратку Младићу пред Механизмом у Хагу и додао да је пресуда за геноцид у Сребреници на "лабавим ногама".

Шешељ, којег је Хашки трибунал раније осудио на 10 година затвора због злочина против човечности, на ТВ Пинк је истакао да је важно то што је Суд одбио и жалбу Тужилаштва за геноцид у пет општина у БиХ.

Како каже, у почетку су тврдили да се геноцид десио у 15 општина, али да је временом то кроз суђења другима "отпало", а да су данас и дефинитивно то одбацили уз аргумент да у тим општинама не живи знатан број Муслимана из целе БиХ да би се могло подвести под геноцид.

Појаснио је да је за геноцид потребно да се утврди да је злочин извршен над целом једном верском, расном, етничком групом или знатан део групе.

Како каже, по истом основу требало је да отпадне и тужба за геноцид у Сребреници.

"На лабавим ногама је пресуда за геноцид", казао је Шешељ.

Лидер радикала је навео и да очекује да ће се председник Србије Александар Вучић "одлучно, добро припремљено и енергично супротставити" пријави Сержа Брамерца и Кармела Агијуса против Србије због тога што чланови СРС-а Петар Јојић и Вјерица Радета нису изручени Хашком трибуналу.

Такође, Шешељ очекује да ће председник Вучић у својим ставовима на седници Савета безбедности УН-а која ће почети по нашем времену вечерас у 21.00 час, имати подршку Русије и Кине.

"Србија се обавезала да изручује само оптужене за ратне злочине, злочине против хуманости и геноцид, а и наш суд је донео пресуду да нема основа за њихово изручење и та пресуда је непромењива", подсетио је Шешељ.

Каже и да њих двоје не би требало сами да иду у Хаг јер треба да поштују своју државу и њене институције, али и њега као председника странке.

Дарко Младић: Борићемо се за ревизију, отац добро поднео пресуду

Борићемо се сада за ревизију правоснажне пресуде Хашког трибунала, најавио је вечерас син Ратка Младића, Дарко Младић за Танјуг.

Како је појаснио сада треба анализирати пресуду и видети где постоји простор за ревизију, шта се може да се искористи.

Ревизија,опрезан је у очекивањима син генерала Младића, може теоретски да доведе до ослобађајуће пресуде.

„Имали смо то у пракси према српским официрима, као што је био Шљиванчанин, што је било изненађујуће тада“, рекао је Младић додајући да је то поступак који траје.

Дарко Младић посебно истиче да је због могућности ревизије то што пресуда није била једногласна и што је судија из Замбије Присца Матимба Ниамбе својим противљењем у готово свим тачкама свима гурнула прст у око.

„Биће занимљиво прочитати њено образложење. У овоме свему мислим да то даје наду да постоје људи од људског и професионалног интегритета без обзира на све неправде које смо доживели“, казао је Младић.

Рекао је да је важно да је то што је Матимба Ниамбе имала довољно интегритета и људске храбрости да буде у свим најважнијим тачкама оптужнице против одлуке првостепеног већа.

Једино је, додаје, потврдила тачку везано за узимања чланова УН за таоце.

Указао је да Трибунал ради на овај начин већ скоро три деценије.

„Очигледно је било важније потврдити пресуду од истине и утврђивања правних чињеница. Желео да честитам тој жени на храбрости. Ко познаје како функционише УН у Хагу зна да се ради о привилегијама које припадници ничим не би у својим матичним земљама уживали. То је затворени круг који се храни оваквим причама да смо злочинци. Њима је то потребно“, објаснио је Младић.

Рекао је да је са мајком пропратио изрицање пресуде у посебној просторији.

Што се оца тиче мисли да је добро и мирно поднео изрицање пресуде.

„Управо идем код њега да попричам о свему томе. Нисмо се видело годину и по. Он се није много ни узбудио, био је спреман на то“, казао је Младић. Додао је да је добро што нико из публике није био ту да провоцира као што је раније био случај.

На питање предстоји ли борба и око одлуке где ће његов отац служити казну, рекао је да је то питање у рукама администрације Трибунала.

„Не знам да ли можемо да утичемо на то“, истакао је он.

Пренео је да је испред Трибунала окупило више регионалних тв екипа, неколико дописника из Брисела, али да је ова пресуда протекла без присуства великих светских медија.

Цвијановић: Хашки трибунал потврдио улогу антисрпског суда

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је данас да је Хашки трибунал другостепеном пресудом Ратку Младићу још једном потврдио улогу антисрпског суда који одговорност за ратне злочине не утврђује према доказима, већ према националној припадности оптуженика.

"Да је супротно, данашњу пресуду не би са слободе пратили неки од најозлогласнијих хашких оптуженика, попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Анте Готовине, као и бројни други из чијих зона одговорности су Срби заувек нестали", истакла је Цвијановић поводом изрицања другостепене пресуде Младићу, пренео је РТРС.

Она сматра да ће Хашки трибунал остати упамћен као синоним за неправду и политички суд, као и да његов задатак није да допринесе помирењу, већ да својим "хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савест онима који су српском народу деведесетих година у више наврата испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум".

Цвијановић оцењује и да је Младић у најтежим временима стао на чело војске која је одбранила Републику Српску, као и "право српског народа на живот и слободу".

Она сматра да ту "историјску чињеницу, као ни перцепцију нашег народа о генералу Младићу, не може да промени ниједна пресуда на свету, а поготово не хашка инквизиција која је одавно изгубила и последње зрно кредибилитета".

Тапушковић: Пресуда очекивана, али спречена акција Федерације

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић каже да је била очекивана другостепена пресуда, којом је генералу Ратку Младићу потврђена казна доживотног затвора, али сматра да је у жалбеном већу вођења озбиљна расправа да ли да Младића осуди и за геноцид у целој Босни и Херцеговини.

"У већу је вођена озбиљна расправа да се Младић огласи кривим за геноцид у целој БИХ и за шест општина, за које је ослобођен, па се жалило тужилаштво. На то указује одлука већа донета гласовима судија 3:2, којом се жалба тужилаштва одбија", казао је Тапушковић.

Да је било другачије, то је, како су се надали у Ферерацији БиХ, могао да буде основ за акцију да се оспорава опстанак Републике Српске, сматра Тапушковић.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу данас је потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу.

Овом правоснажном пресудом жалбено веће је, уз супротно мишљење председнице тог петочланог већа судије Присца Матимба Ниамбе, одбило Младићеву жалбу по свим основима.

Одбијена је и жалба тужилаштва у односу на једину тачку оптужнице по којој је Младић био ослобођен за геноцид над муслиманима у шест општина.

Судија Ниамбе је имала супротно мишљење у односу на друга четири члана жалбеног већа, у вези са свим основима жалбе којима је Младићева одбрана оспоравала првостепену пресуду.

Чанак: Осуда Младића важна и за демократске процесе у Србији

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да је пресуда Ратку Младићу важна, али је, каже, још важније да се покаже да Хашки трибунал није ни суд за Хрвате, ни за Србе, ни за Бошњаке, него за злочинце.

"Посао Трибунала је да идеје које су довеле до геноцида буду осуђене, јер појединци су појединци и колико то институционално било значајно, свеукупан однос меду људима у региону, па и шире, изузетно је важно да се поједине идеје дефинитивно дефинишу као злочинацке", рекао је Чанак на сарајевској Федералној телевизији и додао да је "осуда Ратка Младића бесконацно важна за демократске процесе и самој Србији"

На питање када ће Србија бити спремна да прихвати одговорност за "геноцид у Сребреници", Чанак је рекао да „треба бити свестан да право и правда нису једно исто и да судови могу да суде и доносе одлуке према оним стварима које су дефинисане правним регулама“.

"Самим тим, оно што је неспорна политичка одговорност политичког врха у Србији тог времена је нешто што се, нажалост, врло оцигледно може правно санкционисати, али то је политицки процес који се мора растворити и показати шта је била права идеја политике тог времена у Србији", рекао је Чанак.

Како је додао, права идеја је била преузимање Југославије и стварање неког облика "политиčке Србиславије".

"То нема никакве везе са српском нацијом или српским народом. То има везе са професионалним српством и политицким српством, које су, у ствари, занимања и то прљава, а не са државом", рекао је Чанак.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести