Ђурић: Јасна порука из Вашингтона

Такозвани програм владе у Приштини није програм за дијалог, већ је програм против дијалога, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД:  Јасна је порука Вашингтона да дијалог Београда и Приштине треба да буде дијалог компромиса и дијалог у коме обе стране нешто добијају, нешто дају, и да он не треба да има црвене линије какве покушава да наметне Аљбин Курти програмом приштинске владе, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је на ТВ Пинк рекао да је у вези с дијалогом Београда и Приштине нова ситуација каква није виђена претходних година, а то је јасна порука из Вашингтона.Рекао је да такозвани програм владе у Приштини није програм за дијалог, већ је програм против дијалога.

Навео је да се тим програмом унпаред каже да неће да разговарају о статусу, јер је он за њих завршен, и да неће да разговарају чак ни о некој аутономији за Србе, чиме се, међутим, како је истакао Ђурић, поставља питање о чему заправо желе да разговарају.

"Ово је платформа против разговора и дијалога и на то је указао председник Вучић пре два дана коментаришући ову тему и јуче када је скренуо пажну домаћој јавности на интересантан спољнополитички аспект ове ствари, а то је да Курти покушава да се сакрије иза става појединих европских утицајних држава које имају различиту политику према дијалогу од САД", каже Ђурић.

Зато Курти, наводи Ђурић, са охолошћу и бахатошћу наступа према америчком председнику Доналду Трампу и његовом специјалном изасланику Ричарду Гренелу, јер, како је оценио Ђурић, "моли Бога да на америчким изборима дође до промене власти и промене кључних људи у САД".

"Ствара се утисак да Курти покушава да купи време до избора у САД, надајући се да ће бити промењени људи за које он сматра да нису наклоњени његовој идеји", рекао је Ђурић.

Навео је да деструктивна позиција Приштине минира дијалог дуже од годину и по дана.

"Од новембра 2018. Приштина је у континуитету увођењем антицивилизацијских такса фактички блокадом на циркулацију све робе не само из Србије него и из БиХ замрзла сваки дијалог", каже Ђурић.

Нажалост, додао је, поједине европске државе кажу да ако Курти делимично укине таксе, Србија то треба да поздрави, а јасна је и принципијелна позиција Русије, Кине, али и САД да такса мора да "падне" да би се дијалог наставио.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести