Ђурић: РОСУ се повукле са севера КиМ; Миран протест грађана З. Потока

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Ђурић је за Танјуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада, које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

"То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу", рекао је Ђурић. 

У Зубином Потоку грађани су данас поподне блокирали магистрални пут Рибариће-Косовска Митровица ка административном прелазу Брњак и организовали миран протест након упада припадника РОСУ на језеро Газиводе.

У центру тог места пут су препречили са неколико камиона и багером, јавља извештач Танјуга са лица места.

Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Мештани кажу да је у питању миран протест због свега што се данас догодило и да су се окупили нешто после 16 часова.

Раније је Марко Ђурић демантовао је медијске наводе да су се РОСУ повукле са севера Косова и Метохије и да нико није ухапшен и задржан.

Ухапшени су Немања Миловановић, Милош Милић, радници Центра за екологију и спорт, као и грађевински радници Никола Јуровић и Ненад Гаљак и они су задржани у том објекту, рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре.

Он је изјавио да су специјалне јединице РОСУ још увек присутне на северу Косова.

Јединице РОСУ до зуба наоружане још увек су на северу Косова и Метохије, а у објекту Центра за екологију и спорт задржана су четитри грађанина српске националности, рекао је Ђурић. 

Ђурић је рекао да РОСУ немају шта да траже на северу КиМ и да немају права на то те да су присутни ту мимо гаранција НАТО да паравојне косовске јединице никад неће бити присутне на северу Косова.

Како је истакао, по трећи пут се показало да српски народ на КиМ не може да рачуна на Кфор и Нато.

Први пут се десило кад су мене и још неколицину ухапсили, други пут кад је председник Вучић онемогућен да посети село Бање, сада ово данас..., рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је истакао и да је лаж да се ово данас десило због унутрашњих игрица међу косовским политичарима.

Фото: Танјуг (Видео)


Најоштрије осуђујем изјаву Маје Коцијанчић

Председник канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је данас осудио изјаву потпаролку ЕУ Маје Коцијанчић која је поново позвала обе стране на уздржаност.

"Као да су Срби на КиМ поново напали сами себе, па обе стране позива на уздржаност. Сматрам да је ово врхунац безобразлука и неозбиљности у овако тешким околностима и да је то још једном доказало да ништа не треба да очекујемо од представника ЕУ", рекао је Ђурић на другој ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Коцијанчић је раније данас позвала у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова.

Она је нагласила да ЕУ озбиљно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе. 


Сад је тек неизвесно кад ће Вучић у Брисел... 

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је упадом специјалних јединица РОСУ на Газиводе дијалог Београда и Приштине који се води под окриљем ЕУ у Бриселу све неизвеснији, а то је, оценио је, резултат неодговорног и недопустивог понашања Приштине. 

Он је, међутим, у обраћању новинарима на ванредној конференцији, поручио да ће Србија победити оне који мисле да могу да се играју на овај начин, а онима који су, како је рекао, својом неодговорношцу довели до тога да дијалог између Београда и Приштине доживи овакву судбину какву је данас, поручио је да ће сада мало теже видети председника Вучића у Бриселу након свега овога.

"Мало теже ће да имају људе према којима ће овако да се понашају као што су се данас понашали према целој Србији", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео и да је лаж да се ово данас десило због "политичких игрица" у Приштини, јер, како каже, нико се због таквих ствари не игра са ратом и миром.

"Зато данас из Београда поручујемо - доста је са игрицама", рекао је Ђурић, подсетивши на ситуацију пре израелско-египатског конфликта, када су се, како је рекао, на сличан начин "прелазиле линије" 16 или 17 пута, а да је "17. пут избио један од најжешћих и најкрвавијих сукоба".

Ђурић је подсетио и на речи председника Вучића у Косовској Митровици да Србија жели компромис и мир, али да "часа неће часити да заштити српски народ на КиМ у складу са међународним правом".

Он је обавестио јавност да се у овим тренуцима на читавој теритиорији наше земље спроводе активности Војске Србије и Миинистарства унутрашњих послова у складу са наређењима која је издао председник Вучић, како би се, додао је, створили предуслови за то да се овакво понашање заустави.

"Ми ни од кога из ЕУ не очекујемо више било шта. Никаквих ни објашњења ни коментара, одговора као што видите нема. Сви се праве невешти. Дрскост и безобразлук као да немају краја и сада се на ту дрскост и безобразук нижу и лажи како се тобоже ово смирује", рекао је Ђурић.

Обратио се и "онима који су говорили о томе како ће нам процветати руже и како ће нам фантаситично бити ако не буде никаквог договора и решења, и како ће диван бити тај замрзнути конфликт".

"Ево ја им чееститам свима на дивним резултатима замрзавање конфликта и свима који су се радовали и у Београду, од разних опозиционих политичара до неких који се скривају иза свештеничких одора... Та врста неодговорног и неозбиљног понашања мислим да је данас потпуно демаскирана", оценио је.

Грађанима Србије Ђурић је поручио да могу бити потпуно сигурни у наше институције, органе и систем безбедности који ће, како је навео, на мудар, промишљен и паметан начин и у сталној комуникацији са председником Вучухем и другим члановима државог руководства доносити одлуке у интересу заштите нашег становништва на КиМ.

"Србија ће сасвим сигурно успети да изађе победнички из ове врсте напада и покушаја да се народ на КиМ застраши и да се протера са својих огњишта", рекао је Ђурић и посебно Србима на КиМ поручио да не брину, да су Београд, државно руководство и српски народ чврсто уз њих и да неће дозволити терор, прогон и насиље", закључио је Ђурић.

Миловановић: РОСУ упали са фантомкама и малтретирали

ЗУБИН ПОТОК: Радник Центра за екологију и спорт на Газиводама Немања Миловановић је рекао Тањугу да су припадници РОСУ упали на Газиводе са аутоматским пушкама, фантомкама и малтеретирали четворо радника. 

Миловановић, портир у том центру, каже да је 10 припадника РОСУ око 13 сати "упало под пуним гасом комбијем на паркинг и почели да га матеретирају". 

"Били су наоружани аутоматским пушкама, имали су фантомке на глави, троје је остало овде и пришли су ми. Питао сам у чему је ствар, а они су одоговрили - немаш ништа ти да питаш, сколони се тамо. Можемо да уђемо унутра кад хоћемо и можемо то да развалимо". 

Миловановић објашњава да су припадници РОСУ отишли у шуму, опколили објекат, а њих држали као таоце. 

"Могу да кажем да смо били под њиховом опсадом, чак су и чамцима доле ишли. Нисам знао шта се дешава, питао сам - извините шта се дешава, а они су рекли да се склоним, да ми не објасне шта се дешава. Рекли су да могу да уђу кад хоће и кад они желе. Бахато су се понашали и драли и када су пролазила возила успоравили су их и на албанском језику викали и заустављали. Ту су били од један до око пола три или три". 

Миловановић каже да му је било тешко и да је мислио у тим тешким тренуцима само на своју породицу. 

Пита се како ће сутра да живе наша деца на КиМ ако се тако понашају. 

"Буквално смо били као таоци, пошто су цео објекат опколили и само сам чекао кад ће да нас похапсе, а нисам знао разлог. Да ли су хтели да покажу силу или им је сметала спрска застава, не знам. Једино ми је породица падала на памет, знам да ништа нисам био крив".

КФОР: Хапшења није било, настављамо да надгледамо ситуацију

ПРИШТИНА: КФОР је данас у саопштењу позвао на мир и уздржаност после, како се наводи, различитих извештаја о догађањима у области језера Газиводе истичући да патроле и хеликоптери КФОР-а настављају да надгледају ситуацију.

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо нагласио је у саопштењу и да хапшења у Зубином Потоку није било, а да патроле и хеликоптери КФОР-а и даље надгледају ситуацију на терену.

"КФОР испитује наводно присуство специјалне јединице РОСУ. Штавише, патроле и хеликоптери КФОР-а настављају да надгледају ситуацију”, навео је пуковник Грасо у саопштењу. 

Портпарол КФОР-а је у свом саопштењу званично потврдио присуство Косовске полиције током дана на Газиводама. 

Он је објаснио да је полиција била у служби обезбеђења Хашима Тачија.

”КФОР позива на мир и уздржаност после различитих извештаја у области језера Газиводе. Потврђено је присуство Косовске полиције у области Газивода раније током дана. Полиција је била задужена за обезбеђење господина Тачија који је посетио регион Зубиног Потока”, објаснио је Грасо.

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо одбацио је као неистините наводе о хашењима у Зубином Потоку.

"После провере чињеница могу да одбацим све наводне информације о могућим полицијским операцијама и хапшењу људи у Зубином Потоку. Ти наводи дефинистивно нису истинити”, закључио је Грасо.

Тачи,"љубитељ природе" на излету у "погранично подручје"

ПРИШТИНА: Председник привремених косовских институција, Хашим Тачи, изјавио је, након данашњег обиласка језера Газиводе, на северу Косова и Метохије, да је то била рутинска радна посета "пограничном подручју", у месту Брњак и да се сретне са припадницима "полиције и граничара" свих националности - Албанаца, Срба и Бошњака. 

Сви они су без разлике, рекао је Тачи, "у служби земље, закона и добробити" Косова и у "служби слободе кретања људи, роба у једној сасвим нормалној ситуацији". 

Тачи је новинарима на језеру Газиводе, где је, према информацијама приштинских медија, боравио први пут од једностраног проглашења Косова, рекао да је љубитељ природе и да врло често викенде проводи обилазећи косовске природне лепоте - Проклетије, Паштрик, Шару, Бајгорке планине... 

Рекао је и да је одлучио да провоза чамац по језеру Газиводе, које је, како каже, веома лепо, те да та лепота не може да се упоређује са било којим другим местом не само на Косову, већ и у целом региону. 

Рекао је да је имао посебне емоције током те вожње чамцем у овом лепом, сунцем обасјаном, јесењем дану. 

"Неколико сати провео сам у пловидби по језеру Газиводе и у овом моћном енергетском и привредном центру Републике Косова и у овој лепоти коју је само Бог могао да нам поклони, уз вредне руке радника Косова", рекао је још Тачи. 

Упитан какву поруку својим доласком шаље Србима, Тачи је рекао да жели да захвали Србима које је, како каже, случајно срео за то што су га, како каже, почастили кафом. 

"Ми радимо за ново Косово, за европско Косово, за Косово - домовину свих његових грађана, за Косово евроатланске перспективе. Ја, као председник земље насих грађана, без етничких разлика у сваком педљу територије Републике Косова, наглашавам да је било задовољство попити кафу уз разговор и са Србима овог локалитета. Не као председник, него просто само као грађанин...", рекао је Тачи и додао да се може рећи да је "ово био заједнички проведен пикник". 

Експрес: Тачију за спектакл послужио чамац КПС 

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи послужио се чамцем косовске полиције да би "реализовао данашњи спектакл" на језеру Газиводе, пише приштинска ГазетаЕкспрес. 

Експреш открива да Тачи није имао припремљен чамац на језеру Газиводе.

Косовска полиција је превезла чамац од језера Вермица до Газивода.

Чамцем је најпре управљао директор полиције Рашид Каљај, а потом је то препустио Тачију.

Експрес примећује и да "снагу једне државе сведочи и то да на једном од најзначајнијих косовских језера (Газиводе) нема ниједног чамца". 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести