Ђурић Тачију: Метохиа је била и остаће српска

БЕОГРАД:  Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас да је Метохија била и да ће остати српска, реагујући на објаву косовског председника Хашима Тачија на Фејсбуку у којој је винограде Ораховца назвао "косовском Тосканом".
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

"Вино из Ораховачког виногорја служило се на дворовима Немањића. Цар Душан је, по предању, чак дао да се изгради виновод од Велике Хоче до Призрена. Срби у ораховачком крају и данас, љубављу према земљи својих предака, и славећи Светог Трифуна, производе најквалитетнија вина. Најбољим грожђем диче се у Ораховцу и Великој Хочи, где виницу има и манастир Високи Дечани, а уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију функционише и неколико приватних винарија", написао је Ђурић на Фејсбуку.

Он је објавио и промотивни спот Канцеларије посвећен виноградима Ораховачког краја.

Тачи је претходно на Фејсбуку наставио да објављује видео снимке како би промовисао природне лепоте Косова, а у последњем виде снимку винограде Ораховца назвао "косовском Тосканом".

"Благословљени смо богатством наше земље. Ови виногради у Ораховцу створени су радом, знојем и напором наших пољопривредника", навео је Тачи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести