Фабрици: Србија одрадила пуно посла, ускоро нова поглавља

БЕОГРАД: Србија је у претходним годинама одрадила јако пуно посла на економском плану, постоји политичка динамика у процесу приступања ЕУ, али реформе морају да се наставе како би ишла даље и отворила нова поглавља, изјавио је данас шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.
Sem Fabrici/Tanjug
Фото: Tanjug

Илуструјући остварени напредак цифрама, које су, према његовим речима, све боље, Фабрици је рекао да се извоз Србије у ЕУ у протеклих седам година готово утростручио са 3,2 милијарде евра на 8,8 милијарди евра у прошлој години.

Компаније из држава чланица ЕУ у Србији већ запошљавају 200.000 градана, а ЕУ је од почетка покретања процеса преговора, путем грантова, улила у Србију око три милијарде евра у протеклих 15 година.

"Моја порука је - имамо политичку динамику, имамо временски оквир, што ће бити повезано са процесом кредибилних реформи у региону Западног Балкана. Када је реч о Србији, цифре су све боље, али моја порука је да не треба бити пасиван и да реформе морају да се наставе и да воде Србију даље и напред", истакао је Фабрици на конференцији "Инвестирање у европску будућност Западног Балкана".

Најавио је да ће Србија ускоро отворити нова поглавља у процесу приступања ЕУ и указао на потребу реформисања државне управе, што је Србија покренула, као и на значај реформи које се односе на владавину права, јер је то "изузетно комплексна област о којој би Србија требало да крене да преговара, а не да је остави за крај".

"Србија не треба да спроводи реформе због ЕУ, већ због интереса грађана, како би се побољшао живот људи", навео је Фабрици, додајући да реформе захтевају ангажовање свих чинилаца у друштву.

У фебруару ће, како је најавио, бити објављена стратегија за Западни Балкан.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести