Фајон: Београд тражио да будем изузета из дијалога

Европска посланица Тања Фајон изјавила је данас да је званични Београд тражио њено изузеће у дијалогу европских и српских парламентараца и оценила да је то неприхватљиво за Брисел
Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon Foto: Tanjug/video
Фото: Председница одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Европска посланица Тања Фајон изјавила је данас да је званични Београд тражио њено изузеће у дијалогу европских и српских парламентараца, апострофирајући председника Скупштине Ивицу Дачића, и оценила да је то неприхватљиво за Брисел, јер ЕУ има јасна интерна правила о представљању.

"Нисам то чула од председника Вучића, већ ми је Дејвид Мекалистер пренео свој разговор са Ивицом Дачићем, који је тражио да ја не будем више учесник у том дијалогу. То је неприхватљиво за нас, јер ЕУ и ми у Европском парламенту имамо наша интерна правила представљања", рекла је Фајон за ТВ Нова С.

Фајон, председница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ, рекла је и да европска страна није постављала било какве услове ко треба да седи са српске стране преговарачког стола.

"Ми не утичемо на договор српске стране ко ће бити њихов преговарач, па не могу ни они на наш", рекла је Фајон и додала да постоје правила са европске стране, па је тако предвиђено да у име групација у ЕП присутни буду она и Владимир Билчик и да је за њих само важно да су и власт и опозиција део дијалога.

На питање зашто је њено учешће спорно за власти у Србији, она је рекла да не зна конкретне разлоге, али да је навикла, како каже, да политичари на различите начине користе њено име

"То је изгледа део политичке културе у Србији, а не само у Србији, већ и у Словенији" рекла је она.

Фајон је рекла да још није познато ко ће са српске стране учествовати у тим разговорима, али се истакла да се нада да би то могло бити познато после разговора које ће, како је навела, у четвртак водити председник српског парламента и представник ЕУ Дејвид Мекалистер.

"Спремни смо за те разговоре и хтели бисмо да буде што је пре могуће. Морамо са Дачићем да разговарамо ко ће бити преговарачи и како ће тећи дијалог. Због епидемије се не може путовати, па ћемо разговоре почети онлајн", објаснила је она.

Фајон је одбацила примедбе да ти разговори угрожавају суверенитет Србије, а на питање да ли се стиче утисак да власт у Београду није толико посвећена европским интеграцијама одговорила да свакој влади треба дати 100 дана да покаже које су јој намере.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести