Гојковић с министром спољних послова Индије

БЕОГРАД:  Председница Скупштине Србије Маја Гојковић састала се данас у Београду с министром спољних послова Индије Субрамањаном Џаишанкаром, с којим је разговарала о унапређењу парламентарних и укупних билатералних односа, као и могућности унапређења економске сарадње.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Како је саопштено из Скупштине Србије, саговорници су истакли да две земље веже вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, а Маја Гојковић оценила је да се њихови односи развијају уз пуно међусобно уважавање и подршку, и подсетила да је прошле године обележена 70. годишњица од успоставлања дипломатских односа.

Она је истакла да две државе везује и сарадња утемељена у Покрету несврстаних земаља, подсећајући да је оснивачка скупштина 1961. године одржана управо у Дому Народне скупштине, као и да су односи у интензивирани након посете тадашњег председника Владе, а сада председника Србије Александра Вучића Индији 2017. године.

Маја Гојковић је захвалила Индији што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и што је пријатељ Србије и има разумевања за њене ставове, посебно када је реч о Косову и Метохији.

Министар спољних послова Индије је истакао да његова земља верује у поштовање међународног права, и да је стајала уз Србију у тешким тренуцума и нагласио да је став Индије када је реч о Косову и Метохији ствар принципа.

Гојковић је рекла да је парламентарни ниво сарадње важан за унапређење билатералних односа, а Џаишанкар је нагласио да чињеница да су председници оба дома Парламента Индије били у Србији показује да се придаје значај парламентарној сарадњи.

Министар спољних послова Индије честитао је на успешно организованом 141. заседању Интерпарламентарне уније, указујући да чињеница да је Београд окупио 149 земаља на једном месту и 77 председника парламената представља велики корак и знак међународне позиције Србије.

Гојковић и Џаишанкар су се заложили за јачање привредних веза, и посебно указали на могућности сарадње у индустрији трактора, пољопривредно-прехрамбеној индустрији, ИТ индустрији, здравству, као и наменској индустрији.

Гојковић и Џаишанкар су указали на значај културне сарадње између две земље, и посебно у том оквиру сарадње области филмске индустрије, додаје се у саопштењу.

 

Маја Гојковић с министром спољних послова Индије Субрамањаном Џаишанкаром Фото. Танјуг/видео
Maja Gojković s ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjanom Džaišankarom Foto. Tanjug/video

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести