Гренел: ЕУ иницијативу о визама мотивисала САД

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поручио је да је "добродошла вест" да се питање визне либарализације за Приштину стави на дневни ред током немачког председавања ЕУ.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Коначно. Ово је добродошла вест чак и за само неке циљане пословне индустрије. Усредсређеност САД на економску нормализацију мотивисала је акције Европљана. И драго нам је што преузимају вођство, написао је Гренел у објави на Твитер налогу.

Гренел је реаговао на информацију да су 32 члана парламента Европске уније потписали писмо упућено немачкој канцеларки Ангели Мерклел и министру унутрашњих послова Хорсту Зехоферу, тражећи од њих да питање либерализације виза за Косово ставе на дневни ред Савета ЕУ током немачког председавања.

У том писму, које такође потписује известилац за Косово Виола фон Крамон, посланици Европског парламента захтевају да се реши питање либерализације визног режима за Косово, уз оцену да је прошло две године од када је Косово испунило све стандарде које је поставила ЕУ.


САД дале зелено светло за нови сусрет Београда и Приштине

Бела кућа дала је "зелено светло" за нови сусрет представника Београда и Приштине у блиској будућности, после отказивања састанка две делегације који је био планиран за 27. јун у Вашингтону, јавља Глас Америке.

У разговору са активистима америцко-албанске заједнице, путем видео конференције, специјални представник за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел је прошле недеље, према наводима Мартина Вулаја, бившег директора Албанско-америцког националног савета, јасно ставио до знања да ова прилика не треба да се пропусти.

Изразио је фрустрацију на неки начин. Постоји тај страх да би САД могле да осете фрустрацију целим процесом, да би он сам могао да добије друга задужења, уколико процене да две стране нису спремне за споразум. Дан после видеоконференције са нашом групом, Гренел се састао са председником Трампом и тражио, а председник му је дао ''зелено светло'' да настави процес, као последњу шансу, ако могу да кажем, рекао је Вулај за албански сервис Гласа Америке.

Фокус састанка, као и раније, остају економска питања, али Вулај верује да би ови разговори могли да створе нову енергију, коју он види као корак према политицком решењу, наводи ВОА.


Тренутно је Косово једна од ретких преосталих европских земаља, чији грађани не могу слободно да путују у шенгенски простор без визе. Међутим, то више не зависи од грађана Косова. Процес постизања либерализације визног режима требало би да се заснива на објективним критеријумима, који су, како је најавила Европска комисија, испуњени у јулу 2018. године, тачно пре две године, и од тада Косово чека коначну одлуку Савета да дозволе слободу кретања грађанима, наводи се у писму посланика ЕП.

Питање либерализације визног режима изазвало је сукоб између известиоца ЕУ за Косово Виоле фон Крамон и специјалног изасланика председника Трампа за дијалог БГ и ПР Ричарда Гренела још 19- јуна на Твитеру.

Гренел је тада написао да би Виола фон Крамон требало да се концентрише на либерализацију визног режима, уместо да критикује „све што Трампова администрација чини да помогне нормализацији економија Београда и Приштине". Фон Крамонова је тада предложила Гренелу да се по том питању обрати француском председнику Емануелу Макрону, подсећа сајт schengenvisinfo.com.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести