Гренел: Нисмо размишљали о брзом решењу и размени територија

ЊУЈОРК: Специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел реаговао је на чланак о дијалогу Београда и Приштине објављен у америчком листу "Њујорк тајмс", наводећи да нико није планирао брзо решење, као и да у његовом присуству није било говора о размени територија.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Гренел је на Твитеру, коментаришући текст Њујорк тајмса, у којем се, између осталог, наводи да одлагање самита Београда и Приштине у Вашингтону представља ударац за спољну политику америчког председника Доналда Трампа, написао да у чланку има много грешака.

Он је навео да је приступ САД одувек концентрисан на економију и запошљавање, те да нико није веровао у брзо решење, што је погрешан наратив у медијима.

Написао је и да је разговарао директно са немачким и француским саветницима за националну безбедност како би ускладили "ограничен (и искључиво економски) приступ".

"Ми се не мешамо у политику Косова и Србје. Ми координишемо са оним ко је одговоран", навео је Гренел.

Он је истакао и да се о разумени територија пред њим никад није разговарало.

Амерички лист Њујорк тајмс пише да је одлагање самита Београда и Приштине у Вашингтону представља ударац за спољну политику америчког председника Доналда Трампа.

"Њујорк тајмс" у тексту наводи да се Трампова администрација надала да би иницијатива за стабилизацију Балкана, под посредством САД, могла да побољша негова спољнополитичка достигнућа у изборној години.

Међутим, подсећа да је састанак у Вашингтону одложен у четвртак након што је Хашим Тачи оптужен за ратне злочине.

"Амерички званичници надали су се да би тај скуп могао да отвори пут за коначно решавање дугогодишњих тензија између две балканске земље", наводи лист.

"Њујорк тајмс" истиче да су саобраћајне везе између две стране ограничене, а економске везе затегнуте.

"Гренел се надао да би самит у суботу могао да подстакне трговинске и пословне односе између две земље, пружајући замах за формалније мировне преговоре крајем године", наводи лист.

Њујорк тајмс пише да је Гренел вршио велики притисак на политичаре са КиМ, а од Србије, коју описује као савезника Русије, имао само неколико захтева.

Лист тврди и да је заузимао стране у политичком спору између Тачија и Аљбина Куртија, некадашњег косовског премијера.

Наводи и да је Гренел говорио против Куртија, којег су касније напустили коалициони партнери, што је довело до колапса његове владе и изазвало уставну кризу на КиМ.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести