Хрватска забринута због инцидента у Сонти

ЗАГРЕБ: Поводом недавног инцидента у Сонти отправник послова у хрватској амбасади у Београду пренео је данас Министарству спољних послова Србије забринутост због "етнички мотивисаног узнемиравања и физичког напада" и затражио детаљне информације од српске стране, саопштено је данас из хрватског Министарства спољних и европских послова, преноси Хина.
hrvatska, freeimages
Фото: Freeimages

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов изјавио је јуче да су у Сонти у Војводини у недељу ноћу претучена три младића хрватске националности.
Жигманов је новинарима рекао, а пренела хрватска агенција Хина, да је младиће после вербалних претњи при поласку кући из кафића "пребила група млађих људи" при чему су, како је рекао, "коришћени погрдни изрази с националном основом". 
Полицијска управа Сомбор је, међутим, саопштила да инцидент није национално мотивисан а да су изазивачи туче ухапшени.
Хина преноси да је министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић је у телефонском разговору са Жигмановим изразила забринутост због овог догађаја и поновила сталну бригу Хрватске за положај хрватске мањине у Србији.
Она је, како преноси хрватска агенција, изразила "пуну подршку настојањима Хрвата за остваривање људских и мањинских права, која су угрожена овим нежељеним и неприхватљивим инцидентима и упознала Жигманова са свим активностима и потезима које РХ подузима и које ће предузети у заштити тих права".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести