БОЈАН КЛАЧАР После раскола у "Ми", постоје услови да СНС и СПС направе власт у Београду

БЕОГРАД: Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар оценио је да је након раскола у покрету "Ми - Глас из народа" јасно да ће постојати нова расподела снага и у градском парламенту и у Народној скупштини, што оставља простор за нове изборне калкулације и да преостали чланови покрета, уколико буду желели, уђу у коалицију са СНС и СПС.
1
Фото: screenshot / RTV Vojvodina

Клачар наводи за Блиц да би најновији раскол у "Ми - Глас из народа", када су покрет напустили Бранимир Несторовић и Александар Павић, могао да промени много у зависности од тога у ком смеру ће покрет наставити политику.

"Видимо да су двојица руководилаца напустила покрет. Ако би остали чланови били спремни на сарадњу са владајућом коалицијом, онда неће више бити ни формалних препрека да цео покрет уђе у коалицију са СНС и СПС. То значи да може бити испуњен услов СНС - а да цео покрет има јединствен став о сарадњи са влашћу у Београду", наводи Клачар.

Он појашњава да се друга последица која произилази из раскола тиче редовних општинских избора.

"Несторовић сад може да формира свој покрет и да изађе самостално на те изборе. С тим што је сасвим реално да сваког дана до 1. марта имамо неки догађај који нас приближава или удаљава новим београдским изборима. Верујем да ће бити још обрта до 1. марта и наставка конститутивне седнице београдске скупштине", навео је Клачар.

Он сматра да СНС стратешки није дао кворум на конститутивној седници како би добио "додатних 10 дана" до 1. марта и одлуке да ли имају већину у престоници.

"Сада постоје сви услови за постизборну коалицију СНС-а, СПС-а и покрета "Ми - Глас из народа" и потпуни легитимитет", појашњава Клачар.

Клачар каже и да ће се легитимитет већине оспоравати док се год не промени изборни закон.

Он је подсетио да су одборници и посланици власници мандата у скупштини, али се бирају на затвореним страначким листама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести