МАЛИ: ПЕТ МИЛИЈАРДИ НА РАЧУНУ БУЏЕТА камен спотицања за опозицију (ФОТО, ВИДЕО)

БЕОГРАД: Функционер Српске напредне странке Синиша Мали оценио је да пет милијарди евра, колико се данас налази на рачуну буџета, представља камен спотицања за опозицију која је, док је била на власти, имала празан рачун са тек 70 милиона евра.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Само за исплату пензија у јуну те 2012. је било потребно 350 милиона евра, навео је Мали на Фејсбук налогу, реагујући на наводе Драгана Ђиласа на јавном сервису.

Мали је изнео и бројне друге податке међу којима су они о 445 километара изграђених ауто-путева, 476 отворених фабрика, 500.000 отворених радних места за последњих 10 година.

Ништа не може да замаскира чињеницу да су пензије у Ђиласово време износиле 204 евра, плате 331 евро, док ћемо ове године достићи просек плата од 840 евра, и пензија од 390 евра након јануарског повећања од 14,8 одсто, додао је Мали који је, уз оцену да је Ђилас изнео низ неистина, нагласио да у Србији ипак постоје они који памте како је изледало време када је садашњи лидер Странке слободе и правде био на власти.

Добио је данас време на јавном сервису да нас подсети о свему што за Србију није урадио кад је био на функцијама и о свему што је, нажалост, урадио за себе, рекао је Мали.

Навео је да је Ђилас, који је гостовање почео темом корупције, "човек који је најпластичнији пример корупције и пљачке, човек за чијег је мандата, док је био градоначелник Београда, 619 милиона евра склизнуло на његове рачуне".

Мали је подсетио да плате и наставника, лекара, неговатељица и људи запослених у јавном сектору расту и да је плата доктора специјалисте 2012. била 596 евра, док ће у јануару 2024. године износити 1.272 евра, што је повећање од 120 одсто.

Навео је да је актуелна власт до сада изградила 108 километара пруге, а Ђиалсова ниједан, да је изградила школу у Београду која је након годину дана морала на реконструкцију и мост који је коштао као да је од сувог злата.

Како да победи изградњу и реконструкцију 147 здравствених установа, како да победи 476 отворених фабрика и 500.000 радних места када је његов политички резултат пола милиона изгубљених радних места, незапосленост од 25,9 одсто, низак БДП, бедне плата и стандард грађана, рекао је Мали, који је навео да износећи све те чињенице жели да демонтира Ђиласове лажи.

Подсетио је да је БДП 2012. био 33 милијарде евра, док је прошле године вредност свега произведеног у Србији била 60,4 милијарди.

Економски успех Србије је вртоглав, производи се дупло више свега, земља је вођена одговорном економском политиком, а не личним интересима, рекао је Мали и нагласио да им је била потребна деценија у којој су санирали штету које су они Србији нанели.

Мали подсећа да је курс динара данас стабилан а да је некада "скакао" са 83 на 120 динара за евро, доносећи пустош рачунима грађана.

Говори Ђилас и о задужењу. Јер, опет, не разуме и тешко му је прихватљиво да са јавним дугом око 51 одсто Србија бележи резултате далеко боље од просека еврозоне која је задужена око 92 одсто БДП-а, рекао је он и додао да Ђилас не разуме како неко уме одговорно да управља јавним дугом.

Нагласио је да садашња власт улаже у образовање од предшколског узраста до студентког доба, јер су данас и Универзитет у Београду и у Новом Саду на Шангајској листи, студенти имају студенстке картице са попустима, средњошколцима се исплаћује помоћ државе од по 10.000 динара, свој деци град даје ваучере од 6.000 динара, а вртићи у Београду су бесплатни.

 

Мали је додао да на критку, везану за то да је Србији потребно више улагања у образовање, жели да посети на то што је Ђилас наплаћивао вртиће за децу скупље од законског максимума, па је град Београд на име тужби родитеља исплаћивао 35 милиона евра током пет година.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести