Политички аналитичари подељени око питања ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПОНАВЉАЊА БЕОГРАДСКИХ ИЗБОРА Све зависи од ИЗБОРА ПРЕДСЕДНИКА

БЕОГРАД: Политички аналитичар Дејан Вук Станковић и директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар оценили су да је већа шанса да буде формирана већина у Београду него да дође до понављања београдских избора, док социолог Владимир Вулетић сматра да је вероватније да ће београдски избори бити поновљени.
Izbori, kutija/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Изборна кутија

На питање да ли је вероватније да се формира власт у Београду или да се понове избори, Станковић је навео за РТС да је већа вероватноћа да буде конституисана Скупштина у Београду, без обзира  на приговоре опозиције него да се понове избори, али да је "лопта" ипак у дворишту листе Бранимира Несторовића.

"Што се тиче актера, мислим да имају различите шансе уколико се понови гласање на изборима. Српска напредна странка има позитиван моментум због чињенице да је психолошки победила ту баријеру и освојила Београд", рекао је Станковић.

Он је оценио да је листа ''Србија против насиља'' помало авантуристички ушла у причу о протестима јер су протести, како је оценио, доживели једну врсту политичког пораза, односно нису мобилисали јавност.

"Ако се понови београдско гласање, очекујте да ће напредњаци имати ветар у леђа, зато што ови нису успели да им оборе резултате у Београду и да им оборе легитимитет процеса. Несторовић се излаже ризику да не добије и ово што је добио, јер он је био ван радара главних такмаца на изборима и да изађе из могућности да утиче на одлучивање. То је моја процена. Дакле, постоји вероватноћа да се формира градска власт", оценио је он.

Директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар рекао је данас да је више разлога који иду у прилог тези да може доћи до формирања већине у граду.

"Подсетићу на једну важну ствар из процедура која може да утиче на ту одлуку, а то значи да је за разлику од Народне скупштине, за конституисање Скупштине града, неопходно да се изабере председник Скупштине града", рекао је Клачар.

Објаснио је да то значи да се за избор председника Скупштине града мора имати одређена већина, ако се уопште жели да се Скупштина града конституише 19. фебруара, како је то најавила Српска напредна странка

"То сугерише да постоје бар неке индиције да та већина постоји", истакао је он и додао је да притисци изнутра, преко протеста, нису велики и да је то по његовом мишљењу додатни разлог због ког верује да се Српска напредна странка може одлучити да формира већину у граду.

Социолог Владимир Вулетић сматра да је ипак већа могућност да се понове београдски избори, али да, како је рекао, то није добро за Србију и Београд.

Он је навео је да је Српској напредној странци потребан одређени број одборника који ће подржати оно што они буду предложили.

Објаснио је да ситуација са овим притиском и са овим протестима и свим овим ствара мало тежу могућност да неко из те групације која се формирала пред изборе подржи СНС.

"Тако да ми се из тог разлога чини да смо можда ближи понављању избора, сада је само питање како ће се то интерпретирати", додао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести