Ја сам Србин, не Босанац, жао ми је што нисмо заједно

НОВИ САД: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик честитао је 100 година присаједињена Војводине Србији, важан дан наше националне и државне историје, и поручио да је он Србин, а не Босанац. 
milorad dodik
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

На свечаној академији у Српском народном позоришту, Додик је рекао да је на Аранђеловдан пре 100 година српска војска ослободила Бањалуку, донела слободу и да су све општине бањалучке регије и њих 12 уз Дрину тражиле присаједињење Србији. 

Нажалост, мало позната чињеница, али и нереализован захтев. Ми тако и данас гледамо у Србију, јер је то наша земља, јер је снага Србије и њено јединство наш понос, поручио је Додик. 

Као политичар и председавајући Предсендиштва БиХ, поручио је да треба очувати регионалну стабилност, Дејтонски споразум и уважавати међународни конктекст. 

Сада ћу мало као Србин. Жао ми је што нисмо заједно, жао ми је што те 1918. нисмо и ми били у истом овом подухвату, националном и народном. Одупрели смо се много чему. Ја сам Србин нисам босански Србин. Ја сам Србин припадам српском народу. Тако се осећам и верујем да никога не вређа. Бе воли кад ме назовете негде Босанцем, каже Додик

Желимо да сарадња и моје Србије и Републике Српске и српског народа буде још већа, поручио је Додик и захвалио председнику Србије Александру Вучићу на томе што је одлучено да се важни датуми из наше историје обележвају заједнички.  

Данас Република Српска и Србија сарађују и ово је највиши максимум који смо постигли од постанка РС, каже Додик. 

Данашњи датум је, наводи, у Војводини, датум поноса. 

Исто тако и нама, али исто тако и мало сете и туге зашто смо ми негде вани на некој другој стани, каже Додик.

Навео је да да су Срби у Првом и Другом светском рату дали слободу и донели слободу свима на овим простроиама и другим народима који су, додаје, на бази тих слобода правли своје републике, а касније у распаду Југославије своје државе. 

Као да смо били криви што смо им доносили слободу, или нисмо на исти начин гледали на слободу. Можда је наша слобода била само наша, а њихова тек покушај да дођу кансије до своје државе, рекао је Додик. 

Каже и да је југословенска идеја била грешка када су се други ујединили са нама, а онда на крају тог века, уз сатанизацију нашег народа изашли из заједничке земље.   

Нагласио је да је Србија данас на добром путу, враћа се својим вредностима, економски, безбедносно и одбрамбено јача. 

То је наш наш понос. Волимо Србију и слободу, рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести