Јовановић: Отворити дијалог о цланству у НАТО,промени Устава

БЕОГРАД: Председник ЛДП Чедомир Јовановић сматра да Србија треба храбрије да закорачи у интеграције са земљама Западне Европе и отвори дијалог о чланству Србије у НАТО, као и о промени Устава.
cedomir jovanovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Јовановић у саопштењу оцењује да су јасни задаци пред Србијом и да су потребни политичка храброст и договор унутар друштва.

"Јасно је да политика неутралности и балансирања између Москве и Брисела не може више да издржи тест времена и да је потребно храбрије закорачити у интеграције за земљама Западне Европе и отворити дијалог о чланству Србије у НАТО", навео је Јовановић.

Он сматра и да најављени разговори о промени Устава и положаја КиМ у њему представљају јединствену прилику да се пред грађане изађе са "истином која се мора чути".

Напомиње и да су регионална стабилност и другачији односи са државама у региону нешто на чему ЛДП инсистира, оцењујући да од спремности Србије да реши отворена питања са својим суседима зависи и њена, али и будућност и мир на целом Балкану.

Према његовим речима, решавање статуса Косова кроз наставак дијалога са косовским Албанцима, чување целовите Босне и Херцеговине уз пресудан договор Срба и Бошњака, где је задатак Београда да уз све остале релевантне стране ради на постизању договора, његовој примени и апсолутном поштовању, промена Устава Србије и релаксирање унутрашњих односа у друштву јасни су задаци који нас очекују и не смеју се "гурати под тепих".

"Наш списак обавеза мора бити резултат договора и власти и опозиције и он не може бити нешто на чему се ломе партијски интереси и себично тражи прилика за неки страначки поен", закључио је лидер ЛДП.

 

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести