Јункер: Везе Косова и Србије од фундаменталне важности

ПРИШТИНА: Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је приштинске власти да побољшају везе са Београдом и да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором, преноси Ројтерс.Наводи се да је Јункер у среду у Приштини казао да су "везе Косова и Србије од фундаменталне важности" за пут ка Европи.
Žan Klod Junker Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

Јункер је рекао и да је важно да односи Београда и Приштине почну да се развијају на "новим основама" и да је у том контексту важан правно обавезујуци споразум, преноси РТС."Важно је да Срби и косовски Албанци пронађу правно обавезујући споразум, који ће омогућити да заједно даље напредујете ка Европи", рекао је Јункер на конференцији за новинаре после сусрета са представницима привремених косовских институција.

Јункер је поновио да стратегија о проширењу ЕУ истиче важност реформи које морају бити предузете у региону и на Косову и да те реформе морају да буду фокусиране на поштовању владавине права, јачању правосуђа, правде и на поштовање основних права. Према његовим речима, од пресудне је важности да косовски парламент убрзано изгласа ратификацију демаркације са Црном Гором и да је то важан корак на путу ка либерализцији визног режима.

"Датум ће бити последица напретка оствареног у вези са демаркацијом", поручио је Јункер који је у Приштини боравио са високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини и комесаром за европску и суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.РТК на српском језику преноси да је Јункер, у присуству Могерини и Хана, са представницима косовске владе разговарао и о борби против организованог криминала и корупцији.

Косовски председник Хашим Тачи на заједничкој конференцији за медије са Јункером изјавио је да "очекује да ЕУ, односно Могерини преузме улогу коју јој следује" како би дијалог Београда и Приштине који се одржава у Бриселу био настављен "што пре".Тачи је изнео тврдњу да су институције у Приштини "посвећене наставку овог дијалога", јер је то, како је рекао, у интересу "двеју земаља".

"Очекујем да ЕУ, односно Могерини преузме улогу коју јој следује, да овај процес почне што пре и да има подршку ЕУ. Дијалог је једини пут који води наше земље напред", оценио је Тачи на коференцији за медије са Јункером.Хан је по данашњем доласку у Приштину написао на Твитеру да је потребно "да цео регион непредује".

"Добро је бити на Косову. Потреба да читав регион напредује напред на основу индивидуалних заслуга", навео је Хан на овој друштвеној мрежи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести