Китаровић и Вучић на Великој Скупштини Српског народног вијећа

ЗАГРЕБ: У загребачкој дворани “Ватрослав Лисински” је вечерас одржана Велика скупштина Српског народног вијећа, трећа по реду, уз присуство председника Србије и Хрватске, Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић. 
snv
Фото: Tanjug

На почетку су интониране химне две земље, а потом се окупљеним делегатима из целе Хрватске обратио председник СНВ Милорад Пуповац.

Он је поручио да односи две земље не смеју бити таоци лоше прошлости и да је у будућности кључан дијалог који ничим не сме бити покварен. 

Пуповац је истакао да је велика част што су председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић, данас на Скупштини.

Како каже, због свега што су чинили јуче и претходних дана, месеци и што смерају да чине Вучић и Грабар Китаровић завређују поштовање и неупитну подршку Скупштине.

"Односи Србије и Хрватске не смеју бити заробљеници прошлости, посебно не таоци лоше прошлости. Из тог разлога поштујемо напор Вучића и Китаровић да раде тако да та лоша прошлост не управља нама, нашим животима”, поручио је Пуповац.

Фото: Tanjug

Како каже, људи из наших земаља одлазе не само због тешког живота већ и због лоше атмосфере.

То није критика него брига и обавеза, назначио је уз оцену да сви треба да учинимо да у атмосфери у Хрватској нема места за говор мржње и нетолеранцију.

Пуповац је Вучићу и Грабар Китаровић поручио:

"Вас доживљавамо као подршку ономе што ми подржавамо код вас, а то је дијалог без опструкција и желимо да покажемо колико желимо да се он настави и да га упркос покушајима не покваримо.”


Вучић: Хвала што чувате своје српско име и презиме 

Вучић je истакао да овај регион почива на миру између српског и хрватског народа, као и да не постоји пречи и важнији интерес, и зато ће Србија уложити све напоре да чува мир са хрватским народом, да улаже у стабиилност, али и очување свог идентитета.

Вучић је  своје обраћање почео захвалности Србима у Хрватској на очувању својих огњишта, породица, свог српског имена и презимена.

Срби у Хрватској, како је наставио, су народ са богатом историјом који је дао вишевековни допринос у изградњи сваке државне заједнице на подручју данашње Хрватске.

„Иако смо свесни страдалничког печата српског народа у Хрватској требало би представити бољу и лепшу страну модерног идентитета. Сви треба да се поносимо ћириличним писмом, манастирима и црквама. Писци као што је Петар Прерадовић, дали су велики допринос и хрватској и српској књижевности. О доприносу Николе Тесле нашим народима не треба ни да говоримо. Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као и ми у Србији да чувамо идентитет Хрвата“, истакао је Вучић.


Митрополит Порфирије изразио је задовољство што је председник Србије Александар Вучић смогао снаге и храбрости и поред непријатног амбијента, и са ове и са оне стране границе, да прихвати позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и дође у загреб и Хрватску. 

"Срби и Хрвати су упућени једни на друге.Свађали су се али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа", рекао је Порфирије на Трећој Великој скупштини Српског националног већа (СНВ) у Загребу. 

"Сигуран сам да и овај сусрет два председника заиста јесте једна бања" рекао је Порфирије упоредивши сусрет Вучића и Грабар Китаровицвх са ставом Шопенхауера да су сусрети - бање.

"Резултати и ефекти боравка у бањи показују се тек накнадно. Сад има много оних који би паразитски хтели да умање значај сусрета и можда се чини да није морало до њега доћи јер ће ефекти бити неповољни.Али сусрет који се десио јесте бања која ће резултате тек показати”, поручио је он.

Због тога им се захвалио у име свих Срба и свих православних који живе у Хрватској.

Склони смо да кривимо увек друге, истиче он и пита шта смо себи учинили, да ли се осећамо као заједница.

“Ако имамо свест о томе ко смо и шта смо она пре свега међу нама постоји солидарност. Да ли је онда могуће да на сат од Загреба живе Срби као да су у Африци”,, питао је Порфирије и додао да је важно да пођемо од себе, да ли смо учинили све што можемо да очувамо свој идентитет.

“Знам да се плашите, можда има пуно објективних разлога, али можда има и субјективних - можда је тако лакше”, констатује Порфирије.

Почнимо од себе и не пребацујмо кривицу на друге, поручује он.

“Срби и Хрвати су упућени једни на друге.Свађали су се али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа”, додао је он.

Фото: Tanjug

Скупштини су присуствовали и министарке из владе Србије Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, бројне личности из јавног и културног живота, црквени достојанственици, амбасадори. 

Велика скупштина представља наставак традиције одржавања црквено-народних сабора Срба у Хрватској. 

СНВ је ту традицију обновио, у мају 2008, када је окупио више од 1.500 изабраних већника мањинских српских већа из целе Хрватске. Била је то прва скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог светског рата. 

Дневник, агенције
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести