Кризни штаб: Тржни центри, услуге и угоститељи до 20 сати, без музике у кафићима и ресторанима

БЕОГРАД: Кризни штаб предложио је данас да се радно време тржних центара, услужних делатности, кафића и ресторана продужи до 20 сати, уз поштовање свих епидемиолошких мера, саопштио је данас члан Штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
krizni stab
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/ nr

"Влада ће данас усвојити да се рад тржних центара продужи до 20 сати. Важно је да ковид редари спроводе контролу", рекао је Тиодоровић и додао да ће и све услужне делатност (фризери, козметичари...) радним даном радити до 20 часова, јер је, како је рекао, то потреба становништва.

Он је истакао да мере ступају на снагу одмах, али су орочене до петка, а да ће ових пет дана послужити да се анализира и процени епидемиолошка ситуација, од чега ће зависити да ли ће мере бити продужене, промењене или допуњене.

У кафићима и ресторанима неће бити музике, рекао је Тиодоровић.

"Сматра се да су уз музику људи опуштенији и да тако долази до преношења вируса", навео је Тиодоровић.

Он је додао и да је дошло до смањења броја првих прегледа у ковид амбулантама, као и благог пада оболелих од ковида-19, те до благог смањења броја пацијената у ковид болницама.

"Било би добро да је дошло до већег смањења броја пацијената у ковид болницама, али то очекујемо наредних дана. У Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу и даље је највећи притисак на ковид болнице", рекао је Тиодоровић.

У поноћ је ступила на снагу нова мера, према којој је улазак у Србију за стране држављане могућ само уз негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати, а српски држављани, који немају ПЦР тест, морају бити у кућној изолацији 10 дана.

Од данас установе културе раде дуже, до 21 сат.

О мерама за Нову годину у петак

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да се размишља о новогодишњој ноћи и да ће мере зависити од епидемиолошке ситуације.

Он је, после данашње седнице Кризног штаба, рекао новинарима да ће о мерама за Нову годину моћи нешто одређеније да се каже у петак, за када је заказана нова седница Кризног штаба.

"Интензивно се размишља о томе, али то ће зависити од епидемиолошке ситуације. О томе ћемо тек у петак моћи да кажемо нешто одређеније", навео је Тиодоровић.

Тестови за ковид није требало да се нађу у слободној продаји

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да антигенски тестове на вирус корона, најављене као тестове за кућну употребу, није требало да се нађу у слободној продаји.

Он је рекао да је вероватно у питању био неспоразум, али да је најважније да их грађани не користе сами у кућним условима.

"Није требало да се деси да се тестови нађу у слободној продају. Да ли су апотекарске установе могле да их набаве - вероватно, јер оне не снадбевају само грађанство, већ и здравствене установе. Потребно је да здравствене установе имају добру снадбевеносат свих врста тестова па и те врсте тестова", рекао је Тиодоровић новинарима у Београду.

Он је навео да грађани који су купили тестове никако их не користе сами већ да тестирање уради неко од здравствених радника који су упућени како се користе тестови и да тако буду сигурни, не само у резултат већ и да је тестирање урађено на прави начин.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести