ЛСВ: Победа над нацизмом није поразила ту идеологију

ЛСВ подсећа да је на данашњи дан 1938. нацистичка власт у Немачкој организовала погром јеврејског становништва који је познат као "Кристална ноћ"и позвала власт у Србији да нешто уради у борби против десног екстремизма
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине подсећа да је на данашњи дан 1938. нацистичка власт у Немачкој организовала погром јеврејског становништва који је познат као "Кристална ноћ", уз констатацију да победа над нацизмом није у потпуности поразила идеологију која је довела до геноцида.

То је саопштила секретарка за међународну сарадњу ЛСВ-а Дејана Ђурђевић и позвала власт у Србији да нешто уради у борби против десног екстремизма.

"Сећање на жртве фашизма не представља само полагање венаца, него конкретна борба против десног екстремизма и строга казнена политика", навела је она.

Према њеним речима, у свету и широм региона постоје они који шире мржњу, заговарају идеју "крви и тла" и пропагирају политику веома сличну оној из Немачке између 1933. и 1945. године.

"Србијом слободно дефилују и митингују неки нови црнокошуљаши који шире страх. Држава се не обрачунава са њима и они добијају на снази", навела је Ђурђевић.

Она је оценила да је још горе што у Народној Скупштини Србије седе оптуженици и што на насловним страницама и ударним терминима простор добијају осуђеници за ратне злочине које несметано шире своје идеје.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести