Марковић: Закон о вероисповести повод да се сруши Црна Гора

ПОДГОРИЦА: Премијер Душко Марковић изјавио је да Закон о слободи вероисповести само повод за покушај рушења Црне Горе и додао да се та држава сада налази пред, како је рекао, "последњим изазовом да би била напредна, стабилна и вечна".
dusko markovic
Фото: Vlada Crne Gore/Dusko Markovic

Марковић, кои је и заменик председника владајуће ДПС је на седници општинског одбора странке у Будви, рекао да ће влада прихватити дијалог са Црквом, јер, како је казао, иако зна шта стоји иза сцене, циљ је боље разумиевање, приближавање ставове и трагање за решењем зарад добра Црне Горе и њених грађана.

“Не бих дозволио да нас било који закон, па ни овај, сукобљава једне са другима. Али овде није проблем Закон о слободи вероисповести - он је само повод да се покуша срушити Црна Гора”, рекао је Марковић синоћ у Будви, пренео је портал РТЦГ.

Негирао је да у Црној Гори постоји асимилација српског народа и да је српска заједница угрожена, оценивши такве тврдњим пропагандом.

"Напротив, у Црној Гори на снази је целовита демократија где су српске странке власт у неколико великих црногорских општина, и где Србија на наше тржиште пласира и до милијарду евра робе", казао је.

Коментаришући однос Цркве и државе, Марковић је рекао да "Амфилохије тврди да је Црква изнад државе", поручујући нам, како је казао, да Црква не треба да поштује нашу сувереност, независност и слободу нашег грађанског друштва.

"Ако патријарх целе Русије утврди да је руска црква изнад руске државе, онда ћемо ми то право признати Амфилохију. Али томе нема помена!", рекао је Марковић.

Осврнуо се и на привилегије које је, како тврди, држава омогућила Митрополији.

“Ми, ова власт, коју су проклели, омогућили смо на њихов захтев, да црквена имања која су им поклониле и завештале ваше породице, претворе у бизнис зоне. У појединим насељима са по 50.000 квадрата у објектима за хотеле, виле, туризам, трговине и шопинг центре. Па ко је заправо извршио пренамену црквенога имања - власт или Црква!", запитао је премијер.

Марковић је нагласио да данас у Црној Гори службује најмање 600 свештеника, а да је Митрополија држави пријавила њих двадесетак, за које такође већ деценију не плаћа дажбине које су по закону дужни да плаћају сви други.

Иначе, на седници будванског одбора ДСП је анализирана тренутна политичка ситуација у Црној Гори, а како је саопштено, исказана је одлучност да се истраје у утемељеним политикама партијског руководства које Црну Гору воде путем напретка, просперитета, мултиетничког и мултикултуралног склада.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести