Милић: Већи проблем за Србију ако победи Трамп

БЕОГРАД: Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић изјавила је данас да ће се за Србију вероватно отворити већи проблем ако на изборима у Америци победи Доналд Трамп.
milic
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

"У том случају ће јаз између Европске уније и САД бити много већи, а Србија ће бити у тешкој ситуацији да одлучи на коју ће страну", рекла је Милић за Косово онлајн.

Уколико Џо Бајден победи, Милић сматра да ће координисаност политичких процеса између САД и ЕУ по питању Балкана бити нешто боља.

"Србија ће бити у врло тешкој ситуацији, да мора да се одлучи на коју страну. Са преговарачке позиције то може да буде и добро - ко да више. Али, зависи и од геополитичких околности. Све што је Трамп урадио на Блиском истоку, у Источном Медитерану и на Западном Балкану је врло кохерентно, врло логично и не видим разлог зашто Бајденова администрација не би те трендове пратила", рекла је Милић.

Она сматра да формат решења за Кипар "може да се у великој мери користи за решење спора Београда-Приштина".

"Једна од најбитнијих ствари у споразуму из Вашингтона је да ће косовске и српске институције радити заједно на размени база података за авиосаобраћај. То је од изузетне важности. То су америчке базе података, а не европске, и оне су нешто ригидније. Долазак терориста и неке друге безбедносне претње су итекако важне и за авиосаобраћај, али та база података може да се користи вероватно и за друге ствари", навела је Милић.

Директорка Центра за евроатлантске студије каже да се у Србији превиђа околност да ће састав новог конгреса САД и Сената рефлектовати на Србију.

"Међутим, то ће више зависити од Србије него од тога ко ће да буде нови председник САД. Мислим да постоји велики простор који је отворен у последњих неколико година за проширење сарадње. Тај простор је отворен чини ми се на основу добро артикулисаних очекивања Београда, врло скромних, у вези с Косовом", рекла је Милић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести