Милић: Бајденова победа не би битно изменила политику САД према КиМ

Евентуална победа Џоа Бајдена на америчким председничким изборима не би значајније променила политику према Београду и Приштини нити би угрозила примену Вашингтонског споразума, оцењује директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић
 Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić Foto: Tanjug/Z.Žestić
Фото: Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић Фото: Танјуг/З.Жестић

БЕОГРАД: Евентуална победа Џоа Бајдена на америчким председничким изборима не би значајније променила политику према Београду и Приштини нити би угрозила примену Вашингтонског споразума, оцењује директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић, јер како каже, он не садржи ништа што би у будућности засметало САД.

Милић је за Танјуг навела да је процесом нормализације односа Београда и Приштине "купљено" годину дана, како каже, у игранци око признавања и неотпризнавања Косова, али истиче да се може очекивати нови притисак на саму формализацију односа.

Она наводи да недавна Бајденова изјава да је независност Косова неповратан процес, није ништа ново у односима САД према статусу Косова и да је њихов став по том питању већ одавно јасан.

"Ни Трамп није отпризнао Косово. И за Трампову администрацију се ниједног момента америчко-косовски односи, у смислу да се признају две независне државе није променио", каже Милић.

Истиче да српска страна, без обзира ко је у Белој кући, треба да настави да објашњава све позитивне напретке које је учинила у последњих 20 година, посебно указујући на пропусте и неодговорност косовске стране.

"Мора да се настави са том врстом реторике, да ствари нису црно беле, да Србија није агресор а Косово и косовари жртве. Било би добро да се то ради без ниподаштавања или лагања о броју косовских цивила и жртава или ниподаштавања одговорности српске стране", наглашава Милић.

Сматра да је суштина додатно објаснити зашто је у интересу нове америчке администрације, како каже, макар она била и Бајденова, да има Србију као пријатеља и савезника и уз које уступке је то могуће постићи.

"Мислим да је врло лако да се објасни да је приближавање Београда Сједнињеним америчким државама кључни добитак и за Косово и за БиХ и у том смислу доста ће нам рећи састав нове владе Србије, пре свега ко ће бити на челу Министарства одбране", указује Милић.

Истиче и да је последњи тренутак да се питање паљења амбасада и браће Битићи коначно реши, што је, додаје, итекако у српском интересу.

Милић се осврнула и на недавну посету специјалног представника ЕУ за дијалог КиМ Мирослава Лајчака Београду и Приштини и указала да његов долазак није донео много закључака, али и навела да се ЕУ донекле показала као нефер посредник тих преговора.

"Његова посета и теме су оголиле оркестрирану политичку нестабилност на Косову која служи за пролонгирање компромиса који није у складу са њиховим максималистичким захтевима и мислим да то сада постаје свима јасно", рекла је Милић.

Истакла је да је видљива много већа спремност и кооперативност српске стране, као и стрпљење за преговоре које води ЕУ, у односу на приштинску страну, иако је, додаје, Србија та која мора много више да да, а "нуди се јој апстрактна форма перспективе у ЕУ, и ништа друго конкретно".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести