Мировић: Наш циљ је развој целе Војводине

НОВИ САД: Покрајинску владу и у наредне четири године предводиће Игор Мировић који је на ово место данас изабран већином гласова посланика Скупшштине АП Војводине, а чиниће је коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС), у којој су СДПС, СВМ, ДСХВ, ПС, али и СПС-ЈС.
1
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

 – Игор Мировић има велико политичко искуство и велико искуство у привреди, доследан је и заслужан да буде предложен за председника Покрајинске владе у наредном периоду – рекао је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор који је предложио Мировића за председника Покрајинске владе.

Реизбор Мировића, као и избор чланова Покрајинске владе, подржао је 101 посланик покрајинског парламента, док је десет праламентараца из опозиционих СРС-а, ЛСВ-а и „Метле 2020” било против. Нико од посланика није се уздржао од гласања.

Мировићев кабинет има 12 секретаријата и 14 чланова. Потпредседничку функцију обављају др Зоран Гојковић (СНС), секретар за здравство, Жолт Сакалаш (СВМ), секретар за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице, Владимир Галић (СНС), секретар за урбанизам и заштиту животне средине, и Бранко Чурчић (СПС), који је без ресора. Остали чланови Покрајинске владе су: Драгана Милошевић (СНС), на челу Секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама, др Зоран Милошевић (СНС), задужен за високо образовање и научноистраживачку делатност, Смиљка Јовановић (СНС), за финансије, Огњен Бјелић (СНС), за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Предраг Вулетић (Покрет социјалиста) за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Чедомир Божић (СНС), за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Ненад Иванишевић (СДПС), за привреду и туризам, Дане Баста (СНС), за спорт и омладину и Александар Софић (СНС), за регионални развој, међурегионалну сарадњу и  локалну самоуправу.  


Први потези

Мировић је нагласио да су преговори о формирању нове Покрајинска владе трајали дуго јер се трагало за најбољим решењима – да најбољи људи управљају најбољим ресорима, а од сутра, како је казао, чекају други изазови.

– Први је стање с вирусом ковид-19, које није тако добро, други изазови везани су за економске процесе у нашој земљи, а трећи за припрему буyета за наредну годину. То ће бити први потези Владе које ћете имати прилике да видите наредних неколико недеља – истакао је Мировић. 


Он је рекао да ће у покрајинским секретаријатима бити и представника странака словачке и хрватске националне мањине на местима заменика и помоћника секретара.

– Демократски савез Хрвата имаће заменика секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и то ће бити њихово најзначајније место – истакао је Мировић. – Помоћничка места имаће и у секретаријатима за образовање и за пољопривреду.Инсистирао сам на доброј координацији са Савезом војвођанских Мађара, представницима словачких политичких странака, ромском националном заједницом... И сви други који нису тренутно побројани су добродошли јер желимо да се интегришемо на максимално добар начин и да сва отворена питања решавамо кроз институција у реалном времену. 

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

 

Он је најавио и да ће бити одређених промена на челним позицијама јавних предузећа и фондова чији је оснивач АП Војводина, а чијим руководиоцима је истекао мандат.


Фрушкогорски коридор

– Изградња Фрушкогорског коридора почеће на пролеће, имамо уговор у својим рукама. Водићемо, заједно с Владом Србије, борбу за изградњу ауто-пута од Новог Сада до Зрењанина и од Зрењанина до Београда. Заједнички радимо на изради идејног пројекта и на припреми просторно-планске документације. Слично је и с брзом саобраћајницом која ће повезивати Сомбор с Кикиндом. Ту ћемо помоћи координацију с локалним самоуправама. Верујем да ће Влада Србије наставити изградњу брзе пруге од Новог Сада до Суботице. Та четири пројекта промениће живот у Војводини до нивоа да више нећемо моћи да препознамо инфраструктурно ткиво Војводине кад све то завршимо.


Представљајући свој програм, Мировић је нагласио да је први принцип рада његове администрације заједништво, други окупљање око пројеката јер грађани траже конкретне резултате. Такође је важан принцип, и увек изнад свега, привредни развој, пре свега рад на великим привредним пројектима, али и пажљиво вођење јавних финансија, уз поштовање правила, закона и одржавање стабилности јавних финансија.

– Важан принцип нове Покрајинске владе је и рад на великим инфраструктурним пројектима – нагласио је Мировић, који ће, како је рекао, изменити живот у покрајини и све локалне самоуправе треба да се ставе на располагање у реализацији тих пројеката. 

– Пољопривреда је важан економски циљ нове Покрајинске владе и веома је битно да мала и средња пољопривредна газдинства буду у центру пажње – навео је Мировић.

Он је најавио и наставак издвајања у здравству и здравственој политици и изградњу новог блока новосадског Медицинског факултета. Велика пажња ће бити посвећена и решавању питања демографије и социјалне заштите. У фокусу пажње ће бити и образовање и дигитализација, као и високо образовање. Како је Мировић навео, области културе и савременог стваралаштва, заштите споменика културе такође су од изузетне важности за његову администрацију. 

Е. Марјанов, А. Савановић                 

                      

За десетак дана уговор о изградњи КЦВ-а

– Важна вест за све посланике је да ћемо, уколико до краја сутрашњег дана не будемо имали проблема у процедури, већ у наредних десет дана имати уговор за изградњу Клиничког центра Војводине – рекао је јуче Мировић. – И многи други велики инфраструктурни пројекти су ту, пред нама. О њима смо водили расправу и у прошлом сазиву и они такође представљају континуитет политике коју смо водили протекле четири године.

 

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

Улога локалних самоуправа

У ове пројекте, истиче Мировић, морамо веровати, локалне самоуправе морају да се ставе свима нама који у томе учествујемо на располагање.

– Кључни ефекат тих пројеката биће још бржи привредни развој, посебно у оним мање развијеним срединама које ће с изградњом брзих саобраћајница имати прилику да реконструишу и изграде индустријске зоне и да у њима с већим бројем инвеститора подстакнемо привредни раст.

Веома важна питања тичу се, када говоримо о инфраструктури, и међуопштинских и локалних пројеката. Наставићемо реконструкцију локалних саобраћајница на Фрушкој гори – нагласио је Мировић. – Урадили смо више од 50 процената. Имамо много проблема када је реч о локалним саобраћајницама у јужном Банату и у Западнобачком округу.

Наводњавање на 105.000 хектара

 

– Веома важна тема, када је о пољопривреди реч, тиче се водопривреде. Ми смо у две фазе – а друга фаза ће бити предмет рада Покрајинске владе у наредном периоду – реализовали радове када је реч о наводњавању уз подршку међународних фондова и развојних фондова из Уједињених Арапских Емирата. Завршени су радови на 11 од укупно 12 планираних пројеката, а друга фаза – усред те фазе се налазимо – о којој ћемо говорити и наредних недеља и месеци, обухвата 18 пројеката, од којих је 12 у овом тренутку већ у фази реализације. Укупна вредност само тих нових радова биће 43 милиона евра. Очекујем да ћемо успети да створимо услове за наводњавање на више од 105.000 хектара када завршимо и ову другу фазу. То је потпуно нова ствар и нови потенцијал за Војводину и важна полуга за развој пољопривредне производње. Комуникације и учешћа свих у решавању отворених  проблема у Војводини је нешто што се подразумева и што мора бити принцип демократског стандарда не само за овај мандат, већ за сва времена – река је Игор Мировић.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести