НА КОСОВУ ПРИСУСТВУЈЕМО ЕТНИЧКОМ ЧИШЋЕЊУ Пољански на седници СБ УН: Приштина спроводи ТЕРОР НАД СРБИМА да би напустили КиМ

ЊУЈОРК: Заменик сталног представника Русије у Уједињеним Нацијама, Дмитриј Пољански, изјавио је вечерас да приштинске власти на челу са Аљбином Куртијем на све начине покушавају да се ослободе неалбанског становништва, да посежу за терором и не презају од насиља које врше над Србима како би напустили своје домове.
u
Фото: Tanjug

Желе да створе немогуће услове за живот. Данас на Косову присуствујемо етничком чишћењу, а заговорници људских права чине све да игноришу то. Као резултат, више од 40 одсто Срба је напустило покрајину. Покушај Приштине да избаци динар из употребе је незаконит, јер је сада угрожено 100.000 неалбанског становиштва. Ово није питање економије, већ је дискриминаторна, политичка мера. Као резултат свега што видимо, може да се деси да дође до новог насиља на Балкану, упозорио је Пољански на ванредној седници Савета безбедности о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је оценио да у поређењу са Газом, где Израелци покушавају да истерају Палестинце, тренутно постоји потенцијално слична ситуација на Балкану, коју на терену стварају приштинске власти против Срба.

Те исте власти Србе називају криминалцима и терористима. Проблем је достигао такав ниво, да се Срби суочавају са претњом за своју безбедност, рекао је Пољански.

Он је, такође, рекао да је Русија уверена да СБ УН мора да, како је рекао, "обузда косовске лидере који немају оправдање да претворе дијалог у питање статуса, што је супротно резолуцији 1244".

Косовске полицијске снаге нападају Србе редовно, нападају и света места. Појачава се психолошки притисак на Србе, постоји кампања да се албанизује српско наслеђе. Цркве се преузимаају, прекраја се историја, православне цркве се претварају у католичке. Привремене власти саботирају једину обавезу коју су преузели на себе, а то је да се створи ЗСО. Тај механизам је установљен Бриселским споразумом, навео је Пољански.

Он је указао и да се Србима ускраћује право гласања на референдуму, на изборима.

Одигравају се хапшења, ту је и физичко и уставно насиље против Срба. Обим свега тога је велики. Невероватно је да се све то дешава данас, у срцу Европе. Људи у Бриселу, Вашингтону гледају то немо и понашају се као да се ништа не дешава. Игорнише се Бриселски споразум. То је доказ да је немогуће да се преговара са Бриселом у данашње време. Пентагон јасно ставља до знања да даје је Приштини 24 'џавелина', што је кршење Резолуције 1244, рекао је Пољански.

ВБ: Косовске власти досад нису биле увиђајне према мањинама поводом валуте

Заменик сталног представника Велике Британије у Уједињеним нацијама Џејмс Каријуки рекао је данас да приштинске власти досад нису биле увиђајне према мањинама, када је реч о применама мера преласка са динара на евро.

Да би се нормализовали односи Косова и Србије, потребна су три хитна корака. Прво, обе стране морају да се придржавају обавеза и избегавају једностране потезе и реторику која смањује могућност да дође до одрживе нормализације споразума, рекао је Каријуки.

Додао је да кроз најновије акције, такозвана централна банка Косова жели да испуни своју одговорност, да регулише питање страних валута.

Имплементација ових мера је досад показала да мере приштинских власти нису биле увиђајне према мањинама. Косовске власти морају да омогуће да Срби добијају своја примања док се не нађе одрживо решење, рекао је он.

Каријуки је позвао Србију да пронађе одговорне за догађаје из Бањске од 24. септембра прошле године.

Регионална стабилност и интереси свих заједница се најбоље остварују тако што ће се направити корак напред у оквиру ЕУ дијалога. Тренутне тензије указују да стране треба да се придржавају Споразума под окриљем ЕУ о нормализацији односа. Британија ће радити на томе да се помаже у постизању регионалне стабилности, истакао је британски представник.

Зијаде: Једностране акције дестабилизују КиМ

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде изјавила је данас да једностране одлуке доприносе дестабилизацији ситуације на КиМ и истакла да одлука Централне банке тзв. Косова о забрани употребе динара није довела до деескалације ситуације.

Она је истакла да та одлука погађа десетине хиљада људи на Косову и Метохији.

Једностране акције су повод за велику забринутост, без обзира на то која страна их предузима, оне имају директне последице на стање на терену. Такви поступци доводе до погоршања ситуације, неповерења и несигурности, рекла је Зијаде на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација о сиутацији на КиМ, која је организована на захтев Србије.

Она је поручила да ни уредба ЦБК, ни недавне акције тзв. косовске полиције нису допринеле деескалацији на коју позива међународна заједница.

Зијаде је позвала Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу.

САД: Позивамо Приштину да одложи спровођење одлуке о евру

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд позвала је вечерас Приштину да одлуку о евру као јединој валути на простору Косова и Метохије одмах одложи, док се не нађе задовољавајући начин решавања спора, који би био у складу са европским стандардама.

САД су изразиле забринутост за план Косова да спроведе уредбу Централне банке, та одлука је донета без адекватне припреме и консултације локалног становништва. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен, рекла је Томас Гринфилд на седници Савета безбедности Уједињених нација.            

Она је истакла да САД остају посвећене миру и стабилности на Западном Балкану и настављају подршку мисији КФОР-а.

Наш је циљ да заједно са европским партнерима очувамо демократију, регионалну економску интеграцију, мултиетничко друштво и владавину права, рекла је Томас Гринфилд.

Она је поручила да САД тражи и од Приштине и од Београда да се уздрже од ескалаторних акција и позвала их да се врате дијалогу посредованом ЕУ.

Истакла да би дијалог под покриватељством ЕУ, а не Савета безбедности УН, требало да буде канал преко кога би се решавали проблеми у нормализацији односа две стране.

Томас Гринфилд је поручила да су САД забринуте акцијама косовске полиције у институцијама српских органа на северу КиМ и навела да те акције нису у складу са обавезивањем Приштине на дијалог и нормализацији односа.

Став Кине је доследан: Једностране акције не помаже у решавању косовског питања

Представник Кине у Савету безбедности Уједињених нација (СБ УН) позвао је вечерас Приштину да покаже уздржаност и без одлагања повуче неоправдану и неразумну одлуку о укидању динара и одустане од потеза који могу погоршати ситуацију.

Недавна одлука Приштине да забрани коришћења динара на територији КиМ, као и насилне акције усмерене против српског становништва на северу КиМ имају огроман утицај на живот Срба на КиМ и изазивају масовну панику и додатне тензије што Кина сматра забрињавајућим, рекао је кинески представник на ванредној седници Савета Безбедности Уједињених нација (СБ УН) о ситуацији на КиМ.

Он је додао је да ескалирање тензија и међуетнички антагонизам на КиМ угрожавају регионални мир и стабилност и не служе ничијим интересима.

Позивамо Приштину да покаже уздржаност и позивамо их да повуку своје неоправдане и неразумне одлуке и одустану од било каквих потеза који могу погоршати ситуацију, како би се нормалност вратила у животе српског становништва на Косову, рекао је кинески дипломата.

Он је нагласио да питање КиМ утиче на мир и стабилност на Балкану и Европи у целини.

Став Кине по овом питању је доследан. Како видимо, једностране акције не помаже у решавању косовског питања, нити доприноси миру и стабилности у региону, нагласио је кинески дипломата.

Он је додао да Кина подржава две стране у напорима да постигну обострано прихватљиво политичко решење кроз дијалог у оквиру Резолуције УН 1244.

У овом процесу, суверенитет, независност и територијални интегритет Србије мора бити у потпуности поштован. Чињеница да различите етничке групе живе једна поред друге на Косову има своје корене у историји и треба заштитити право на опстанак и развој свих заједница. Толеранција, помирење и хармонична коегзистенција на Косову служи дугорочним и фундаменталним интересима свих страна, нагласио је кинески дипломата.

Представник Француске при мисији УН позвао је Приштину на моменталну суспензију одлуке о забранби употреби динара на КиМ.

Истовремено он је позвао обе стране на стабилизацију ситуацију и нормализацију односа.

Представница Словеније изразила је забринутост због утицаја те одлуке на живот косовских Срба и додала да би Приштина требало да обезбеди све информације и лагану транзицију.

Истакла је да је Словенија снажно посвећена стабилности на Балкану и додала да су напредак у дијалогу и нормализација односа кључни у процесу придруживања ЕУ.

Представник мисије Мозамбика оценио је да су потези Приштине у директној супротности са међународним правом и позвао је да се уздржи од аката у супротности са резолуцијама СБУН

Позивамо стране да остану посвећене процесу нормализације односа и нађу решење, рекао је он.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић је у свом обраћању вечерас поручио да је "на територији КиМ спроведено је 669 етнички мотивисаних напада, што је повећање од 300 одсто".

Указаћу на једну неоспорну чињеницу - потпуно је неспорно да је на територији Косова и Метохије евро уведен као једино средство плаћања на очигледно противправни начин, јер је то учињено једностраном одлуком политичког руководства у Приштини, рекао је поред осталог у свом обраћању на седници СБ УН.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести