Нови Сад партнер Фестивала српске културе у Истри

ПУЛА: Председник Савета Срба Истре и директор Српског културног центра (СКУЦ) у Пули Милан Рашула изјавио је данас да је манифестација Дани Војводине у Истри, која се данас завршава, била "пожељна и врло успешна".
1
Фото: Youtube Printscreen

Рашула је оценио да је у питању манифестација која ће досадашњу добру сарадњу и туристичку размену два региона учинити још бољом и "свакако допринети и свеукупним односима Србије и Хрватске".

"Истра и Војводина се одавно воле јавно и свима могу бити пример и добре сарадње, а сваки регион и појединачно је пример бриге и подршке суживоту бројних мањинских заједница. Велики је ниво узајамног разумевања, поштовања и срдачности у директним контактима, што је посведочила и тродневна манифестација Дани Војводине и гостопримство с којом су Истријани дочекали Војвођане", рекао је Рашула за Хину.

Он је навео да је додатни подстицај наставку успешне сарадње био и сусрет истарског жупана Валтера Флега и војвођанског премијера Игора Мировића у оквиру манифестације Дани Војводине у Истри.

Рашула је казао и да су представници српске заједнице у Истри задовољни сарадњом и подршком коју имају од Истарске жупаније и локалних власти у Пули, Лабину, Поречу и Фажани, а да је и делегација Војводине најавила "конкретан план и програм за помоћ Српском културном центру кроз нове садржаје, али и кроз опремање и логистику".

"На састанку с војвођанским премијером Мировићем начелно је договорено да ће Нови Сад бити партнер 12. Фестивала српске културе у Истри 2020 године, на којем ће се уједно Нови Сад промовисати као Европска престоница културе 2021. године", рекао је Рашула.

Истарски жупан Флего изјавио је јуче, приликом састанка са председником војвођанске Владе Мировићем у Пули, да "и Војводина и Србија у Истри свакако имају пријатеља који и у Бриселу може да помогне".

"Немојмо да заборавимо да је Хрватска чланица ЕУ и да се њена реч чује у Бриселу, а да је Србија у процесу преговарања и отварања нових поглавља. Ми у Бриселу можемо да помогнемо путу Србије, па тиме и Војводине у ЕУ, а тај пут није важан само ради Србије", изјавио је Флего за Хину.

Наводи се да су Флего и Мировић најавили планове учествовања у заједничким пројектима и поручили да Истра и Војводина примером узајамно добрих односа и добре сарадње могу да допринесу и успостављању бољих односа на државном нивоу змеђу Хрватске и Србије.

"Истра и Војводина добро сарађују већ дуги низ година, о чему имају и споразум од 2006. и на темељу тога кроз развој контаката и конкретне пројекте свакако могу сопственим примерима да покажу да и велика, права сарадња Србије и Хрватске није тако недостижна како се на први поглед чини", рекао је Мировић за Хину.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести